In de penarie zitten – Herkomst en betekenis

In de penarie zitten – Herkomst en betekenis

Heb je wel eens gehoord van de uitdrukking “in de penarie zitten”? Het is een bekende uitdrukking die we gebruiken om aan te geven dat iemand in de problemen zit. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan en wat is de betekenis ervan? In dit artikel gaan we dieper in op deze uitdrukking en ontdekken we de oorsprong en betekenis.

Wat betekent “in de penarie zitten”?

Wanneer we zeggen dat iemand “in de penarie zit”, bedoelen we dat diegene in de problemen zit. Dit kan zowel financiële problemen zijn als andere problemen, zoals relatieproblemen of gezondheidsproblemen. Het is een uitdrukking die veel gebruikt wordt en waar iedereen zich wel in herkent.

Waar komt de uitdrukking vandaan?

De oorsprong van de uitdrukking “in de penarie zitten” is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën over waar de uitdrukking vandaan komt.

Een van de theorieën is dat de uitdrukking afkomstig is uit het Frans. In het Frans betekent “panade” namelijk pap of brij. Vroeger werd dit gegeten door mensen die arm waren en geen geld hadden voor ander voedsel. Wanneer iemand in de penarie zat, betekende dit dus dat diegene in armoede leefde en alleen maar pap kon eten.

Een andere theorie is dat de uitdrukking afkomstig is uit het Spaans. In het Spaans betekent “pan” namelijk brood en “aria” betekent lucht of wind. Wanneer iemand dus in de penarie zat, had diegene geen brood meer om te eten en was er alleen nog maar lucht over.

Lees ook:   Bruegel en zijn “Toren van babel”

Hoe gebruik je de uitdrukking?

De uitdrukking “in de penarie zitten” wordt veel gebruikt in het dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om aan te geven dat je zelf in de problemen zit, maar ook om aan te geven dat iemand anders in de problemen zit. Hieronder volgen een paar voorbeelden:

  • Ik zit financieel in de penarie en weet niet hoe ik verder moet.
  • Mijn broer zit in de penarie door zijn slechte relatie en kan wel wat hulp gebruiken.
  • De hele onderneming zit in de penarie door de huidige economische crisis.

Conclusie

De uitdrukking “in de penarie zitten” is een bekende uitdrukking die we gebruiken om aan te geven dat iemand in de problemen zit. De oorsprong van de uitdrukking is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over waar de uitdrukking vandaan komt. Het is een uitdrukking die veel gebruikt wordt in het dagelijks leven en waar iedereen zich wel in herkent.

FAQs

Wat is de betekenis van “in de penarie zitten”?

Wanneer we zeggen dat iemand “in de penarie zit”, bedoelen we dat diegene in de problemen zit.

Waar komt de uitdrukking “in de penarie zitten” vandaan?

De oorsprong van de uitdrukking is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over waar de uitdrukking vandaan komt.

Hoe gebruik je de uitdrukking “in de penarie zitten”?

De uitdrukking kan bijvoorbeeld gebruikt worden om aan te geven dat je zelf in de problemen zit, maar ook om aan te geven dat iemand anders in de problemen zit.

Lees ook:   De olympische groet (die een beetje lijkt op de Hitlergroet)

Is “in de penarie zitten” een formele uitdrukking?

Nee, het is een informele uitdrukking die veel gebruikt wordt in het dagelijks leven.

Kan de uitdrukking ook gebruikt worden in zakelijke context?

Ja, de uitdrukking kan ook gebruikt worden in zakelijke context om aan te geven dat een bedrijf in de problemen zit.