Drie-in-de-pan (smouters) – Recept en geschiedenis

Drie-in-de-pan (smouters) – Recept en geschiedenis

In dit artikel zullen we het hebben over een heerlijk Nederlands gerecht genaamd “drie-in-de-pan”, ook wel bekend als “smouters”. We zullen niet alleen het recept delen, maar ook de interessante geschiedenis achter dit traditionele gerecht uit de Lage Landen.

Wat zijn drie-in-de-pan (smouters)?

Drie-in-de-pan, of smouters zoals ze in sommige regio’s worden genoemd, zijn kleine pannenkoekjes die meestal als snack of ontbijt worden gegeten. Ze worden gemaakt van een eenvoudig beslag van bloem, melk, eieren en een snufje zout. Het beslag wordt vervolgens in kleine porties in een koekenpan gebakken.

De geschiedenis van drie-in-de-pan (smouters)

De oorsprong van drie-in-de-pan gaat terug tot de Middeleeuwen, toen pannenkoeken een populair gerecht waren in heel Europa. In Nederland werden pannenkoeken traditioneel gegeten tijdens het vastenavondfeest, ook wel bekend als “Vastelavond”. Dit was de laatste dag voor de vastentijd, waarop men zich nog een keer tegoed deed aan lekkernijen voordat het vasten begon.

De naam “drie-in-de-pan” verwijst naar het feit dat de pannenkoekjes oorspronkelijk in sets van drie werden gebakken. Dit symboliseerde de Heilige Drievuldigheid – de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Het was gebruikelijk om de pannenkoekjes te serveren met stroop, suiker of jam.

Het recept voor drie-in-de-pan (smouters)

Het maken van drie-in-de-pan (smouters) is eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten. Hier is een klassiek recept:

 1. Ingrediënten:
  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • Een snufje zout
  • Boter of olie om in te bakken
 2. Bereidingswijze:
  1. Meng de bloem, eieren, melk en zout in een kom tot een glad beslag.
  2. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Schep kleine porties van het beslag in de pan en bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin.
  4. Herhaal dit proces totdat al het beslag op is.
  5. Serveer de drie-in-de-pan warm met stroop, suiker of jam.
Lees ook:   De Haagse Singelgracht

FAQs over drie-in-de-pan (smouters)

1. Kan ik drie-in-de-pan invriezen?

Ja, je kunt drie-in-de-pan invriezen. Laat ze na het bakken volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte zak of container in de vriezer. Je kunt ze gemakkelijk opwarmen in de magnetron of oven wanneer je er zin in hebt.

2. Kan ik het beslag van tevoren maken?

Ja, je kunt het beslag voor drie-in-de-pan van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het beslag goed afdekt met plasticfolie om uitdroging te voorkomen. Roer het beslag voor gebruik nog even goed door.

3. Kan ik drie-in-de-pan met een glutenvrije bloem maken?

Ja, je kunt drie-in-de-pan maken met glutenvrije bloem. Gebruik gewoon een glutenvrije bloemmix in plaats van gewone bloem. Houd er rekening mee dat de textuur en smaak iets anders kunnen zijn dan bij traditionele drie-in-de-pan.

4. Kan ik drie-in-de-pan met volkorenmeel maken?

Ja, je kunt drie-in-de-pan maken met volkorenmeel. Vervang gewoon een deel of alle bloem in het recept door volkorenmeel. Houd er rekening mee dat de pannenkoekjes iets steviger en vezelrijker zullen zijn dan wanneer je alleen bloem gebruikt.

5. Wat zijn andere toppings die goed passen bij drie-in-de-pan?

Naast stroop, suiker en jam, kun je drie-in-de-pan ook serveren met vers fruit, slagroom, chocoladesaus of zelfs hartige toppings zoals spek of kaas. Experimenteer en ontdek jouw favoriete combinaties!

Conclusie

Drie-in-de-pan, ook bekend als smouters, is een heerlijk Nederlands gerecht met een rijke geschiedenis. Met dit eenvoudige recept kunt u thuis genieten van deze traditionele pannenkoekjes. Varieer met toppings en maak het gerecht helemaal naar uw eigen smaak. Probeer het eens en laat u verrassen door de heerlijke smaak van drie-in-de-pan!