Shortlist van Thea Beckmanprijs 2023 bekend

De shortlist van de Thea Beckmanprijs 2023 is bekendgemaakt. De prijs is vernoemd naar de bekende Nederlandse schrijfster Thea Beckman, die vooral bekend staat om haar historische jeugdromans. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. Het winnende boek ontvangt een geldbedrag van 1000 euro. De shortlist bestaat uit vijf boeken die door de jury zijn geselecteerd uit een longlist van twaalf boeken.

De shortlist

De vijf boeken die op de shortlist staan, zijn:

1. De tijd van de vuurbloemen – Sarah Lark

Dit boek speelt zich af in het Nieuw-Zeeland van de negentiende eeuw. Het gaat over twee vrouwen die proberen te overleven in een tijd waarin vrouwen weinig rechten hadden. Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten en geeft een goed beeld van het leven in die tijd.

2. De oorlog die mijn leven redde – Kimberly Brubaker Bradley

Dit boek gaat over Ada, een meisje met een klompvoet dat tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt geëvacueerd uit Londen. Ze komt terecht bij een vrouw die haar liefde en zorg geeft en haar leert paardrijden. Het boek laat zien hoe de oorlog het leven van een gewoon meisje kan veranderen.

3. De bende van Lijp Kot – Nynke Smits

Dit boek speelt zich af in de achttiende eeuw en gaat over een groepje straatkinderen dat zich staande probeert te houden in Amsterdam. Het boek geeft een goed beeld van het leven in die tijd en laat zien hoe kinderen moesten overleven zonder ouders of geld.

Lees ook:   Trevifontein – De bekendste fontein van Rome

4. De schaduwen van Radovar – Marloes Morshuis

Dit boek speelt zich af in de toekomst en gaat over een wereld waarin mensen worden beoordeeld op hun uiterlijk. De hoofdpersoon, Taliet, probeert te ontsnappen aan deze wereld en ontdekt dat er meer is dan alleen uiterlijk.

5. Het geheugenwoud – Sam Lloyd

Dit boek gaat over Elissa, een vrouw die na een auto-ongeluk haar geheugen kwijt is. Ze gaat op zoek naar haar verleden en ontdekt dat haar leven anders is geweest dan ze dacht. Het boek geeft een goed beeld van hoe het is om je geheugen kwijt te zijn.

Conclusie

De shortlist van de Thea Beckmanprijs 2023 bevat vijf zeer verschillende boeken die allemaal de moeite waard zijn om te lezen. Of er ook een echte winnaar tussen zit, zal blijken bij de uitreiking van de prijs in 2023.

FAQs

1. Wat is de Thea Beckmanprijs?

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek. De prijs is vernoemd naar de Nederlandse schrijfster Thea Beckman.

2. Wie selecteert de shortlist?

De shortlist wordt geselecteerd door een jury van deskundigen.

3. Hoeveel boeken zitten er in de longlist?

De longlist bestaat uit twaalf boeken.

4. Hoe vaak wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt?

De Thea Beckmanprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

5. Wat is de prijs voor het winnende boek?

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1000 euro.