Jaren ’50-’70: weinig en vooral kort telefoneren

Jaren ’50-’70: weinig en vooral kort telefoneren

In de jaren ’50 en ’70 was telefoneren nog een hele opgave. Niet alleen was het behoorlijk prijzig, maar ook waren er nog maar weinig telefoons beschikbaar. Daarbij kwam ook nog eens dat de gesprekken enorm kort waren en er maar weinig te bespreken viel. In dit artikel duiken we in deze bijzondere periode van telefonie en kijken we naar de ontwikkelingen die hebben geleid tot de telefoon zoals we die nu kennen.

De opkomst van telefonie

In de jaren ’50 en ’70 was telefonie nog relatief nieuw. Het was een luxe die niet voor iedereen was weggelegd. Slechts een klein percentage van de bevolking had een telefoon. De telefoon werd vooral gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals het maken van afspraken en het regelen van zaken. Het was dan ook niet gebruikelijk om voor privégesprekken de telefoon te gebruiken.

De hoge kosten

Een belangrijke reden waarom telefoneren in die tijd zo weinig voorkwam was de hoge prijs. Telefoneren was behoorlijk duur en het was dan ook alleen weggelegd voor mensen met een goed inkomen. Voor een gesprek van enkele minuten moest men al gauw een behoorlijk bedrag neerleggen. Dit zorgde ervoor dat mensen terughoudend waren met telefoneren.

De beperkte beschikbaarheid

Een andere reden waarom telefoneren in die tijd nog zo beperkt was, was de beperkte beschikbaarheid van telefoons. Er waren nog maar weinig telefoons beschikbaar en deze waren vooral te vinden op openbare plekken, zoals stations en postkantoren. Het was dan ook niet makkelijk om even snel een telefoontje te plegen.

Lees ook:   Atlas van het bezette Amsterdam (1940-1945)

De kortere gesprekken

Een ander opvallend kenmerk van telefoneren in de jaren ’50 en ’70 was de korte gesprekken. Waar we tegenwoordig makkelijk een half uur aan de telefoon hangen, waren de gesprekken toen vaak niet langer dan een paar minuten. Dit had vooral te maken met de hoge kosten van telefoneren. Mensen wilden niet te lang aan de telefoon blijven om zo de kosten te drukken. Daarnaast was er ook simpelweg minder te bespreken, omdat er nog geen internet was en het nieuws minder snel verspreid werd.

De ontwikkeling van telefonie

In de jaren ’80 begon telefonie langzaam te veranderen. Er kwamen meer telefoons beschikbaar en de prijzen werden lager. Hierdoor werd telefoneren voor steeds meer mensen bereikbaar. Daarnaast werden de gesprekken ook steeds langer en werd het ook gebruikelijker om privégesprekken te voeren.

De opkomst van de mobiele telefoon

Een belangrijke ontwikkeling in de jaren ’90 was de opkomst van de mobiele telefoon. Hierdoor werd telefoneren nog toegankelijker en konden mensen overal en altijd bereikbaar zijn. Dit zorgde voor een enorme verandering in de manier waarop we communiceren. Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Conclusie

De jaren ’50 en ’70 waren een bijzondere periode in de geschiedenis van de telefonie. Telefoneren was nog erg duur en er waren nog maar weinig telefoons beschikbaar. Hierdoor waren de gesprekken kort en vooral gericht op zakelijke doeleinden. Pas in de jaren ’80 begon telefonie langzaam te veranderen en werd het voor steeds meer mensen toegankelijk. De opkomst van de mobiele telefoon heeft ervoor gezorgd dat we vandaag de dag altijd en overal bereikbaar zijn.

Lees ook:   Foute vrouwen

FAQs

Hoeveel mensen hadden een telefoon in de jaren ’50-’70?

Slechts een klein percentage van de bevolking had een telefoon in die tijd. Het was vooral een luxe die was weggelegd voor mensen met een goed inkomen.

Waarom waren de gesprekken zo kort in die tijd?

De gesprekken waren vooral kort vanwege de hoge kosten van telefoneren. Mensen wilden niet te lang aan de telefoon blijven om zo de kosten te drukken.

Wanneer begon telefonie te veranderen?

In de jaren ’80 begon telefonie langzaam te veranderen. Er kwamen meer telefoons beschikbaar en de prijzen werden lager. Hierdoor werd telefoneren voor steeds meer mensen bereikbaar.

Wat was de belangrijkste ontwikkeling in de jaren ’90?

De belangrijkste ontwikkeling in de jaren ’90 was de opkomst van de mobiele telefoon. Hierdoor werd telefoneren nog toegankelijker en konden mensen overal en altijd bereikbaar zijn.

Wat is de invloed van telefonie op onze manier van communiceren?

De opkomst van telefonie heeft ervoor gezorgd dat we vandaag de dag altijd en overal bereikbaar zijn. Hierdoor is onze manier van communiceren ingrijpend veranderd en zijn we veel sneller en efficiënter geworden in het uitwisselen van informatie.