John Kraaijkamp sr. (1925-2011) – Ras-entertainer

John Kraaijkamp sr. (1925-2011) – Ras-entertainer

John Kraaijkamp sr. was een Nederlandse acteur, cabaretier en televisiepresentator. Hij was een van de bekendste gezichten op de Nederlandse televisie in de jaren 70 en 80. Kraaijkamp sr. was een ras-entertainer met een ongeëvenaard gevoel voor humor en timing.

Jeugd en vroege carrière

John Kraaijkamp sr. werd geboren op 2 april 1925 in Amsterdam. Na zijn middelbare school studeerde hij aan de Toneelschool in Amsterdam. In 1950 maakte hij zijn debuut bij het Amsterdams Toneelgezelschap. Daarna speelde hij bij verschillende theatergezelschappen en was hij te zien in tal van televisieprogramma’s.

Doorbraak

In 1970 brak Kraaijkamp sr. definitief door met zijn rol in de televisieserie ’t Schaep met de 5 Pooten. Hij speelde daarin de rol van Kootje de Beer, een Amsterdamse kroegbaas. Het programma was een groot succes en werd meerdere malen herhaald.

Televisiecarrière

Na ’t Schaep met de 5 Pooten volgden nog vele andere televisieprogramma’s. Zo was Kraaijkamp sr. te zien in de series Zeg ‘ns AAA, Citroentje met suiker en Het Zonnetje in Huis. Ook presenteerde hij verschillende televisieshows, waaronder De Show van de Maand en De Mounties Show.

Privéleven

Kraaijkamp sr. was getrouwd met actrice Riek Schagen, met wie hij twee zonen kreeg: John Kraaijkamp jr. en Kees Kraaijkamp. Beide zoons zijn ook acteur.

Overlijden

John Kraaijkamp sr. overleed op 17 juli 2011 op 86-jarige leeftijd. Hij werd gecremeerd op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Conclusie

John Kraaijkamp sr. was een van de grootste entertainers die Nederland ooit heeft gekend. Met zijn humor en timing wist hij het publiek keer op keer te boeien. Zijn bijdrage aan de Nederlandse televisie zal altijd herinnerd worden.

Lees ook:   Rutger Jan Schimmelpenninck - Staatsman

FAQs

1. Wat was de grootste rol van John Kraaijkamp sr.?

Zijn grootste rol was die van Kootje de Beer in de televisieserie ’t Schaep met de 5 Pooten.

2. Was John Kraaijkamp sr. alleen acteur?

Nee, hij was ook cabaretier en televisiepresentator.

3. Met wie was John Kraaijkamp sr. getrouwd?

Hij was getrouwd met actrice Riek Schagen.

4. Heeft John Kraaijkamp sr. kinderen?

Ja, hij heeft twee zoons: John Kraaijkamp jr. en Kees Kraaijkamp.

5. Waar is John Kraaijkamp sr. begraven?

Hij is gecremeerd op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.