Gamay – De verboden druif van de Bourgogne

Gamay – De verboden druif van de Bourgogne

Bourgogne, ook wel bekend als de Bourgondië-regio, is beroemd om zijn wijnen. Bourgogne-wijnen worden geproduceerd in de Côte d’Or, een gebied dat bekend staat om zijn Pinot Noir-druiven. Maar er is een andere druif die de laatste jaren meer aandacht krijgt, namelijk de Gamay-druif. Gamay is traditioneel verboden in de Bourgogne, maar wordt nu steeds populairder. In dit artikel lees je alles over de geschiedenis, kenmerken en toekomst van deze bijzondere druif.

Geschiedenis van de Gamay-druif

De Gamay-druif komt oorspronkelijk uit de Beaujolais, een regio ten zuiden van de Bourgogne. In de 14e eeuw werd de druif voor het eerst beschreven door de Franse schrijver Philippe de Thaon. In de 16e eeuw werd de druif verboden in de Bourgogne, omdat de druif als inferieur werd beschouwd ten opzichte van de Pinot Noir-druif. In de Beaujolais bleef de druif echter populair en er werden steeds meer wijngaarden aangeplant.

In de 20e eeuw begon de Gamay-druif aan een opmars. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd de Beaujolais Nouveau, een jonge wijn gemaakt van de Gamay-druif, steeds populairder. Dit leidde tot een grote vraag naar de druif. In de Bourgogne werd de druif echter nog steeds verboden.

Kenmerken van de Gamay-druif

De Gamay-druif is een rode druif die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. De druif heeft dunne schil en is daardoor gevoelig voor ziektes en weersomstandigheden. De druif heeft een laag tanninegehalte en heeft daardoor een lichte en fruitige smaak. De wijn die van de Gamay-druif wordt gemaakt, heeft een lage zuurgraad en is daardoor makkelijk te drinken.

Lees ook:   Het Ampelmännchen – Een Ostalgisch stoplicht

De Gamay-druif wordt voornamelijk verbouwd in de Beaujolais en de Loire-vallei. In de Beaujolais wordt de druif gebruikt voor de productie van de Beaujolais Nouveau en de Beaujolais Villages. In de Loire-vallei wordt de druif gebruikt voor de productie van de rode wijn Anjou.

De toekomst van de Gamay-druif

De laatste jaren is de Gamay-druif steeds populairder geworden. Steeds meer wijnmakers in de Bourgogne experimenteren met de druif en produceren wijnen van de Gamay-druif. De wijnen worden vaak aangeduid als Bourgogne Passetoutgrains. Dit is een mengeling van Pinot Noir en Gamay. De wijn heeft een lage zuurgraad en is daardoor makkelijk te drinken. Ook buiten Frankrijk wordt de Gamay-druif steeds populairder. In Canada, de Verenigde Staten en Australië worden steeds meer wijngaarden aangeplant.

FAQs

Wat is de Gamay-druif?

De Gamay-druif is een rode druif die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. De druif heeft een lichte en fruitige smaak en wordt voornamelijk verbouwd in de Beaujolais en de Loire-vallei.

Waarom was de Gamay-druif verboden in de Bourgogne?

De Gamay-druif werd in de 16e eeuw verboden in de Bourgogne, omdat de druif als inferieur werd beschouwd ten opzichte van de Pinot Noir-druif. In de Beaujolais bleef de druif echter populair en er werden steeds meer wijngaarden aangeplant.

Wat is Bourgogne Passetoutgrains?

Bourgogne Passetoutgrains is een mengeling van Pinot Noir en Gamay. De wijn heeft een lage zuurgraad en is daardoor makkelijk te drinken.

Waar wordt de Gamay-druif verbouwd?

De Gamay-druif wordt voornamelijk verbouwd in de Beaujolais en de Loire-vallei.

Lees ook:   Ontstaan van de Trojaanse oorlog volgens de Griekse mythologie

Waarom wordt de Gamay-druif steeds populairder?

De laatste jaren is de Gamay-druif steeds populairder geworden. Steeds meer wijnmakers in de Bourgogne experimenteren met de druif en produceren wijnen van de Gamay-druif. Ook buiten Frankrijk wordt de Gamay-druif steeds populairder.

Conclusie

De Gamay-druif is een bijzondere druif die traditioneel verboden was in de Bourgogne. De druif heeft een lichte en fruitige smaak en wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van rode wijn. De laatste jaren wordt de druif steeds populairder en wordt er steeds meer geëxperimenteerd met de druif. In de toekomst zullen we waarschijnlijk nog veel meer wijnen van de Gamay-druif zien.