Stonehenge – Megalithisch monument

Stonehenge – Megalithisch monument

Stonehenge is een van de meest iconische monumenten ter wereld. Het megalithische monument is gelegen op de Salisbury Plain in Wiltshire, Engeland, en is naar schatting tussen 3000 en 2000 v.Chr. gebouwd. Het monument bestaat uit een cirkel van staande stenen, elk ongeveer 13 voet hoog, en weegt ongeveer 25 ton. Het monument is omgeven door een greppel en een aarden wal. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties in Engeland en is erkend als een UNESCO-werelderfgoed. In dit artikel zullen we Stonehenge bespreken als een megalithisch monument.

Wat zijn megalithische monumenten?

Megalithische monumenten zijn prehistorische structuren die bestaan uit grote stenen blokken die zonder mortel zijn geplaatst. Deze monumenten zijn gebouwd in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Azië en Afrika. Megalithische monumenten zijn vaak gerelateerd aan religie en astronomie en worden vaak geassocieerd met ceremoniële of rituele praktijken.

Geschiedenis van Stonehenge

De bouw van Stonehenge begon in het Neolithicum, ongeveer 5000 jaar geleden. De eerste fase van Stonehenge omvatte de bouw van een grote greppel en aarden wal. De tweede fase omvatte de bouw van de staande stenen, waarvan sommige meer dan 20 ton wegen. De derde fase omvatte de bouw van de buitenste stenen cirkel en de binnenste stenen ring. De bouw van Stonehenge duurde ongeveer 1500 jaar.

Doel van Stonehenge

Er is veel debat over het doel van Stonehenge. Sommige archeologen suggereren dat het monument werd gebruikt als een astronomische kalender, terwijl anderen suggereren dat het werd gebruikt als een begraafplaats. Er zijn ook theorieën dat Stonehenge werd gebruikt voor ceremoniële of rituele praktijken.

Lees ook:   Dragonder (betekenis) – Infanterist te paard

Interpretatie van Stonehenge

De interpretatie van Stonehenge is in de loop der jaren veranderd. In de 17e en 18e eeuw werden de stenen vaak geassocieerd met de Romeinse tijd of de Saksische tijd. In de 19e eeuw werd het monument vaak geassocieerd met de Kelten. In de 20e eeuw werd de astronomische kalendertheorie populair. Tegenwoordig wordt Stonehenge nog steeds bestudeerd en geïnterpreteerd door archeologen en wetenschappers.

FAQs

1. Is Stonehenge een begraafplaats?

Er zijn menselijke resten gevonden bij Stonehenge, maar het is onduidelijk of het monument oorspronkelijk als begraafplaats werd gebruikt.

2. Hoe werden de stenen van Stonehenge vervoerd?

Er zijn verschillende theorieën over hoe de stenen van Stonehenge werden vervoerd. Sommige archeologen suggereren dat de stenen werden vervoerd via rivieren en kanalen, terwijl anderen suggereren dat de stenen over land werden vervoerd met behulp van houten rollen.

3. Hoe werden de stenen van Stonehenge geplaatst?

Er zijn verschillende theorieën over hoe de stenen van Stonehenge werden geplaatst. Sommige archeologen suggereren dat de stenen werden opgetild met behulp van houten kranen en palen, terwijl anderen suggereren dat de stenen werden gerold over houten rollen.

4. Wat is de betekenis van de naam Stonehenge?

De naam Stonehenge komt van de Oudengelse woorden ‘stan’ en ‘hencg’, wat respectievelijk ‘steen’ en ‘hangende’ betekent.

5. Wanneer is Stonehenge toegankelijk voor het publiek?

Stonehenge is het hele jaar door toegankelijk voor het publiek, met uitzondering van 24 en 25 december.

Conclusie

Stonehenge is een megalithisch monument dat al eeuwenlang fascinatie opwekt bij wetenschappers, archeologen en toeristen. De interpretatie van het monument is door de jaren heen veranderd en er is nog veel te leren over de oorsprong en het doel van het monument. Stonehenge blijft een van de meest iconische en mysterieuze monumenten ter wereld.