Shirley Temple – Amerikaans kindsterretje

Shirley Temple is een legendarisch Amerikaans kindsterretje uit de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Op jonge leeftijd begon ze te acteren en te zingen en al snel werd ze een van de grootste sterren van Hollywood. Haar schattige uiterlijk en haar talent maakten haar een instant publiekslieveling. In dit artikel gaan we dieper in op het leven van Shirley Temple en haar nalatenschap.

Het begin van Shirley Temple’s carrière

Shirley Temple werd geboren op 23 april 1928 in Santa Monica, Californië. Toen ze drie was, begon haar moeder haar naar audities te brengen. Ze had al snel een rol in een reeks korte films en in 1934 maakte ze haar filmdebuut in “Stand Up and Cheer!”. Haar optreden in deze film was zo succesvol dat ze meteen werd getekend door 20th Century Fox. Ze werd al snel een van de grootste sterren van Hollywood, met rollen in films als “Bright Eyes”, “Curly Top” en “Heidi”.

Shirley Temple’s populariteit

Shirley Temple was niet alleen een goede actrice, maar ook een getalenteerd zangeres en danseres. Ze was een van de eerste kinderen die op het witte doek zong en danste en haar nummers waren vaak enorm populair. De populariteit van Shirley Temple was enorm in de jaren 30 en 40. Haar schattige uiterlijk en haar talent maakten haar een instant publiekslieveling. Ze was zo populair dat er zelfs speciale Shirley Temple-poppen werden gemaakt en dat er limonade naar haar werd vernoemd.

Shirley Temple’s latere carrière

Hoewel Shirley Temple in de jaren 30 en 40 een enorm succes was, werd haar populariteit minder naarmate ze ouder werd. Ze maakte haar laatste film in 1949 en ging daarna met pensioen. In de jaren 50 en 60 had ze verschillende rollen op televisie en in de jaren 70 en 80 was ze actief in de politiek. Ze diende onder andere als ambassadeur van de Verenigde Staten in Ghana en later in Tsjecho-Slowakije.

Lees ook:   Ruim negen meter hoog Lenin-beeld in Oost-Groningen
Shirley Temple’s nalatenschap

Shirley Temple overleed op 10 februari 2014 op 85-jarige leeftijd. Hoewel ze niet meer actief was in de entertainmentindustrie, blijft ze een icoon van de Amerikaanse popcultuur. Haar films worden nog steeds bekeken en haar beeltenis is nog steeds te vinden op allerlei merchandise. Shirley Temple heeft een blijvende impact gehad op de filmindustrie en op de manier waarop kinderen worden gezien in de entertainmentwereld.

FAQ

Wat was Shirley Temple’s eerste film?

Shirley Temple’s eerste film was “Stand Up and Cheer!” uit 1934.

Wat was Shirley Temple’s laatste film?

Shirley Temple’s laatste film was “A Kiss for Corliss” uit 1949.

Werd Shirley Temple ooit genomineerd voor een Oscar?

Ja, in 1935 werd Shirley Temple genomineerd voor een Oscar voor haar rol in “Bright Eyes”.

Heeft Shirley Temple ooit een boek geschreven?

Ja, Shirley Temple heeft verschillende boeken geschreven, waaronder haar autobiografie “Child Star”.

Wat was Shirley Temple’s grootste hit?

Een van Shirley Temple’s grootste hits was het nummer “On the Good Ship Lollipop” uit de film “Bright Eyes”.

Conclusie

Shirley Temple was een legendarisch kindsterretje uit de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Haar schattige uiterlijk en haar talent maakten haar een instant publiekslieveling en haar films zijn nog steeds geliefd bij jong en oud. Hoewel haar carrière als actrice relatief kort was, heeft ze een blijvende impact gehad op de filmindustrie en op de manier waarop kinderen worden gezien in de entertainmentwereld.