Sepp Dietrich (1892-1966) en de Leibstandarte SS Adolf Hitler

Sepp Dietrich (1892-1966) en de Leibstandarte SS Adolf Hitler

Sepp Dietrich was een Duitse SS-Oberst-Gruppenführer die verantwoordelijk was voor het oprichten van de Leibstandarte SS Adolf Hitler, een elite-eenheid van de SS. De Leibstandarte SS Adolf Hitler was een van de meest beruchte eenheden van de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog en was verantwoordelijk voor talrijke oorlogsmisdaden.

De vroege jaren van Sepp Dietrich

Joseph “Sepp” Dietrich werd geboren op 28 mei 1892 in Hawangen, Beieren. Hij bracht zijn jeugd door op een boerderij en trad in 1911 toe tot het Beierse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij als sergeant in de infanterie en werd hij meerdere keren gewond.

Na de oorlog trad Dietrich toe tot een extreemrechtse paramilitaire organisatie genaamd de Freikorps. In 1923 werd hij lid van de NSDAP (Nazi-partij) en nam hij deel aan de mislukte Bierkellerputsch. Hij werd gevangengenomen en bracht een jaar in de gevangenis door.

De oprichting van de Leibstandarte SS Adolf Hitler

In 1933 werd Dietrich lid van de SS en kreeg hij de leiding over de bewaking van Hitler. Hij richtte de Leibstandarte SS Adolf Hitler op, een elite-eenheid van de SS die verantwoordelijk was voor de persoonlijke bescherming van Hitler.

Dietrich was een van de eerste SS-leiders die deelnam aan de vervolging van politieke tegenstanders van de nazi’s. Hij was betrokken bij de Nacht van de Lange Messen in juni 1934, waarbij de SS en de Gestapo duizenden politieke tegenstanders vermoordden, waaronder leden van de SA (Sturmabteilung).

De rol van de Leibstandarte SS Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Leibstandarte SS Adolf Hitler een belangrijke rol in de oorlog. De eenheid vocht in verschillende veldslagen, waaronder de invasie van Polen, de slag om Frankrijk en de slag om de Ardennen.

Lees ook:   Een brug te ver - Betekenis en herkomst

De eenheid was berucht vanwege hun wreedheid tegenover burgers en krijgsgevangenen. Ze waren verantwoordelijk voor talloze oorlogsmisdaden, waaronder de executie van 86 Amerikaanse krijgsgevangenen in Malmedy, België, in december 1944.

De latere jaren van Sepp Dietrich

Na de oorlog werd Dietrich gearresteerd door de geallieerden en in 1948 veroordeeld tot levenslang voor oorlogsmisdaden. In 1955 werd hij vrijgelaten en bracht hij de rest van zijn leven door in Beieren.

Dietrich overleed op 21 april 1966 in Ludwigsburg, Beieren, op de leeftijd van 73 jaar.

FAQs

Wat was de Leibstandarte SS Adolf Hitler?

De Leibstandarte SS Adolf Hitler was een elite-eenheid van de SS die verantwoordelijk was voor de persoonlijke bescherming van Hitler.

Welke rol speelde de Leibstandarte SS Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog?

De eenheid vocht in verschillende veldslagen, waaronder de invasie van Polen, de slag om Frankrijk en de slag om de Ardennen. Ze waren berucht vanwege hun wreedheid tegenover burgers en krijgsgevangenen.

Wat was de Nacht van de Lange Messen?

De Nacht van de Lange Messen was een gebeurtenis in juni 1934 waarbij de SS en de Gestapo duizenden politieke tegenstanders vermoordden, waaronder leden van de SA.

Waarom werd Sepp Dietrich veroordeeld tot levenslang?

Dietrich werd veroordeeld tot levenslang voor oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Waar stierf Sepp Dietrich?

Sepp Dietrich stierf op 21 april 1966 in Ludwigsburg, Beieren.

Conclusie

Sepp Dietrich was een belangrijke figuur in de geschiedenis van de SS en de Tweede Wereldoorlog. Zijn rol bij de oprichting van de Leibstandarte SS Adolf Hitler en de wreedheden die deze eenheid beging, maken hem een controversiële figuur. De Leibstandarte SS Adolf Hitler was een van de meest beruchte eenheden van de SS en wordt geassocieerd met talloze oorlogsmisdaden.