Razzia van Putten – 2 oktober 1944

Razzia van Putten – 2 oktober 1944

De Razzia van Putten op 2 oktober 1944 is een tragische gebeurtenis die een diepe impact heeft gehad op de gemeenschap van Putten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze razzia, uitgevoerd door de Duitse bezetters, resulteerde in de deportatie van honderden mannen naar verschillende concentratiekampen. In dit artikel zullen we de details van deze razzia bespreken, evenals de gevolgen en de herdenking van deze pijnlijke gebeurtenis.

De Razzia

Op 2 oktober 1944 voerden de Duitse bezetters een grootschalige razzia uit in het dorp Putten, gelegen in de provincie Gelderland. De Duitsers waren op zoek naar mannen die mogelijk betrokken waren bij het verzet tegen de bezetting. Ze omsingelden het dorp en begonnen systematisch huizen binnen te vallen, waarbij ze mannen tussen de 18 en 50 jaar oud arresteerden.

De mannen werden gedwongen om zich te verzamelen op het dorpsplein, waar ze werden gescheiden van hun families. Vervolgens werden ze in vrachtwagens geladen en naar Kamp Amersfoort gebracht, een doorgangskamp voor deportatie naar andere concentratiekampen.

De Gevolgen

De Razzia van Putten had verwoestende gevolgen voor de gemeenschap. In totaal werden er meer dan 600 mannen gedeporteerd, waarvan er slechts enkelen de oorlog overleefden. De meesten werden naar concentratiekampen gestuurd, zoals Neuengamme en Sachsenhausen, waar ze werden onderworpen aan dwangarbeid en gruwelijke omstandigheden.

De vrouwen en kinderen in Putten werden ook zwaar getroffen door de razzia. Ze werden achtergelaten zonder echtgenoten, vaders en broers, en moesten proberen te overleven in een tijd van extreme ontberingen en onzekerheid.

Herdenking en Gedenktekenen

Na de oorlog werd er in Putten een nationale herdenkingstraditie opgebouwd om de slachtoffers van de razzia te eren en te herdenken. Elk jaar op 2 oktober komen mensen samen bij het monument op het dorpsplein om bloemen te leggen en stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog.

Lees ook:   Muhammad Ali (1942-2016) – Amerikaans bokskampioen

Het monument zelf, ontworpen door kunstenaar Mari Andriessen, bestaat uit een bronzen beeld van een huilende vrouw en een plaquette met de namen van de omgekomen mannen. Het is een ontroerend symbool van het leed dat de gemeenschap van Putten heeft moeten doorstaan.

Veelgestelde Vragen

1. Wat was de reden achter de Razzia van Putten?

De Duitse bezetters voerden de razzia uit als vergelding voor een aanslag op een aantal Duitse officieren door het verzet. Ze wilden een voorbeeld stellen en de bevolking intimideren.

2. Hoeveel mannen werden er gedeporteerd?

Meer dan 600 mannen werden gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. Slechts enkelen overleefden de oorlog.

3. Wat gebeurde er met de vrouwen en kinderen?

De vrouwen en kinderen bleven achter in Putten en moesten proberen te overleven zonder hun mannen, vaders en broers.

4. Hoe wordt de Razzia van Putten herdacht?

Elk jaar op 2 oktober vindt er een nationale herdenking plaats bij het monument op het dorpsplein in Putten. Mensen leggen bloemen en staan stil bij de slachtoffers.

5. Wat symboliseert het monument?

Het monument bestaat uit een huilende vrouw en een plaquette met de namen van de omgekomen mannen. Het symboliseert het leed en de pijn van de gemeenschap van Putten.

Conclusie

De Razzia van Putten op 2 oktober 1944 was een gruwelijke gebeurtenis die diepe wonden heeft achtergelaten in de gemeenschap. Honderden mannen werden gedeporteerd en velen vonden de dood in concentratiekampen. De vrouwen en kinderen werden achtergelaten om te lijden onder de gevolgen van deze razzia. Het monument op het dorpsplein herinnert ons aan het leed en dient als een herdenking voor de slachtoffers. Laten we deze tragedie nooit vergeten en blijven streven naar vrede en vrijheid.