Pol Pot (1925-1998) – Communistisch dictator van Cambodja

Pol Pot (1925-1998) – Communistisch dictator van Cambodja

Pol Pot is een van de meest gevreesde communistische dictators van de 20e eeuw. Hij werd geboren als Saloth Sar in 1925 en groeide op in een tijd van politieke onrust in Cambodja. Na een periode van studie in Frankrijk, keerde hij in 1953 terug naar Cambodja en sloot zich aan bij de communistische beweging.

Pol Pot werd de leider van de Khmer Rouge, de communistische partij die in 1975 de macht overnam in Cambodja. Onder zijn leiding werd Cambodja omgevormd tot een agrarische samenleving en werden steden ontvolkt. Het beleid van Pol Pot leidde tot de dood van meer dan anderhalf miljoen mensen door executies, dwangarbeid en hongersnood.

Jeugd en opleiding

Pol Pot werd geboren in 1925 in de provincie Kampong Thom in Cambodja. Zijn familie behoorde tot de middenklasse en hij kreeg een goede opleiding. Na zijn middelbare school studeerde hij in Frankrijk, waar hij werd beïnvloed door het communisme en de Franse Revolutie.

Terug in Cambodja werkte Pol Pot als leraar en werd hij actief in de communistische beweging. Hij werd al snel een van de leiders van de Khmer Rouge en begon met de voorbereidingen voor een gewapende strijd tegen de regering.

Opkomst van de Khmer Rouge

In de jaren 60 werd de Khmer Rouge steeds actiever in Cambodja. De partij kreeg steun vanuit China en begon steeds meer aanhang te krijgen onder de bevolking. In 1970 werd de regering omvergeworpen door een militaire coup, waarna de Khmer Rouge begon met guerrilla-acties tegen de nieuwe regering.

Lees ook:   Een fluitje van een cent – Betekenis en herkomst

In 1975 nam de Khmer Rouge de macht over in Cambodja. Pol Pot werd de leider van het land en begon met het doorvoeren van zijn beleid. Steden werden ontvolkt en de bevolking werd gedwongen om te werken op het platteland. Mensen die verdacht werden van tegenstand tegen het regime werden geëxecuteerd of naar heropvoedingskampen gestuurd.

De Killing Fields

De periode onder het bewind van Pol Pot staat bekend als de Killing Fields. In deze tijd werden meer dan anderhalf miljoen mensen gedood door executies, dwangarbeid en hongersnood. De bevolking leed onder het beleid van Pol Pot en veel mensen vluchtten naar buurlanden.

In 1979 werd de regering van Pol Pot omvergeworpen door het Vietnamese leger. Pol Pot vluchtte naar de bergen en bleef daar tot zijn dood in 1998. Hij werd nooit berecht voor zijn misdaden.

Conclusie

Pol Pot was een van de meest wrede communistische dictators van de 20e eeuw. Onder zijn leiding werden meer dan anderhalf miljoen mensen gedood en werd Cambodja omgevormd tot een agrarische samenleving. Zijn beleid had verstrekkende gevolgen voor het land en de bevolking.

FAQs

1. Wat was het beleid van Pol Pot?

Pol Pot wilde van Cambodja een agrarische samenleving maken en liet steden ontvolken. Mensen werden gedwongen om te werken op het platteland en tegenstanders werden geëxecuteerd of naar heropvoedingskampen gestuurd.

2. Hoeveel mensen zijn er gedood onder het bewind van Pol Pot?

Er zijn meer dan anderhalf miljoen mensen gedood onder het bewind van Pol Pot.

3. Waarom werd de regering van Pol Pot omvergeworpen?

De regering van Pol Pot werd omvergeworpen door het Vietnamese leger in 1979.

Lees ook:   Alexander II van Rusland (1818-1881) – Tsaar

4. Is Pol Pot ooit berecht voor zijn misdaden?

Nee, Pol Pot is nooit berecht voor zijn misdaden. Hij stierf in 1998.

5. Hoe wordt de periode onder het bewind van Pol Pot genoemd?

De periode onder het bewind van Pol Pot staat bekend als de Killing Fields.