Pages en schildknapen – Betekenis

Pages en schildknapen – Betekenis

Als je bekend bent met de middeleeuwse geschiedenis, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de term ‘schildknaap’. In deze tijd had bijna elke ridder een schildknaap die hem hielp met zijn uitrusting en paard, en hem vergezelde tijdens gevechten en toernooien. Maar wat is precies de betekenis van deze term? En hoe verhouden schildknapen zich tot de ‘pages’ die ook vaak in middeleeuwse verhalen voorkomen?

Wat zijn schildknapen?

Een schildknaap was een jonge man die diende als assistent voor een ridder. Hij hielp de ridder met zijn uitrusting en zijn paard, en begeleidde hem tijdens gevechten en toernooien. Soms moest de schildknaap ook vechten, vooral als zijn meester gewond raakte of gevangen werd genomen. Een schildknaap was meestal tussen de 14 en 21 jaar oud, en hij kon een familielid zijn van de ridder, of gewoon een jonge man die in dienst werd genomen.

Wat zijn pages?

Een page was ook een jonge man die diende als assistent voor een ridder. Maar een page was meestal jonger dan een schildknaap, tussen de 7 en 14 jaar oud. Een page was nog niet volwassen genoeg om te vechten, dus zijn taken waren vooral gericht op het helpen van de ridder in het dagelijks leven. Hij hielp bijvoorbeeld bij het aankleden van de ridder, het poetsen van zijn uitrusting en paard, en het bijhouden van zijn wapens.

Hoe verhouden schildknapen zich tot pages?

Hoewel schildknapen en pages vergelijkbare taken hadden, waren er enkele belangrijke verschillen tussen hen. Ten eerste was een schildknaap ouder en volwassener dan een page, en was hij beter in staat om te vechten en zijn meester te beschermen. Ten tweede was een schildknaap vaak een familielid of vertrouweling van de ridder, terwijl een page vaak een jongen was die door zijn ouders naar een kasteel werd gestuurd om opgeleid te worden tot ridder. Ten derde had een schildknaap meer kans om een ridder te worden dan een page, omdat hij meer ervaring had met vechten en toernooien.

Lees ook:   China en Taiwan. De geschiedenis van twee China’s

FAQs

 • Wat is het verschil tussen een schildknaap en een page?
  Een schildknaap was ouder en volwassener dan een page, en had meer ervaring met vechten en toernooien. Een schildknaap was ook vaak een familielid of vertrouweling van de ridder, terwijl een page vaak een jongen was die door zijn ouders naar een kasteel werd gestuurd om opgeleid te worden tot ridder.
 • Hoe oud was een schildknaap?
  Een schildknaap was meestal tussen de 14 en 21 jaar oud.
 • Hoe oud was een page?
  Een page was meestal tussen de 7 en 14 jaar oud.
 • Wat waren de taken van een schildknaap?
  Een schildknaap hielp de ridder met zijn uitrusting en paard, en begeleidde hem tijdens gevechten en toernooien. Soms moest de schildknaap ook vechten.
 • Wat waren de taken van een page?
  Een page hielp bijvoorbeeld bij het aankleden van de ridder, het poetsen van zijn uitrusting en paard, en het bijhouden van zijn wapens.

Conclusie

Hoewel schildknapen en pages vaak in één adem genoemd worden, waren er enkele belangrijke verschillen tussen hen. Een schildknaap was ouder en volwassener dan een page, had meer ervaring met vechten en toernooien, en had meer kans om een ridder te worden. Toch waren beide rollen belangrijk voor een ridder, en zonder hun assistentie zou het leven van een ridder veel moeilijker zijn geweest.