Het Pantheon in Rome

Het Pantheon in Rome

Wanneer je denkt aan Rome, denk je waarschijnlijk aan het Colosseum, het Forum Romanum of de Trevifontein. Maar er is nog een indrukwekkend monument dat je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan de Eeuwige Stad: het Pantheon. Het Pantheon is een van de best bewaarde oude gebouwen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot bijna 2000 jaar geleden.

Geschiedenis

Het Pantheon werd gebouwd in het jaar 27 voor Christus door Marcus Agrippa, een generaal en diplomaat onder keizer Augustus. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als een tempel voor alle goden (pantheon betekent letterlijk ‘alle goden’) en werd gebruikt voor religieuze ceremonies en offers.

In 80 na Christus werd het Pantheon verwoest door een brand, maar het werd herbouwd door keizer Hadrianus in 126 na Christus. Hadrianus gebruikte veel van het originele materiaal, maar voegde ook enkele nieuwe elementen toe, zoals de marmeren voorgevel en de koepel.

Tijdens de middeleeuwen werd het Pantheon omgebouwd tot een kerk, gewijd aan de heilige Maria en de martelaren. Dit heeft het gebouw waarschijnlijk gered van vernietiging, omdat veel oude tempels werden afgebroken of gebruikt als materiaal voor andere gebouwen.

Architectuur

Het Pantheon is een meesterwerk van oude architectuur en staat bekend om zijn indrukwekkende koepel. De koepel heeft een diameter van 43,3 meter en is gemaakt van beton met een oculus (een opening in het midden) van 8,8 meter in diameter. Dit zorgt voor een spectaculair lichteffect in het gebouw, vooral tijdens zonnige dagen.

De muren van het Pantheon zijn gemaakt van baksteen en zijn bekleed met marmer en andere kostbare materialen. De voorgevel heeft 16 granieten zuilen en een prachtige inscriptie in het Latijn die de naam van Agrippa vermeldt.

Lees ook:   Shellshock: psychisch leed tijdens Slag aan de Somme (1916)

Bezoek het Pantheon

Het Pantheon is tegenwoordig een populaire toeristische attractie en is gratis te bezoeken. Het gebouw is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 19.30 uur en op zondag van 9.00 uur tot 18.00 uur.

Als je het Pantheon bezoekt, vergeet dan niet om naar het graf van de beroemde kunstenaar Rafaël te kijken, dat zich in de kerk bevindt. Ook de fresco’s op het plafond zijn de moeite waard om te bekijken.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het woord Pantheon?

Pantheon betekent letterlijk ‘alle goden’.

Hoe oud is het Pantheon?

Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd in 27 voor Christus, maar werd herbouwd door keizer Hadrianus in 126 na Christus.

Is het Pantheon een kerk of een tempel?

Het Pantheon is tegenwoordig een kerk, maar was oorspronkelijk bedoeld als een tempel voor alle goden.

Is het bezoeken van het Pantheon gratis?

Ja, het Pantheon is gratis te bezoeken.

Wat is het beste moment om het Pantheon te bezoeken?

Het Pantheon is het drukst tijdens de middag, dus het beste moment om het te bezoeken is ’s ochtends vroeg of laat in de middag.

Conclusie

Het Pantheon is een van de meest indrukwekkende en iconische monumenten in Rome. Het heeft een rijke geschiedenis en is een meesterwerk van oude architectuur. Als je Rome bezoekt, mag je deze bezienswaardigheid zeker niet missen!