Oog van Horus – Een krachtig Egyptisch symbool

Oog van Horus – Een krachtig Egyptisch symbool

Als we aan Egyptische symbolen denken, zijn er maar weinig die zo iconisch zijn als het Oog van Horus. Dit symbool, ook bekend als het Oog van Ra, is een van de meest bekende en krachtige amuletten uit het oude Egypte. Het wordt gebruikt om bescherming te bieden tegen het kwaad en om genezing te bevorderen. Het Oog van Horus heeft een rijke geschiedenis en is een fascinerend symbool dat tot op de dag van vandaag nog steeds veel gebruikt wordt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het Oog van Horus en ontdekken waarom het zo’n belangrijk symbool is in de Egyptische cultuur.

De oorsprong van het Oog van Horus

Het Oog van Horus is een oud Egyptisch symbool dat zijn oorsprong vindt in de mythologie van het oude Egypte. Het wordt geassocieerd met de goden Horus en Ra en wordt vaak afgebeeld als een menselijk oog met een verticale streep in het midden en twee horizontale strepen erboven en eronder. Volgens de Egyptische mythologie verloor Horus zijn linkeroog tijdens een gevecht met zijn oom Seth. Na het gevecht werd het oog gevonden en gerepareerd door de godin Hathor. Het Oog van Horus symboliseert dus niet alleen Horus zelf, maar ook de genezing en bescherming die door Hathor wordt geboden.

De betekenis van het Oog van Horus

Het Oog van Horus heeft verschillende betekenissen in de Egyptische cultuur. Een van de belangrijkste betekenissen is die van bescherming. Het symbool werd vaak gebruikt als amulet om de drager te beschermen tegen het kwaad. Het werd ook gebruikt in begrafenisrituelen als een symbool van bescherming voor de overledene in het hiernamaals.

Lees ook:   Ideologie – betekenis en kenmerken

Een andere betekenis van het Oog van Horus is die van genezing. Het symbool werd vaak gebruikt in medische amuletten en werd gedragen om genezing te bevorderen. Het Oog van Horus wordt geassocieerd met de godin Wadjet, die werd beschouwd als de beschermheilige van de geneeskunde.

Het Oog van Horus werd ook gebruikt als een symbool van koninklijke macht en autoriteit. Het werd vaak afgebeeld op de troon van de farao en werd gebruikt als een teken van zijn goddelijke legitimiteit.

Het gebruik van het Oog van Horus vandaag de dag

Het Oog van Horus is nog steeds een populair symbool in de moderne tijd. Het wordt vaak gebruikt als een amulet om bescherming te bieden tegen het kwaad en om genezing te bevorderen. Het symbool wordt ook gebruikt in de populaire cultuur, waar het vaak wordt afgebeeld in films, tv-shows en videogames.

FAQs:

1. Wat is het Oog van Horus?

Het Oog van Horus is een oud Egyptisch symbool dat wordt geassocieerd met de goden Horus en Ra. Het wordt vaak afgebeeld als een menselijk oog met een verticale streep in het midden en twee horizontale strepen erboven en eronder.

2. Wat is de betekenis van het Oog van Horus?

Het Oog van Horus heeft verschillende betekenissen in de Egyptische cultuur. Het is een symbool van bescherming, genezing en koninklijke macht en autoriteit.

3. Waarom wordt het Oog van Horus nog steeds gebruikt?

Het Oog van Horus wordt nog steeds gebruikt als amulet om bescherming te bieden tegen het kwaad en om genezing te bevorderen. Het symbool wordt ook gebruikt in de populaire cultuur.

Lees ook:   Jacobus Vrel, de onbekende voorloper van Vermeer

4. Wat is de oorsprong van het Oog van Horus?

Het Oog van Horus vindt zijn oorsprong in de mythologie van het oude Egypte. Het wordt geassocieerd met de goden Horus en Ra en werd vaak gebruikt als een amulet om bescherming te bieden tegen het kwaad.

5. Waar wordt het Oog van Horus afgebeeld?

Het Oog van Horus wordt vaak afgebeeld op amuletten en als decoratie op meubels en architectuur in het oude Egypte. Het wordt ook gebruikt in de populaire cultuur, waar het vaak wordt afgebeeld in films, tv-shows en videogames.

Conclusie

Het Oog van Horus is een krachtig Egyptisch symbool dat zijn oorsprong vindt in de mythologie van het oude Egypte. Het wordt geassocieerd met de goden Horus en Ra en heeft verschillende betekenissen, waaronder bescherming, genezing en koninklijke macht en autoriteit. Het symbool wordt nog steeds gebruikt als amulet en is een fascinerend symbool dat tot op de dag van vandaag veel wordt gebruikt.