Leopoldo Galtieri – Generaal en Argentijnse president

Leopoldo Galtieri – Generaal en Argentijnse President

Leopoldo Galtieri was een generaal en de Argentijnse president die van 1981 tot 1982 aan de macht was. Hij werd geboren op 15 juli 1926 in Caseros, Buenos Aires en stierf op 12 januari 2003 in Buenos Aires. Galtieri was een van de belangrijkste figuren in de Argentijnse militaire junta die het land regeerde van 1976 tot 1983. Hij leidde de invasie van de Falklandeilanden in 1982, die resulteerde in een oorlog met het Verenigd Koninkrijk en uiteindelijk zijn val.

Wie was Leopoldo Galtieri?

Leopoldo Galtieri was een Argentijnse generaal en politicus die diende als president van Argentinië van 1981 tot 1982. Hij werd geboren in Caseros, Buenos Aires, in 1926 en ging naar de Colegio Militar de la Nación, waar hij afstudeerde als tweede luitenant in 1948. Galtieri was een van de belangrijkste figuren in de Argentijnse militaire junta die het land regeerde van 1976 tot 1983. Hij begon zijn carrière als militair en klom op in de rangen voordat hij president werd.

Galtieri werd president in 1981 na een staatsgreep tegen zijn voorganger, Jorge Rafael Videla. Galtieri leidde een periode van economische groei en modernisering in Argentinië, maar zijn presidentschap werd overschaduwd door de Falklandoorlog.

De Falklandoorlog

De Falklandoorlog begon op 2 april 1982 toen Argentijnse troepen de Falklandeilanden bezetten, een gebied dat door Argentinië wordt geclaimd maar door het Verenigd Koninkrijk wordt bestuurd. Het Verenigd Koninkrijk stuurde een expeditieleger naar de eilanden en begon een militaire operatie om ze terug te winnen.

Lees ook:   Vinger Amelia Earhart gevonden?

De oorlog duurde 74 dagen en kostte aan beide zijden honderden levens. Op 14 juni 1982 gaven de Argentijnse troepen zich over en werd de oorlog beëindigd. De Falklandoorlog leidde tot de val van Galtieri en de Argentijnse militaire junta.

Galtieri’s val

Na de nederlaag in de Falklandoorlog werd Galtieri gedwongen af te treden als president van Argentinië. Hij werd opgevolgd door Reynaldo Bignone, die kort daarna verkiezingen uitschreef die leidden tot de terugkeer van de democratie in Argentinië. Galtieri werd later gearresteerd en aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Vuile Oorlog, een periode van politieke repressie in Argentinië van 1976 tot 1983.

Galtieri werd veroordeeld tot gevangenisstraf, maar hij kwam in 1990 vrij wegens gezondheidsproblemen. Hij trok zich terug uit het openbare leven en stierf op 12 januari 2003 in Buenos Aires.

FAQ’s

1. Wat was Galtieri’s rol in de Argentijnse militaire junta?

Galtieri was een van de belangrijkste figuren in de Argentijnse militaire junta die het land regeerde van 1976 tot 1983. Hij diende als president van Argentinië van 1981 tot 1982.

2. Wat was de Falklandoorlog?

De Falklandoorlog was een conflict tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk over de Falklandeilanden, een gebied dat door Argentinië wordt geclaimd maar door het Verenigd Koninkrijk wordt bestuurd. De oorlog duurde 74 dagen en kostte aan beide zijden honderden levens.

3. Wanneer trad Galtieri af als president van Argentinië?

Galtieri trad af als president van Argentinië na de nederlaag in de Falklandoorlog in 1982.

4. Wat gebeurde er na de Falklandoorlog?

Lees ook:   Mohammed Reza Pahlavi (1919-1980)

Na de Falklandoorlog werden nieuwe verkiezingen gehouden in Argentinië, die leidden tot de terugkeer van de democratie in het land.

5. Wat is de Vuile Oorlog?

De Vuile Oorlog was een periode van politieke repressie in Argentinië van 1976 tot 1983, waarbij duizenden mensen werden ontvoerd, gemarteld en vermoord door de regering. Galtieri werd later aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens deze periode.

Conclusie

Leopoldo Galtieri was een generaal en de Argentijnse president die van 1981 tot 1982 aan de macht was. Hij was een van de belangrijkste figuren in de Argentijnse militaire junta die het land regeerde van 1976 tot 1983. Galtieri leidde de invasie van de Falklandeilanden in 1982, die resulteerde in een oorlog met het Verenigd Koninkrijk en uiteindelijk zijn val. Na de nederlaag in de Falklandoorlog trad Galtieri af als president van Argentinië en werd later gearresteerd en aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Vuile Oorlog. Hij overleed in 2003 in Buenos Aires.

Leopoldo Galtieri was een controversiële figuur in de Argentijnse geschiedenis, wiens presidentschap en acties tijdens de Falklandoorlog nog steeds worden besproken en bestudeerd. Zijn nalatenschap is er een van politieke repressie en militaire agressie, maar ook van economische groei en modernisering in Argentinië.