Luctor et Emergo – ‘Ik worstel en kom boven’

Luctor et Emergo – ‘Ik worstel en kom boven’

Welkom bij ons artikel over de betekenis en oorsprong van de beroemde Nederlandse uitdrukking ‘Luctor et Emergo’. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt om de strijd en overwinning van individuen en gemeenschappen uit te drukken. Maar wat is de ware betekenis ervan en waar komt het vandaan?

Luctor et Emergo: Betekenis en Oorsprong

Luctor et Emergo is een Latijnse uitdrukking die letterlijk vertaald kan worden als ‘Ik worstel en kom boven’. Het is de officiële motto van de Nederlandse provincie Zeeland en wordt ook vaak gebruikt als persoonlijke motto door mensen die moeilijkheden hebben overwonnen.

De uitdrukking ‘Luctor et Emergo’ heeft zijn oorsprong in het feit dat de provincie Zeeland een lange geschiedenis heeft van strijd tegen het water. Het land ligt onder zeeniveau en is daarom vatbaar voor overstromingen. Door de jaren heen hebben de mensen van Zeeland hard gewerkt om zichzelf te beschermen tegen het water en te overleven.

De uitdrukking werd voor het eerst gebruikt door de Zeeuwse dichter en theoloog Jacobus Revius in zijn gedicht ‘De Godtvruchtige Avondmaalganger’ uit 1630. Het gedicht gaat over een persoon die worstelt met zijn geloof en uiteindelijk overwint. ‘Luctor et Emergo’ wordt gebruikt om de overwinning van de persoon uit te drukken.

De Symboliek Achter Luctor et Emergo

Luctor et Emergo heeft ook een diepere symboliek. Het kan worden gezien als een metafoor voor de menselijke ervaring. Het leven is vol uitdagingen en obstakels die we moeten overwinnen om te groeien en te bloeien. Net als de mensen van Zeeland moeten we worstelen tegen de stroom om vooruit te komen.

Lees ook:   Rembrandts portret van Jan Six (ca. 1654)

Luctor et Emergo is daarom een uitdrukking van doorzettingsvermogen, veerkracht en moed. Het herinnert ons eraan dat we, zelfs als het leven moeilijk wordt, kunnen opstaan en ons hoofd boven water kunnen houden. Het is een symbool van hoop en inspiratie voor mensen over de hele wereld.

Luctor et Emergo: Veelgestelde Vragen

Wat is de betekenis van Luctor et Emergo?

Luctor et Emergo is een Latijnse uitdrukking die letterlijk vertaald kan worden als ‘Ik worstel en kom boven’. Het is de officiële motto van de Nederlandse provincie Zeeland en wordt ook vaak gebruikt als persoonlijke motto.

Waar komt de uitdrukking Luctor et Emergo vandaan?

De uitdrukking ‘Luctor et Emergo’ heeft zijn oorsprong in het feit dat de provincie Zeeland een lange geschiedenis heeft van strijd tegen het water. Het land ligt onder zeeniveau en is daarom vatbaar voor overstromingen.

Wat is de symboliek achter Luctor et Emergo?

Luctor et Emergo heeft ook een diepere symboliek. Het kan worden gezien als een metafoor voor de menselijke ervaring. Het leven is vol uitdagingen en obstakels die we moeten overwinnen om te groeien en te bloeien. Net als de mensen van Zeeland moeten we worstelen tegen de stroom om vooruit te komen.

Waar wordt Luctor et Emergo nog meer voor gebruikt?

Naast het officiële motto van de provincie Zeeland, wordt Luctor et Emergo ook vaak gebruikt als persoonlijke motto door mensen die moeilijkheden hebben overwonnen.

Wie heeft Luctor et Emergo voor het eerst gebruikt?

De uitdrukking werd voor het eerst gebruikt door de Zeeuwse dichter en theoloog Jacobus Revius in zijn gedicht ‘De Godtvruchtige Avondmaalganger’ uit 1630.

Lees ook:   de hanze de kogge

Conclusie

Luctor et Emergo is een uitdrukking van doorzettingsvermogen, veerkracht en moed. Het herinnert ons eraan dat we, zelfs als het leven moeilijk wordt, kunnen opstaan en ons hoofd boven water kunnen houden. Het is een symbool van hoop en inspiratie voor mensen over de hele wereld.

In dit artikel hebben we de betekenis en oorsprong van Luctor et Emergo besproken, evenals de symboliek erachter. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om deze beroemde uitdrukking beter te begrijpen.