Laatste overlevende Titanic-ramp overleden

Laatste overlevende Titanic-ramp overleden

Op 31 mei 2021 overleed de laatste overlevende van de ramp met de Titanic op 97-jarige leeftijd. Millvina Dean was slechts twee maanden oud toen ze met haar ouders en broer aan boord van het schip stapte. Haar vader overleefde de ramp niet en haar moeder en broer werden gered, maar Millvina was de jongste passagier aan boord en werd op het nippertje gered.

De ramp met de Titanic

Op 10 april 1912 vertrok de Titanic vanuit Southampton (Engeland) naar New York (Verenigde Staten). Het was het grootste schip dat ooit was gebouwd en werd beschouwd als onzinkbaar. Maar op 14 april 1912 botste de Titanic tegen een ijsberg en zonk het schip binnen enkele uren. Van de 2224 passagiers en bemanningsleden overleefden slechts 710 de ramp.

Millvina Dean

Millvina Dean was de jongste passagier aan boord van de Titanic en werd op het nippertje gered. Na de ramp verhuisde ze met haar moeder en broer naar de Verenigde Staten, waar ze opgroeide en later werkte als secretaresse. Pas op latere leeftijd begon ze zich meer te interesseren voor haar verleden en de ramp met de Titanic. Ze bezocht regelmatig evenementen en gaf interviews over haar ervaringen.

De impact van de ramp met de Titanic

De ramp met de Titanic had een enorme impact op de wereld en wordt nog steeds herinnerd als een van de grootste scheepsrampen ooit. Het schip was het toppunt van technologie en luxe, maar de ramp liet zien dat ook de meest geavanceerde schepen kwetsbaar zijn. De ramp leidde tot nieuwe veiligheidsvoorschriften voor schepen en een grotere focus op reddingsoperaties.

Lees ook:   Nieuwe geschiedenisboeken - signalementen | Historiek

FAQs

1. Hoe oud werd Millvina Dean?

Millvina Dean overleed op 97-jarige leeftijd.

2. Hoeveel passagiers overleefden de ramp met de Titanic?

Van de 2224 passagiers en bemanningsleden overleefden slechts 710 de ramp.

3. Waarom werd de Titanic als onzinkbaar beschouwd?

De Titanic werd beschouwd als onzinkbaar vanwege de geavanceerde technologie en luxe aan boord. Het schip was uitgerust met meerdere waterdichte compartimenten en had een dubbele bodem.

4. Welke impact had de ramp met de Titanic op de scheepvaartindustrie?

De ramp met de Titanic leidde tot nieuwe veiligheidsvoorschriften voor schepen en een grotere focus op reddingsoperaties. Het liet zien dat ook de meest geavanceerde schepen kwetsbaar zijn en dat veiligheid altijd prioriteit moet hebben.

5. Hoeveel tijd zat er tussen het vertrek van de Titanic en de ramp?

De Titanic vertrok op 10 april 1912 en de ramp vond plaats op 14 april 1912. Er zat dus vier dagen tussen het vertrek en de ramp.

Conclusie

De ramp met de Titanic blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en herinnert ons eraan dat veiligheid altijd prioriteit moet hebben. Het overlijden van Millvina Dean markeert het einde van een tijdperk en herinnert ons eraan dat de gebeurtenissen van toen nog steeds relevant zijn voor de wereld van vandaag.