Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) – Duitse schrijver

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) – Duitse schrijver

Johann Wolfgang von Goethe wordt beschouwd als een van de grootste Duitse schrijvers aller tijden. Hij was een dichter, romanschrijver, wetenschapper, filosoof en toneelschrijver. Zijn werken hebben een enorme invloed gehad op de Duitse literatuur en cultuur en zijn nog steeds relevant en populair vandaag de dag.

Het leven van Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe werd geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt, Duitsland. Zijn vader was een keizerlijke raadsman en zijn moeder was de dochter van een rijke koopman. Goethe studeerde rechten aan de Universiteit van Leipzig en later aan de Universiteit van Straatsburg.

In 1774 publiceerde Goethe zijn eerste grote werk, “Die Leiden des jungen Werthers” (Het lijden van de jonge Werther), dat een enorm succes werd en hem beroemd maakte in heel Europa. Het boek werd bekritiseerd vanwege het aanmoedigen van zelfmoord, maar het was een belangrijk werk voor de Sturm und Drang-beweging, die zich verzette tegen de gevestigde orde en de nadruk legde op het individualisme en de emoties van het individu.

Goethe was ook een wetenschapper en hij deed belangrijke ontdekkingen op het gebied van de botanie, anatomie en optica. Hij schreef ook een aantal belangrijke werken over de kleurenleer en de morfologie van planten.

Goethe stierf op 22 maart 1832 op 82-jarige leeftijd in Weimar, waar hij de laatste 50 jaar van zijn leven had gewoond en gewerkt.

De werken van Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe schreef een groot aantal werken in verschillende genres, waaronder poëzie, romans, toneelstukken en essays. Hieronder staan enkele van zijn belangrijkste werken:

Lees ook:   valentijnsdag

– Faust (1808) – een toneelstuk over een geleerde die zijn ziel verkoopt aan de duivel om alle kennis en ervaring van het leven te kunnen krijgen.
– Wilhelm Meisters Lehrjahre (1795-1796) – een roman over de reis van een jonge man naar volwassenheid en zelfontdekking.
– Die Wahlverwandtschaften (1809) – een roman over de complexe relaties tussen vier personages.
– West-östlicher Divan (1819) – een verzameling gedichten geïnspireerd door de Perzische dichter Hafez.
– Italienische Reise (1816-1817) – een verslag van Goethe’s reis door Italië in de jaren 1786-1788.

De invloed van Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe was een van de belangrijkste figuren van de Duitse literatuur en cultuur en zijn invloed is nog steeds voelbaar. Zijn werken hebben talloze schrijvers en kunstenaars beïnvloed en zijn ideeën hebben een blijvende impact gehad op de Duitse romantiek en de literatuur in het algemeen.

FAQs

1. Wat was de filosofie van Johann Wolfgang von Goethe?
Johann Wolfgang von Goethe legde de nadruk op de individualiteit en de emoties van het individu en verzette zich tegen de gevestigde orde. Zijn filosofie was een belangrijk onderdeel van de Sturm und Drang-beweging.

2. Wat zijn enkele belangrijke werken van Johann Wolfgang von Goethe?
Enkele belangrijke werken van Johann Wolfgang von Goethe zijn “Die Leiden des jungen Werthers”, “Faust”, “Wilhelm Meisters Lehrjahre”, “Die Wahlverwandtschaften” en “Italienische Reise”.

3. Wat was de invloed van Johann Wolfgang von Goethe op de Duitse literatuur en cultuur?
Johann Wolfgang von Goethe was een van de belangrijkste figuren van de Duitse literatuur en cultuur en zijn invloed is nog steeds voelbaar. Zijn werken hebben talloze schrijvers en kunstenaars beïnvloed en zijn ideeën hebben een blijvende impact gehad op de Duitse romantiek en de literatuur in het algemeen.

Lees ook:   Kunsttijdschrift HART en Hermitage Amsterdam treffen schikking

4. Waarom is “Die Leiden des jungen Werthers” zo belangrijk?
“Die Leiden des jungen Werthers” was een belangrijk werk voor de Sturm und Drang-beweging, die zich verzette tegen de gevestigde orde en de nadruk legde op het individualisme en de emoties van het individu. Het boek was ook baanbrekend vanwege de manier waarop het de innerlijke gevoelens van de personages beschreef.

5. Wat was de relatie tussen Johann Wolfgang von Goethe en de wetenschap?
Johann Wolfgang von Goethe was een wetenschapper en hij deed belangrijke ontdekkingen op het gebied van de botanie, anatomie en optica. Hij schreef ook een aantal belangrijke werken over de kleurenleer en de morfologie van planten.