Ernst Röhm (1887-1934) – Leider Sturmabteilung (SA)

Ernst Röhm (1887-1934) – Leider Sturmabteilung (SA)

Ernst Röhm, geboren op 28 november 1887, was een prominente figuur in het Duitse nazi-regime. Als leider van de Sturmabteilung (SA), speelde Röhm een belangrijke rol in de opkomst van Adolf Hitler en de nazipartij in de vroege jaren 1930. In dit artikel zullen we de levensloop van Ernst Röhm verkennen, zijn invloed op de SA en zijn tragische einde.

Jeugd en vroege carrière

Ernst Julius Günther Röhm werd geboren in München, Duitsland. Hij groeide op in een welgestelde familie en had een goede opleiding. Na het behalen van zijn diploma trad Röhm toe tot het Duitse leger en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn moed en toewijding werden erkend en hij werd onderscheiden met meerdere medailles en onderscheidingen.

Na de oorlog sloot Röhm zich aan bij verschillende rechtse paramilitaire groepen. Hij was betrokken bij de onderdrukking van linkse opstanden en werd een fervent nationalist. Deze betrokkenheid bracht hem in contact met Adolf Hitler, die in die tijd op zoek was naar loyale volgelingen om zijn politieke beweging te versterken.

Opkomst van de Sturmabteilung

In 1920 richtte Röhm samen met anderen de Sturmabteilung (SA) op, een paramilitaire organisatie die fungeerde als de gewapende vleugel van de nazipartij. De SA speelde een cruciale rol bij het verspreiden van het nazigedachtegoed en het intimideren van politieke tegenstanders. Röhm werd al snel benoemd tot leider van de SA en kreeg de taak om de organisatie verder uit te breiden en te consolideren.

Onder het leiderschap van Röhm groeide de SA snel, met tienduizenden leden verspreid over heel Duitsland. De SA werd berucht vanwege hun gewelddadige optreden tegen politieke tegenstanders, vooral linkse groeperingen. Röhm was een charismatische leider en genoot aanzienlijke populariteit binnen de SA.

Lees ook:   Tekeningen waarop Hitler werd afgewezen onder de hamer

Conflict met de SS

Hoewel Röhm een invloedrijke positie bekleedde binnen de nazipartij, begon hij in conflict te komen met andere leiders, met name Heinrich Himmler en zijn Schutzstaffel (SS). De SS zag de SA als een bedreiging voor hun eigen macht en invloed. Dit leidde tot spanningen tussen de twee paramilitaire organisaties.

In 1934 escaleerde het conflict tussen de SA en de SS. Hitler, die bang was dat de rivaliteit tussen de twee organisaties de stabiliteit van zijn regime in gevaar zou brengen, gaf uiteindelijk het bevel tot de “Nacht van de Lange Messen”. Tijdens deze actie werden Röhm en andere leidende SA-leden gearresteerd en geëxecuteerd. Ernst Röhm stierf op 2 juli 1934 op 46-jarige leeftijd.

Conclusie

Ernst Röhm speelde een cruciale rol in de opkomst van het naziregime in Duitsland als leider van de Sturmabteilung. Zijn invloed binnen de SA was aanzienlijk en hij werd beschouwd als een loyale volgeling van Adolf Hitler. Het conflict tussen de SA en de SS leidde uiteindelijk tot de ondergang van Röhm en zijn medestanders. Zijn dood markeerde het begin van de consolidatie van de macht van de SS onder Heinrich Himmler.

Veelgestelde vragen

1. Wat was de Sturmabteilung?

De Sturmabteilung (SA) was een paramilitaire organisatie die diende als de gewapende vleugel van de nazipartij. Ze waren verantwoordelijk voor het verspreiden van het nazigedachtegoed en het intimideren van politieke tegenstanders.

2. Hoe kwam Ernst Röhm om het leven?

Ernst Röhm werd gearresteerd tijdens de “Nacht van de Lange Messen” in 1934 en later geëxecuteerd. Deze actie werd bevolen door Adolf Hitler vanwege het conflict tussen de SA en de SS.

Lees ook:   Thanksgiving Day, dankzeggingsdag sinds 1621

3. Hoe groot was de SA onder leiding van Ernst Röhm?

Onder het leiderschap van Röhm groeide de SA snel, met tienduizenden leden verspreid over heel Duitsland. Ze speelden een belangrijke rol bij het versterken van de nazipartij in de vroege jaren 1930.

4. Wie waren de belangrijkste rivalen van Ernst Röhm binnen de nazipartij?

Heinrich Himmler en zijn Schutzstaffel (SS) waren de belangrijkste rivalen van Ernst Röhm en de SA. Het conflict tussen de twee paramilitaire organisaties resulteerde uiteindelijk in de ondergang van Röhm.

5. Wat was de betekenis van de “Nacht van de Lange Messen”?

De “Nacht van de Lange Messen” was een actie uitgevoerd door de SS om de leidende figuren van de SA, waaronder Ernst Röhm, te arresteren en te executeren. Dit werd gedaan om de macht en invloed van de SS binnen het naziregime te versterken.