De Fabeltjeskrant – Poppenserie voor kinderen

De Fabeltjeskrant – Poppenserie voor kinderen

De Fabeltjeskrant was een poppenserie die in de jaren 60 en 70 op de Nederlandse televisie te zien was. Het was een geliefd programma voor kinderen en volwassenen. In deze serie werden verhalen verteld over dieren die in het Grote Dierenbos leefden. De serie was uniek omdat de poppen werden bewogen door middel van draden in plaats van handen.

De geschiedenis van de Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant werd voor het eerst uitgezonden in 1968 en was direct een groot succes. De serie werd gemaakt door Leen Valkenier en Harrie Geelen. De poppen werden gemaakt door de bekende poppenspeler Ton Lensink. In totaal werden er 164 afleveringen gemaakt.

De serie was niet alleen populair in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo werd de serie uitgezonden in België, Duitsland en Frankrijk. In Duitsland werd de serie zelfs uitgezonden onder de naam “Es war einmal… das Leben”.

Het verhaal van de Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant vertelt het verhaal van de dieren die in het Grote Dierenbos leven. Er zijn verschillende hoofdpersonen in de serie, waaronder Bor de Wolf, Zoef de Haas en Juffrouw Ooievaar. In elke aflevering gebeurt er wel iets in het bos. Soms is er ruzie tussen de dieren, soms is er een feestje en soms wordt er iets gestolen.

De serie staat bekend om de manier waarop de verhalen worden verteld. Elke aflevering begint met de bekende tune en de stem van Meneer de Uil. Hij vertelt wat er die dag is gebeurd in het bos en aan het einde van de aflevering wordt er altijd afgesloten met de bekende zin: “En zo liep het af in het Grote Dierenbos”.

Lees ook:   Schietpartij op de Dam (1945)

De populariteit van de Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant was in de jaren 60 en 70 enorm populair in Nederland. Kinderen keken massaal naar de serie en ook volwassenen waren fan. De serie werd zelfs besproken in de kranten en op de radio. Het was een echte hype.

Nog steeds is de serie populair. Er zijn verschillende dvd-boxen verkrijgbaar en er is zelfs een musical gemaakt van de Fabeltjeskrant. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien over de serie.

FAQs

Wat is de Fabeltjeskrant?

De Fabeltjeskrant was een poppenserie die in de jaren 60 en 70 op de Nederlandse televisie te zien was. In deze serie werden verhalen verteld over dieren die in het Grote Dierenbos leefden.

Hoe werd de Fabeltjeskrant gemaakt?

De poppen werden bewogen door middel van draden in plaats van handen. De serie werd gemaakt door Leen Valkenier en Harrie Geelen en de poppen werden gemaakt door Ton Lensink.

Waarom was de Fabeltjeskrant zo populair?

De Fabeltjeskrant was uniek in zijn soort en was een geliefd programma voor kinderen en volwassenen. De manier waarop de verhalen werden verteld was heel bijzonder en de tune is nog steeds bekend bij veel mensen. Ook de poppen waren erg populair.

Waar werd de Fabeltjeskrant uitgezonden?

De Fabeltjeskrant werd niet alleen in Nederland uitgezonden, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk.

Is de Fabeltjeskrant nog steeds populair?

Ja, nog steeds is de Fabeltjeskrant populair. Er zijn verschillende dvd-boxen verkrijgbaar en er is zelfs een musical gemaakt van de Fabeltjeskrant. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien over de serie.

Lees ook:   Februaristaking (1941) – Protest tegen de Jodenvervolging

Conclusie

De Fabeltjeskrant was een populaire poppenserie die in de jaren 60 en 70 op de Nederlandse televisie te zien was. Het was een uniek programma waarin verhalen werden verteld over dieren die in het Grote Dierenbos leefden. De serie was populair bij kinderen en volwassenen en is nog steeds bekend bij veel mensen.