De Nubische koningen van Egypte

De Nubische koningen van Egypte

De Nubische koningen van Egypte waren een reeks heersers die regeerden over een deel van het oude Egypte en Nubië van ongeveer 760 tot 656 v.Chr. De Nubiërs, die afkomstig waren uit het gebied dat nu Soedan en Zuid-Egypte beslaat, regeerden als farao’s van de 25e dynastie van Egypte.

Nubische verovering van Egypte

In 760 v.Chr. veroverden de Nubiërs Egypte en stichtten ze de 25e dynastie. Deze dynastie staat ook wel bekend als de Nubische dynastie, omdat de farao’s van deze dynastie allemaal van Nubische afkomst waren. De Nubiërs regeerden over Egypte vanuit hun hoofdstad Napata, gelegen in het huidige Soedan.

De Nubische farao’s

De Nubische farao’s staan bekend om hun bouwkunst en hun verering van de god Amon. Ze bouwden veel tempels en andere monumenten in Egypte, waaronder de tempel van Amon in Karnak. Deze tempel is een van de grootste en meest indrukwekkende tempels ter wereld.

Farao Taharqa

Een van de bekendste Nubische farao’s was Taharqa, die regeerde van 690 tot 664 v.Chr. Hij was een groot bouwer en liet veel tempels en monumenten bouwen tijdens zijn regering. Ook was hij een grote aanhanger van de god Amon en liet hij veel tempels voor deze god bouwen.

Farao Piye

Een andere bekende Nubische farao was Piye, die regeerde van 747 tot 716 v.Chr. Hij was de eerste Nubische koning die Egypte veroverde en wordt gezien als de stichter van de 25e dynastie. Tijdens zijn regering bouwde hij veel tempels en monumenten, waaronder de tempel van Amon in Napata.

Lees ook:   Platoon (1986) – Film

De val van de Nubische dynastie

In 656 v.Chr. werd de Nubische dynastie omvergeworpen door de Assyriërs. De Assyriërs vielen Egypte binnen en veroverden het grootste deel van het land, waaronder Napata, de hoofdstad van de Nubiërs. Na de val van de Nubische dynastie kwamen de Egyptenaren weer aan de macht en begon een nieuwe periode in de geschiedenis van Egypte.

Conclusie

De Nubische koningen van Egypte waren een belangrijk deel van de geschiedenis van Egypte. Ze regeerden over Egypte en Nubië gedurende meer dan honderd jaar en lieten een grote erfenis achter in de vorm van tempels en monumenten. Hoewel hun dynastie uiteindelijk door de Assyriërs werd omvergeworpen, blijft hun invloed op de geschiedenis en cultuur van Egypte nog steeds voelbaar.

FAQs

1. Wie waren de Nubische koningen van Egypte?

De Nubische koningen van Egypte waren heersers die regeerden over Egypte en Nubië van ongeveer 760 tot 656 v.Chr. Ze stichtten de 25e dynastie van Egypte en regeerden als farao’s.

2. Waar kwamen de Nubiërs vandaan?

De Nubiërs kwamen oorspronkelijk uit het gebied dat nu Soedan en Zuid-Egypte beslaat.

3. Wat is de tempel van Amon in Karnak?

De tempel van Amon in Karnak is een van de grootste en meest indrukwekkende tempels ter wereld. De tempel werd gebouwd door de Nubische farao’s en is gewijd aan de god Amon.

4. Wie was Taharqa?

Taharqa was een Nubische farao die regeerde van 690 tot 664 v.Chr. Hij was een groot bouwer en een aanhanger van de god Amon.

5. Wat gebeurde er met de Nubische dynastie?

De Nubische dynastie werd omvergeworpen door de Assyriërs in 656 v.Chr. Na de val van de Nubische dynastie kwamen de Egyptenaren weer aan de macht en begon een nieuwe periode in de geschiedenis van Egypte.