De crisisjaren (1929-1939) – De Grote Depressie

De crisisjaren (1929-1939) – De Grote Depressie

In de jaren 1929 tot 1939 vond er een van de meest verwoestende economische crisissen plaats: de Grote Depressie. Deze crisis had niet alleen gevolgen voor de Verenigde Staten, waar het allemaal begon, maar verspreidde zich over de hele wereld. In deze periode werden veel mensen getroffen door werkloosheid, armoede en honger. In dit artikel gaan we dieper in op wat er precies gebeurde in de crisisjaren en wat de gevolgen waren.

Oorzaken van de Grote Depressie

De Grote Depressie was het gevolg van verschillende factoren die elkaar versterkten. Zo was er sprake van een overproductie van goederen en een onevenwichtige verdeling van inkomen. Ook waren er problemen met het banksysteem en de handel. Daarnaast speelde de beurscrash van 1929 een belangrijke rol.

Beurscrash van 1929

Op 24 oktober 1929 crashte de Amerikaanse beurs. Dit had tot gevolg dat veel beleggers hun geld verloren. De beurscrash zorgde voor een kettingreactie: banken gingen failliet, bedrijven gingen ten onder en mensen verloren hun baan. Het vertrouwen in het banksysteem was weg, waardoor mensen massaal hun geld van de bank haalden. Dit leidde tot een bankencrisis en vele banken gingen failliet.

Gevolgen van de Grote Depressie

De Grote Depressie had verregaande gevolgen voor de economie, de samenleving en de politiek. Zo nam de werkloosheid enorm toe en raakten veel mensen in armoede. Ook werd het vertrouwen in de overheid en het kapitalistische systeem ondermijnd.

Werkloosheid

Tijdens de Grote Depressie was er sprake van een enorme werkloosheid. Mensen verloren hun baan en konden vaak moeilijk nieuw werk vinden. Dit leidde tot grote armoede en honger. In de Verenigde Staten was de werkloosheid zelfs zo hoog dat er speciale werkverschaffingsprojecten werden opgezet om mensen aan het werk te krijgen.

Lees ook:   Atlas van het bezette Amsterdam (1940-1945)

Armoede en honger

Als gevolg van de werkloosheid en de economische crisis leefden veel mensen in armoede. Ze hadden geen geld om voedsel of kleding te kopen en leefden in slechte omstandigheden. Ook waren er veel mensen die honger leden, omdat ze niet genoeg te eten hadden.

Vertrouwen in de overheid en het kapitalistische systeem

De Grote Depressie zorgde ervoor dat het vertrouwen in de overheid en het kapitalistische systeem ondermijnd werd. Mensen waren boos op de overheid omdat die niet genoeg deed om de crisis op te lossen. Ook het kapitalistische systeem kreeg veel kritiek, omdat het zou hebben bijgedragen aan de crisis.

FAQs

Wat was de Grote Depressie?

De Grote Depressie was een economische crisis die plaatsvond in de jaren 1929 tot 1939. Het begon in de Verenigde Staten, maar verspreidde zich al snel over de hele wereld.

Wat waren de oorzaken van de Grote Depressie?

De Grote Depressie had verschillende oorzaken, waaronder overproductie, een onevenwichtige verdeling van inkomen, problemen met het banksysteem en de handel, en de beurscrash van 1929.

Wat waren de gevolgen van de Grote Depressie?

De Grote Depressie had verregaande gevolgen voor de economie, de samenleving en de politiek. Zo nam de werkloosheid enorm toe en raakten veel mensen in armoede. Ook werd het vertrouwen in de overheid en het kapitalistische systeem ondermijnd.

Wat deed de overheid om de Grote Depressie op te lossen?

De overheid probeerde de Grote Depressie op te lossen door middel van verschillende maatregelen, waaronder het opzetten van werkverschaffingsprojecten en het reguleren van de economie. Ook werd er internationaal samengewerkt om de crisis aan te pakken.

Lees ook:   Slag bij Poitiers (ca. 733) was geen ‘botsing van beschavingen’

Hoe lang duurde de Grote Depressie?

De Grote Depressie duurde van 1929 tot 1939, dus ongeveer tien jaar.

Conclusie

De Grote Depressie was een van de meest verwoestende economische crisissen uit de geschiedenis. Het had verregaande gevolgen voor de economie, de samenleving en de politiek. Tijdens de crisisjaren was er sprake van enorme werkloosheid, armoede en honger. Het vertrouwen in de overheid en het kapitalistische systeem werd ondermijnd. Hoewel de crisis uiteindelijk voorbijging, heeft het nog lange tijd geduurd voordat de economie en de samenleving weer volledig hersteld waren.