Dat staat buiten kijf – Herkomst en betekenis

Dat staat buiten kijf – Herkomst en betekenis

Welkom bij ons uitgebreide artikel over de herkomst en betekenis van de uitdrukking “dat staat buiten kijf”. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorsprong en betekenis van deze populaire uitdrukking. We zullen ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden om alle aspecten van “dat staat buiten kijf” te verduidelijken. Dus laten we meteen beginnen!

Oorsprong

De oorsprong van de uitdrukking “dat staat buiten kijf” is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën over waar deze uitdrukking vandaan komt. Sommige taalkundigen suggereren dat het uit de juridische wereld komt, waar “kijven” verwijst naar het betwisten van bewijs of argumenten. Anderen geloven dat het afkomstig is uit de wereld van het schaken, waar “kijven” betekent dat een stuk niet kan worden aangevallen of verplaatst. Wat de werkelijke oorsprong ook is, “dat staat buiten kijf” wordt tegenwoordig veel gebruikt in alledaagse conversaties.

Betekenis

Als we naar de betekenis van “dat staat buiten kijf” kijken, kunnen we concluderen dat het verwijst naar iets dat absoluut zeker is en waarover niet kan worden getwijfeld. Het is een sterke manier om te bevestigen dat een bepaalde uitspraak of feit onbetwistbaar is. Bijvoorbeeld, als iemand zegt: “Hij is een briljante pianist, dat staat buiten kijf”, betekent dit dat er geen twijfel bestaat over zijn pianotalent.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de uitdrukking “dat staat buiten kijf”.

1. Wat is het tegenovergestelde van “dat staat buiten kijf”?

Het tegenovergestelde van “dat staat buiten kijf” is “dat staat ter discussie”. Deze uitdrukking geeft aan dat er twijfel bestaat over een bepaalde uitspraak of feit.

Lees ook:   De schepping volgens Yuval Noah Harari

2. Is “dat staat buiten kijf” alleen een Nederlandse uitdrukking?

Hoewel “dat staat buiten kijf” veel wordt gebruikt in het Nederlands, is het ook bekend in andere talen. In het Engels wordt bijvoorbeeld vaak de uitdrukking “beyond a shadow of a doubt” gebruikt, wat dezelfde betekenis heeft.

3. Kan “dat staat buiten kijf” ook figuurlijk worden gebruikt?

Ja, “dat staat buiten kijf” kan zowel letterlijk als figuurlijk worden gebruikt. In de meeste gevallen wordt het echter figuurlijk gebruikt om de zekerheid van een uitspraak te benadrukken.

4. Zijn er synoniemen voor “dat staat buiten kijf”?

Ja, enkele synoniemen voor “dat staat buiten kijf” zijn “dat is onbetwistbaar”, “dat is onweerlegbaar” en “dat is zonder twijfel”. Deze synoniemen kunnen in verschillende contexten worden gebruikt, afhankelijk van de specifieke situatie.

5. Kan “dat staat buiten kijf” ook negatief worden gebruikt?

Over het algemeen wordt “dat staat buiten kijf” positief gebruikt om de zekerheid van een feit of uitspraak te benadrukken. Het kan echter ook negatief worden gebruikt in de zin van “het is absoluut niet waar” om de onbetwistbaarheid van een onjuiste bewering aan te geven.

Conclusie

In dit artikel hebben we de herkomst en betekenis van de uitdrukking “dat staat buiten kijf” besproken. We hebben de oorsprong van de uitdrukking onderzocht en de betekenis ervan uitgelegd. Daarnaast hebben we enkele veelgestelde vragen beantwoord om een vollediger beeld te geven van deze populaire uitdrukking. “Dat staat buiten kijf” is een krachtige manier om te bevestigen dat iets absoluut zeker is, en het wordt vaak gebruikt in verschillende contexten. We hopen dat dit artikel heeft bijgedragen aan uw begrip van deze uitdrukking.

Lees ook:   Mata Hari – Exotisch danseres (en spion)

Veelgestelde vragen

1. Waar komt de uitdrukking “dat staat buiten kijf” vandaan?

De oorsprong van de uitdrukking “dat staat buiten kijf” is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over waar het vandaan komt.

2. Wat betekent “dat staat buiten kijf” precies?

“Dat staat buiten kijf” betekent dat iets absoluut zeker is en niet betwist kan worden.

3. Kan “dat staat buiten kijf” ook figuurlijk worden gebruikt?

Ja, “dat staat buiten kijf” kan zowel letterlijk als figuurlijk worden gebruikt om de zekerheid van een uitspraak te benadrukken.

4. Zijn er synoniemen voor “dat staat buiten kijf”?

Ja, enkele synoniemen voor “dat staat buiten kijf” zijn “dat is onbetwistbaar”, “dat is onweerlegbaar” en “dat is zonder twijfel”.

5. Kan “dat staat buiten kijf” ook negatief worden gebruikt?

Ja, “dat staat buiten kijf” kan ook negatief worden gebruikt om aan te geven dat iets absoluut niet waar is.