Cunera van Rhenen – De eerste vrouwelijke heilige van Nederland

Cunera van Rhenen – De eerste vrouwelijke heilige van Nederland

Als we denken aan heiligen, denken we vaak aan mannen die in het verleden belangrijke daden hebben verricht. Dit is echter niet altijd het geval, want er zijn ook vrouwelijke heiligen. Cunera van Rhenen is de eerste vrouwelijke heilige van Nederland en haar verhaal is er zeker een die de moeite waard is om te vertellen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Cunera van Rhenen.

Wie was Cunera van Rhenen?

Cunera van Rhenen was een vrouw die leefde in de 4e eeuw na Christus. Ze werd geboren in Ierland en kwam naar Nederland om te preken. Haar bekendheid kreeg ze echter niet door haar preken, maar door de manier waarop ze stierf.

Haar dood

Cunera van Rhenen werd vermoord door een man genaamd Radboud, die verliefd op haar was. Radboud wilde met Cunera trouwen, maar zij wees hem af. Radboud was zo boos dat hij Cunera vermoordde door haar te wurgen met haar eigen halsketting.

Haar verering

Cunera van Rhenen werd al snel na haar dood vereerd als heilige. Er werden kerken en kapellen gebouwd ter ere van haar en haar relieken werden bewaard en vereerd. Cunera werd vooral vereerd in de regio waar ze was vermoord, namelijk in Rhenen.

Haar heiligverklaring

Cunera van Rhenen werd in de Middeleeuwen officieel heilig verklaard door de paus. Haar feestdag is op 12 juni en op die dag wordt ze nog steeds vereerd in Nederland.

FAQs

Wie was Cunera van Rhenen?

Cunera van Rhenen was de eerste vrouwelijke heilige van Nederland. Ze kwam oorspronkelijk uit Ierland en kwam naar Nederland om te preken.

Lees ook:   Het Leidens Ontzet (1574) – Hutspot, haring en wittebrood

Hoe stierf Cunera van Rhenen?

Cunera van Rhenen werd vermoord door een man genaamd Radboud. Radboud was verliefd op haar en wilde met haar trouwen, maar Cunera wees hem af. Radboud was zo boos dat hij Cunera vermoordde door haar te wurgen met haar eigen halsketting.

Waarom werd Cunera van Rhenen heilig verklaard?

Cunera van Rhenen werd heilig verklaard vanwege haar martelaarschap. Ze werd vermoord vanwege haar geloof en werd al snel na haar dood vereerd als heilige.

Waar wordt Cunera van Rhenen vereerd?

Cunera van Rhenen wordt vooral vereerd in de regio waar ze was vermoord, namelijk in Rhenen. Er zijn kerken en kapellen gebouwd ter ere van haar en haar relieken worden nog steeds bewaard en vereerd.

Wanneer is de feestdag van Cunera van Rhenen?

De feestdag van Cunera van Rhenen is op 12 juni en op die dag wordt ze nog steeds vereerd in Nederland.

Conclusie

Cunera van Rhenen was een bijzondere vrouw die in Nederland als de eerste vrouwelijke heilige wordt vereerd. Haar verhaal is er een van moed en geloof en nog steeds wordt ze vereerd door velen in Nederland. Haar feestdag op 12 juni is een belangrijke dag voor veel mensen en herinnert ons eraan dat er ook vrouwelijke heiligen zijn die onze verering verdienen.