Zelfportretten van Vincent van Gogh

Zelfportretten van Vincent van Gogh

De Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen en het feit dat hij tijdens zijn leven weinig erkenning kreeg. Naast zijn landschappen en stillevens heeft hij ook veel zelfportretten geschilderd. In dit artikel gaan we dieper in op de zelfportretten van Vincent van Gogh en de betekenis die deze werken hebben.

Zelfportretten van Vincent van Gogh: Een overzicht

Van Gogh heeft in totaal ongeveer 40 zelfportretten gemaakt, waarvan de meeste zijn geschilderd in de periode van 1886 tot 1889. De zelfportretten zijn gemaakt in verschillende stijlen en hebben elk hun eigen betekenis. Hieronder geven we een overzicht van enkele van zijn bekendste zelfportretten:

1. Zelfportret met grijze vilthoed

Dit zelfportret is geschilderd in 1887 en toont Van Gogh met een grijze vilthoed op zijn hoofd. Het schilderij is gemaakt in de stijl van het impressionisme en toont Van Gogh als een zelfverzekerde man.

2. Zelfportret met verbonden oor

Dit zelfportret is geschilderd in 1889, nadat Van Gogh een deel van zijn oor had afgesneden. Het schilderij toont hem met verbonden oor en een sombere blik. Het werk wordt gezien als een uitdrukking van de innerlijke strijd die Van Gogh op dat moment doormaakte.

3. Zelfportret als schilder

Dit zelfportret is geschilderd in 1888 en toont Van Gogh als een serieuze kunstenaar. Hij draagt een schildersschort en heeft een palet en penselen in zijn handen. Het schilderij is gemaakt in de stijl van het postimpressionisme en toont Van Gogh als een man die volledig opgaat in zijn werk.

Lees ook:   Albert Heijn (1927-2011) – De man van de supermarkt

De betekenis van de zelfportretten

De zelfportretten van Van Gogh hebben elk hun eigen betekenis en geven een kijkje in zijn innerlijke wereld. Zoals eerder genoemd, wordt het zelfportret met verbonden oor gezien als een uitdrukking van de innerlijke strijd die Van Gogh doormaakte. Maar ook de andere zelfportretten hebben een diepere betekenis.

Zo worden de zelfportretten vaak gezien als uitdrukking van de eenzaamheid die Van Gogh voelde. Door zichzelf af te beelden, probeerde hij zijn eigen identiteit te bevestigen en zichzelf te begrijpen. Ook zijn ze een uitdrukking van zijn zoektocht naar schoonheid en zijn streven naar perfectie.

FAQs over de zelfportretten van Vincent van Gogh

1. Waarom maakte Van Gogh zoveel zelfportretten?

Van Gogh maakte veel zelfportretten omdat hij vaak geen model had om te schilderen. Ook gebruikte hij zichzelf als onderwerp om zijn eigen identiteit te bevestigen en zichzelf beter te begrijpen.

2. Wat is het bekendste zelfportret van Van Gogh?

Het bekendste zelfportret van Van Gogh is waarschijnlijk het zelfportret met verbonden oor, omdat dit werk een diepere betekenis heeft en vaak wordt gezien als uitdrukking van de innerlijke strijd die Van Gogh doormaakte.

3. In welke stijl maakte Van Gogh zijn zelfportretten?

Van Gogh maakte zijn zelfportretten in verschillende stijlen, waaronder het impressionisme en het postimpressionisme.

4. Wat is de betekenis van de zelfportretten?

De zelfportretten van Van Gogh hebben elk hun eigen betekenis en geven een kijkje in zijn innerlijke wereld. Ze worden vaak gezien als uitdrukking van de eenzaamheid die Van Gogh voelde en zijn zoektocht naar schoonheid en perfectie.

Lees ook:   De protestrede van hoogleraar Cleveringa (1940)

5. Waar kan ik de zelfportretten van Van Gogh bekijken?

De zelfportretten van Van Gogh zijn te zien in verschillende musea over de hele wereld, waaronder het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Museum of Modern Art in New York.

Conclusie

De zelfportretten van Vincent van Gogh zijn een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre en geven een kijkje in zijn innerlijke wereld. Elk zelfportret heeft zijn eigen betekenis en toont Van Gogh op een unieke manier. Door zijn zoektocht naar perfectie en zijn streven naar schoonheid hebben de zelfportretten een blijvende impact gehad op de kunstwereld.