Willem III: ‘Koning Gorilla’

Willem III: ‘Koning Gorilla’

Willem III, ook wel bekend als ‘Koning Gorilla’, was koning van Nederland en Groothertog van Luxemburg van 1849 tot zijn dood in 1890. Hij was de laatste koning van het Huis Oranje-Nassau.

Jeugd en opleiding

Willem III werd geboren op 19 februari 1817 in Brussel als oudste zoon van koning Willem II en koningin Anna Paulowna. Hij werd opgevoed in een strikt protestants milieu en kreeg een militaire opleiding.

Huwelijk en kinderen

In 1839 trouwde Willem III met Sophie van Württemberg. Het paar kreeg drie zoons: Willem, Maurits en Alexander. Het huwelijk was niet gelukkig en Willem III had verschillende buitenechtelijke relaties.

Politieke carrière

Willem III was een conservatieve koning en maakte zich niet populair bij het volk. Hij bemoeide zich veel met de politiek en had vaak conflicten met de ministers. In 1866 weigerde hij de nieuwe grondwet te ondertekenen en dreigde hij met abdicatie. Uiteindelijk ging hij toch akkoord.

De Luxemburgse kwestie

In 1867 ontstond er een conflict tussen Nederland en Pruisen over het groothertogdom Luxemburg. Willem III wilde Luxemburg behouden als een onafhankelijke staat, terwijl Pruisen het graag wilde annexeren. Uiteindelijk werd er een compromis bereikt waarbij Luxemburg een neutrale staat werd.

De Frans-Duitse oorlog

Tijdens de Frans-Duitse oorlog in 1870-1871 probeerde Willem III Nederland neutraal te houden. Hij mobiliseerde het leger en liet forten bouwen langs de grens, maar uiteindelijk bleef Nederland buiten de oorlog.

Conclusie

Willem III was een conservatieve koning die zich veel met de politiek bemoeide. Hij had vaak conflicten met de ministers en was niet populair bij het volk. Zijn bijnaam ‘Koning Gorilla’ heeft hij te danken aan zijn norse en eigenwijze karakter.

Lees ook:   Erwin Kroll 25 jaar weerman

FAQs

Wie was Willem III?

Willem III was koning van Nederland en Groothertog van Luxemburg van 1849 tot zijn dood in 1890. Hij was de laatste koning van het Huis Oranje-Nassau.

Waarom werd Willem III ‘Koning Gorilla’ genoemd?

Willem III had een norse en eigenwijze persoonlijkheid, wat hem de bijnaam ‘Koning Gorilla’ opleverde.

Hoe was het huwelijk van Willem III en Sophie van Württemberg?

Het huwelijk tussen Willem III en Sophie van Württemberg was niet gelukkig. Willem III had meerdere buitenechtelijke relaties.

Waarom was Willem III niet populair bij het volk?

Willem III was een conservatieve koning die zich veel met de politiek bemoeide. Hij had vaak conflicten met de ministers en was niet populair bij het volk.

Hoe eindigde de Luxemburgse kwestie?

Er werd een compromis bereikt waarbij Luxemburg een neutrale staat werd.