Waarom de Engelsen links rijden

Waarom de Engelsen links rijden

Als je ooit in Engeland bent geweest, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze daar aan de linkerkant rijden. Dit is een gewoonte die dateert uit de Middeleeuwen en nog steeds wordt gehandhaafd in veel landen, waaronder Groot-Brittannië, Australië, Japan en India. In deze blog zullen we onderzoeken waarom de Engelsen links rijden en hoe deze gewoonte zich heeft ontwikkeld.

De geschiedenis van links rijden

De oorsprong van links rijden gaat terug tot de Middeleeuwen, toen ridders te paard elkaar tegenkwamen op smalle wegen. Omdat de meeste ridders rechtshandig waren, droegen ze hun zwaard aan hun linkerkant om het snel te kunnen trekken. Als ze elkaar tegenkwamen, reden ze aan de linkerkant van de weg zodat hun zwaardarm naar de tegenstander gericht was en ze zichzelf konden verdedigen indien nodig.

Deze gewoonte werd later overgenomen door koetsiers en automobilisten. In 1756 werd de “Keep Left” wet in Engeland ingevoerd, die voorschreef dat alle koetsiers links moesten rijden. Dit werd gedaan om ongelukken te voorkomen en de veiligheid op de weg te vergroten. Andere landen, zoals Amerika, bleven echter rechts rijden.

Voordelen van links rijden

Er zijn verschillende voordelen van links rijden, waaronder:

  • Betere zichtbaarheid: als je links rijdt heb je beter zicht op het verkeer dat vanuit de tegenovergestelde richting komt.
  • Betere controle: als je linkshandig bent, heb je meer controle over het stuurwiel als je aan de linkerkant van de weg rijdt.
  • Minder ongelukken: omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, is het veiliger om aan de linkerkant van de weg te rijden, omdat je dan meer afstand hebt tussen jou en de tegenstander.
Lees ook:   ‘De Vaandeldrager’ in heel Nederland te zien

Waar rijden ze nog meer links?

Engeland is niet het enige land waar ze links rijden. Andere landen die deze gewoonte hebben overgenomen zijn:

  • Australië
  • Japan
  • India
  • Zuid-Afrika
  • Maleisië
  • Thailand

FAQs

Waarom rijden ze in Amerika rechts?

In Amerika rijden ze rechts omdat dit in de koloniale tijd werd overgenomen van de Britten. Toen de Verenigde Staten onafhankelijk werden, wilden ze hun eigen identiteit creëren en besloten ze om rechts te gaan rijden in plaats van links.

Kunnen auto’s die in Engeland zijn gemaakt, ook in andere landen worden gebruikt?

Ja, auto’s die in Engeland zijn gemaakt, kunnen ook in andere landen worden gebruikt. Het stuurwiel en de pedalen zijn echter aan de rechterkant in plaats van aan de linkerkant, wat even wennen kan zijn voor bestuurders die gewend zijn aan links rijden.

Is het veilig om in Engeland te rijden als je gewend bent aan rechts rijden?

Ja, het is veilig om in Engeland te rijden als je gewend bent aan rechts rijden. Het kan echter wel even wennen zijn en het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Het kan helpen om een ​​paar lessen te nemen bij een professionele rij-instructeur om te wennen aan links rijden.

Waarom rijdt Nederland rechts?

Nederland rijdt rechts omdat dit in 1906 werd vastgesteld door de Nederlandse overheid. Dit werd gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten en een eenduidig beleid te voeren.

Is het waar dat sommige landen beide kanten op rijden?

Ja, sommige landen, zoals Thailand, rijden zowel links als rechts. Dit komt omdat sommige automobilisten hun auto’s uit andere landen importeren en deze zijn ontworpen voor links rijden. Hierdoor is er een mix van linkse en rechtse voertuigen op de weg.

Lees ook:   Antoni van Leeuwenhoek - Grondlegger microbiologie

Conclusie

Links rijden is een gewoonte die dateert uit de Middeleeuwen en nog steeds wordt gehandhaafd in veel landen over de hele wereld. Het is veiliger voor rechtshandige bestuurders om aan de linkerkant van de weg te rijden en het biedt betere controle en zichtbaarheid. Hoewel het even wennen kan zijn voor mensen die gewend zijn aan rechts rijden, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn en te wennen aan de gewoonte als je in een land rijdt waar ze links rijden.