Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam

Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam

Vanaf de Middeleeuwen tot de jaren 50 van de vorige eeuw was het in Nederland gebruikelijk dat vrouwen bij wet handelingsonbekwaam waren. Dit betekent dat zij geen recht hadden om zelfstandig over hun vermogen te beschikken en geen recht hadden om zelfstandig contracten af te sluiten. Alleen met toestemming van hun mannelijke voogd, meestal hun man, vader of broer, konden zij handelen.

De geschiedenis van handelingsonbekwaamheid

Deze wetgeving vond zijn oorsprong in de Middeleeuwen, toen vrouwen als minderjarig werden beschouwd en onder het gezag van hun man vielen. In de 17e eeuw werd de handelingsonbekwaamheid wettelijk vastgelegd en bleef van kracht tot de jaren 50 van de vorige eeuw.

In deze periode waren vrouwen volledig afhankelijk van de mannelijke voogd en hadden zij geen enkele zeggenschap over hun eigen vermogen. Zij konden geen bankrekening openen, geen huis kopen en zelfs geen abonnement afsluiten zonder toestemming van hun voogd.

De afschaffing van de handelingsonbekwaamheid

In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam er steeds meer verzet tegen deze vorm van discriminatie. Vrouwen voerden actie en eisten gelijke rechten. In 1956 werd uiteindelijk de wet op de handelingsonbekwaamheid voor gehuwde vrouwen afgeschaft. Vanaf dat moment hadden vrouwen het recht om zelfstandig over hun vermogen te beschikken en contracten af te sluiten zonder toestemming van hun mannelijke voogd.

Later, in 1970, werd ook de wet op de handelingsonbekwaamheid voor ongehuwde vrouwen afgeschaft. Vrouwen waren vanaf dat moment volledig handelingsbekwaam en hadden dezelfde rechten als mannen.

FAQs over handelingsonbekwaamheid

Wat betekent handelingsonbekwaamheid?

Handelingsonbekwaamheid betekent dat een persoon geen recht heeft om zelfstandig over zijn of haar vermogen te beschikken en geen recht heeft om zelfstandig contracten af te sluiten. In het geval van vrouwen tot 1956 betekende dit dat zij afhankelijk waren van hun mannelijke voogd, meestal hun man, vader of broer, om te kunnen handelen.

Lees ook:   Het bizarre experiment van Antoine Lavoisier (1794)

Wanneer werd de handelingsonbekwaamheid voor gehuwde vrouwen afgeschaft?

De wet op de handelingsonbekwaamheid voor gehuwde vrouwen werd in 1956 afgeschaft. Vanaf dat moment hadden vrouwen het recht om zelfstandig over hun vermogen te beschikken en contracten af te sluiten zonder toestemming van hun mannelijke voogd.

Wanneer werd de handelingsonbekwaamheid voor ongehuwde vrouwen afgeschaft?

De wet op de handelingsonbekwaamheid voor ongehuwde vrouwen werd in 1970 afgeschaft. Vanaf dat moment waren vrouwen volledig handelingsbekwaam en hadden zij dezelfde rechten als mannen.

Waarom werden vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam geacht?

De wetgeving rondom handelingsonbekwaamheid vond zijn oorsprong in de Middeleeuwen, toen vrouwen als minderjarig werden beschouwd en onder het gezag van hun man vielen. In de 17e eeuw werd de handelingsonbekwaamheid wettelijk vastgelegd en bleef van kracht tot de jaren 50 van de vorige eeuw.

Wat betekende de afschaffing van de handelingsonbekwaamheid voor vrouwen?

De afschaffing van de handelingsonbekwaamheid betekende dat vrouwen volledig handelingsbekwaam werden en dezelfde rechten hadden als mannen. Zij konden zelfstandig over hun vermogen beschikken en contracten afsluiten zonder toestemming van hun mannelijke voogd.

Conclusie

De handelingsonbekwaamheid van vrouwen tot 1956 was een vorm van discriminatie die zijn oorsprong vond in de Middeleeuwen. Vrouwen waren afhankelijk van hun mannelijke voogd en hadden geen enkele zeggenschap over hun eigen vermogen. Gelukkig kwam er in de jaren 50 van de vorige eeuw verzet tegen deze vorm van discriminatie en werd de wet op de handelingsonbekwaamheid voor gehuwde vrouwen afgeschaft. Later, in 1970, werd ook de wet op de handelingsonbekwaamheid voor ongehuwde vrouwen afgeschaft, waardoor vrouwen volledig handelingsbekwaam werden en dezelfde rechten hadden als mannen.