Voorloper van de pizza gevonden in ruïnestad Pompeii

Voorloper van de pizza gevonden in ruïnestad Pompeii

In het oude Pompeii, een stad die in 79 na Christus werd begraven onder vulkanisch as, hebben archeologen een fascinerende ontdekking gedaan: de voorloper van de pizza! Deze opmerkelijke vondst werpt een nieuw licht op de geschiedenis van dit heerlijke gerecht.

De geschiedenis van de pizza

De pizza is zonder twijfel een van de meest geliefde gerechten ter wereld. Maar waar komt deze smakelijke creatie eigenlijk vandaan? Hoewel de pizza tegenwoordig vooral geassocieerd wordt met Italië, gaat de oorsprong ervan veel verder terug in de tijd.

Pompeii: een culinaire schatkamer

Pompeii was een bruisende stad in het oude Rome, bekend om zijn welvarende bevolking en bloeiende handel. Het was een smeltkroes van verschillende culturen en keukens, en de inwoners van Pompeii waren altijd op zoek naar nieuwe culinaire hoogstandjes.

De recente ontdekking in Pompeii onthult een bakkerij die gespecialiseerd was in het maken van een soort brood dat erg lijkt op de moderne pizza. Dit brood, dat bekend staat als “focaccia”, werd belegd met verschillende ingrediënten zoals kaas, olijven, kruiden en zelfs vlees.

Focaccia: de voorloper van de pizza

De focaccia uit Pompeii lijkt sterk op de pizza zoals we die vandaag de dag kennen. Het deeg was vergelijkbaar met dat van een pizza, dun en knapperig, en de toppings waren gevarieerd en smaakvol. Deze ontdekking bewijst dat de voorloper van de pizza al duizenden jaren geleden werd gebakken en gegeten.

Archeologen geloven dat de bewoners van Pompeii de focaccia gebruikten als een draagbaar en smakelijk gerecht voor onderweg. Het was een eenvoudige en voedzame maaltijd die snel en gemakkelijk kon worden bereid.

Lees ook:   Alle hens aan dek! – Betekenis en herkomst

De invloed van Pompeii op de moderne pizza

De ontdekking van de focaccia in Pompeii werpt ook licht op de invloed die deze oude stad heeft gehad op de moderne pizza. De handel tussen Pompeii en andere steden in het Romeinse rijk zorgde voor een verspreiding van de focaccia en zijn heerlijke toppings.

Uiteindelijk evolueerde de focaccia in verschillende regio’s tot wat we vandaag de dag kennen als pizza. In Napels bijvoorbeeld, voegden pizzabakkers tomatensaus en mozzarella toe aan de focaccia, wat resulteerde in de beroemde Napolitaanse pizza.

Conclusie

De recente ontdekking van de focaccia in Pompeii is een fascinerende vondst die ons meer inzicht geeft in de geschiedenis van de pizza. Het laat zien dat dit geliefde gerecht al duizenden jaren geleden werd gebakken en gegeten. De invloed van Pompeii op de moderne pizza is duidelijk en we kunnen alleen maar genieten van de heerlijke resultaten van deze culinaire evolutie.

FAQs

1. Is de focaccia hetzelfde als de moderne pizza?

Nee, de focaccia is de voorloper van de pizza. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, zijn er ook verschillen in de bereiding en toppings.

2. Waarom werd de focaccia populair in Pompeii?

De focaccia was een draagbaar en voedzaam gerecht dat snel en gemakkelijk kon worden bereid. Dit maakte het ideaal voor de drukke inwoners van Pompeii.

3. Welke invloed heeft Pompeii gehad op de moderne pizza?

Pompeii heeft bijgedragen aan de verspreiding van de focaccia en zijn toppings, die uiteindelijk hebben geleid tot de ontwikkeling van de moderne pizza.

Lees ook:   Biografie Erwin Rommel ontkracht mythes

4. Hoe heeft de pizza zich verder ontwikkeld na Pompeii?

Na Pompeii evolueerde de pizza in verschillende regio’s van Italië. Elke regio voegde zijn eigen unieke ingrediënten en bereidingswijzen toe, wat resulteerde in de diverse pizza’s die we vandaag de dag kennen.

5. Waar kan ik de beste pizza vinden?

De beste pizza is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Probeer verschillende pizzeria’s en ontdek welke stijl en smaak jouw favoriet is!