Volkslied van Vietnam – Tiến Quân Ca

Volkslied van Vietnam – Tiến Quân Ca

In Vietnam is het volkslied een belangrijk symbool van de nationale identiteit. Het volkslied van Vietnam, genaamd “Tiến Quân Ca” of “Voorwaarts, soldaten”, is een nummer dat de moed en vastberadenheid van het Vietnamese volk benadrukt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betekenis en geschiedenis van dit volkslied.

1. De betekenis van “Tiến Quân Ca”

Het woord “Tiến Quân Ca” kan worden vertaald als “Voorwaarts, soldaten” in het Nederlands. Het nummer is geschreven in de vorm van een marslied en wordt vaak gezongen bij officiële gelegenheden en nationale vieringen. Het volkslied moedigt het Vietnamese volk aan om voorwaarts te gaan en te vechten voor hun land.

2. De geschiedenis van “Tiến Quân Ca”

Het volkslied “Tiến Quân Ca” werd voor het eerst geschreven in 1944 tijdens de Vietnamese revolutie tegen de Franse koloniale overheersing. De tekst van het lied werd geschreven door Nguyen Van Cao, een bekende Vietnamese componist en dichter. De muziek werd gecomponeerd door Van Cao en Pham Duy, een andere prominente Vietnamese muzikant.

Tijdens de Vietnamoorlog werd het volkslied een symbool van verzet tegen de Amerikaanse troepen. Het lied werd vaak gezongen door Vietnamese soldaten om hun vastberadenheid en patriottisme te tonen. Na de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1975 werd “Tiến Quân Ca” officieel aangenomen als het volkslied van Vietnam.

3. De tekst van “Tiến Quân Ca”

De tekst van “Tiến Quân Ca” is een oproep tot eenheid en vastberadenheid. Het lied benadrukt het belang van de strijd voor onafhankelijkheid en vrijheid. Hieronder volgt een vertaling van de eerste twee coupletten van het volkslied:

Lees ook:   Kinderen in de frontlinie: De Russenoorlog op Texel.

“Voorwaarts, soldaten!
Strijd voor ons geliefde land!
Laten we ons verenigen, vastberaden en standvastig,
Ons leven opofferen voor de overwinning.
Voorwaarts, voorwaarts, we zullen voorwaarts gaan,
Met één hart en één geest, voor altijd!”

“Voorwaarts, soldaten!
Strijd voor onze heldere toekomst!
Laten we onze krachten bundelen en onze vijanden trotseren,
De overwinning is aan ons, het volk van Vietnam.
Voorwaarts, voorwaarts, we zullen voorwaarts gaan,
Met één hart en één geest, voor altijd!”

4. Het belang van “Tiến Quân Ca”

Het volkslied “Tiến Quân Ca” speelt een belangrijke rol bij het versterken van het nationale gevoel en de eenheid onder de Vietnamese bevolking. Het lied herinnert de mensen aan de strijd en offers die zijn gebracht voor de onafhankelijkheid van het land. Bovendien symboliseert het volkslied de vastberadenheid en veerkracht van het Vietnamese volk.

FAQs

1. Wat is de betekenis van “Tiến Quân Ca”?

“Tiến Quân Ca” betekent “Voorwaarts, soldaten” in het Nederlands. Het is het volkslied van Vietnam en moedigt het Vietnamese volk aan om voorwaarts te gaan en te vechten voor hun land.

2. Wie heeft “Tiến Quân Ca” geschreven?

De tekst van “Tiến Quân Ca” is geschreven door Nguyen Van Cao, een bekende Vietnamese componist en dichter. De muziek werd gecomponeerd door Van Cao en Pham Duy, een andere prominente Vietnamese muzikant.

3. Wanneer werd “Tiến Quân Ca” het officiële volkslied van Vietnam?

Na de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1975 werd “Tiến Quân Ca” officieel aangenomen als het volkslied van Vietnam.

4. Waarom is “Tiến Quân Ca” belangrijk voor Vietnam?

“Tiến Quân Ca” speelt een belangrijke rol bij het versterken van het nationale gevoel en de eenheid onder de Vietnamese bevolking. Het herinnert de mensen aan de strijd en offers die zijn gebracht voor de onafhankelijkheid van het land.

Lees ook:   Zondagskind – Betekenis en herkomst

5. Wanneer wordt “Tiến Quân Ca” gezongen?

“Tiến Quân Ca” wordt vaak gezongen bij officiële gelegenheden, nationale vieringen en militaire ceremonies in Vietnam.

Conclusie

Het volkslied van Vietnam, “Tiến Quân Ca”, is een krachtig symbool van de nationale identiteit en de strijd voor onafhankelijkheid. Het lied moedigt het Vietnamese volk aan om voorwaarts te gaan en te vechten voor hun land. Met zijn betekenisvolle tekst en meeslepende muziek blijft “Tiến Quân Ca” een belangrijk onderdeel van de Vietnamese cultuur.