Van lotje getikt zijn – Herkomst van de uitdrukking

Herkomst van de uitdrukking “Van lotje getikt zijn”

De uitdrukking “Van lotje getikt zijn” is een veelgebruikte Nederlandse uitdrukking die wordt gebruikt om aan te geven dat iemand gek, gestoord of niet goed bij zijn verstand is. Het is een kleurrijke en beeldende uitdrukking die door veel Nederlanders wordt begrepen en gebruikt in alledaagse gesprekken. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

De oorsprong van “Van lotje getikt zijn”

De exacte oorsprong van de uitdrukking “Van lotje getikt zijn” is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën die het ontstaan ervan proberen te verklaren. Een van de theorieën is dat de uitdrukking afkomstig is uit de wereld van het kaartspel. Het woord “lotje” zou verwijzen naar de speelkaart met het laagste puntenaantal, terwijl “getikt” zou kunnen verwijzen naar het tikken van de kaarten tijdens het spel. Als iemand dus “Van lotje getikt” was, betekende dit dat diegene niet goed kon kaarten of de spelregels niet goed begreep.

Een andere mogelijke verklaring voor de oorsprong van de uitdrukking is dat “lotje” verwijst naar een klein stukje papier waarop namen werden geschreven in een loterij. Als iemand dan “Van lotje getikt” was, betekende dit dat diegene niet helemaal goed bij zijn verstand was en niet in staat was om de juiste keuzes te maken.

Varianten van de uitdrukking

Naast de bekende uitdrukking “Van lotje getikt zijn” zijn er ook verschillende varianten van deze uitdrukking in omloop. Zo wordt er soms ook gezegd “Van lotje los” of “Van het padje af zijn”. Deze varianten hebben een vergelijkbare betekenis en worden gebruikt om aan te geven dat iemand niet goed bij zijn verstand is.

Lees ook:   Maltezer kruis – Symbool van de Johanniter Orde

Veelvoorkomend gebruik

De uitdrukking “Van lotje getikt zijn” wordt regelmatig gebruikt in informele gesprekken en kan een humoristische ondertoon hebben. Het is een manier om op een luchtige manier aan te geven dat iemand zich vreemd of zonderling gedraagt. Het kan ook gebruikt worden om iemands acties of beslissingen te bekritiseren, zonder al te serieus over te komen.

Door de beeldende aard van de uitdrukking, kan het ook gebruikt worden om een situatie te beschrijven waarin alles helemaal misgaat of chaotisch is. Bijvoorbeeld: “De vergadering liep helemaal van lotje getikt” of “Het feestje was één grote chaos, het liep echt van lotje getikt.”

Conclusie

De uitdrukking “Van lotje getikt zijn” is een kleurrijke en beeldende manier om aan te geven dat iemand gek, gestoord of niet goed bij zijn verstand is. Hoewel de exacte oorsprong van de uitdrukking niet helemaal duidelijk is, zijn er verschillende theorieën die het ontstaan ervan proberen te verklaren. Of het nu verwijst naar het kaartspel of naar een loterij, de uitdrukking wordt nog steeds veelvuldig gebruikt in alledaagse gesprekken.

FAQs

1. Wat is de betekenis van “Van lotje getikt zijn”?

“Van lotje getikt zijn” betekent dat iemand gek, gestoord of niet goed bij zijn verstand is.

2. Waar komt de uitdrukking vandaan?

De exacte oorsprong van de uitdrukking is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën die het ontstaan ervan proberen te verklaren.

3. Zijn er varianten van de uitdrukking?

Ja, naast “Van lotje getikt zijn” worden ook varianten zoals “Van lotje los” of “Van het padje af zijn” gebruikt.

Lees ook:   Eerste stofzuigers werden voortgetrokken door paarden

4. Wordt de uitdrukking nog veel gebruikt?

Ja, de uitdrukking wordt nog steeds regelmatig gebruikt in informele gesprekken.

5. Kan de uitdrukking ook gebruikt worden om een chaotische situatie te beschrijven?

Ja, door de beeldende aard van de uitdrukking kan het ook gebruikt worden om een situatie te beschrijven waarin alles helemaal misgaat of chaotisch is.