Thom Karremans (1948) – Commandant van Dutchbat III

Thom Karremans (1948) – Commandant van Dutchbat III

Thom Karremans is een voormalig Nederlandse militaire officier en commandant van Dutchbat III. Hij is geboren op 29 april 1948 in Groningen, Nederland. Karremans is vooral bekend geworden door zijn rol tijdens de val van Srebrenica in 1995. In dit artikel gaan we dieper in op zijn leven en carrière als commandant van Dutchbat III.

Inhoudsopgave:

I. Jeugd en opleiding
II. Militaire carrière
III. Commandant van Dutchbat III
IV. Val van Srebrenica
V. Na Srebrenica
VI. Conclusie

I. Jeugd en opleiding

Thom Karremans groeide op in Groningen en studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na zijn afstuderen begon hij zijn militaire carrière bij de Koninklijke Landmacht. Hij volgde diverse trainingen en opleidingen, waaronder de Commando-opleiding en de opleiding tot officier bij de infanterie. In 1993 werd hij benoemd tot commandant van Dutchbat III.

II. Militaire carrière

Voor zijn benoeming tot commandant van Dutchbat III had Karremans al een lange militaire carrière achter de rug. Hij diende onder meer in Libanon en Irak. Ook nam hij deel aan diverse NAVO-missies.

Karremans was een ervaren en gerespecteerde militaire officier. Hij stond bekend om zijn leiderschapskwaliteiten en zijn vermogen om moeilijke beslissingen te nemen.

III. Commandant van Dutchbat III

In 1993 werd Karremans benoemd tot commandant van Dutchbat III. Dutchbat III was een Nederlandse VN-vredesmacht die was gestationeerd in Srebrenica, een enclave in Bosnië-Herzegovina. Karremans had de taak om de veiligheid van de enclave te waarborgen en de burgers te beschermen.

Karremans en zijn troepen waren echter niet opgewassen tegen de aanval van de Bosnisch-Servische troepen, die de enclave in juli 1995 binnenvielen. Karremans vroeg herhaaldelijk om luchtsteun, maar deze werd geweigerd door de VN. Uiteindelijk werden duizenden moslimmannen en -jongens vermoord door de Bosnisch-Servische troepen.

Lees ook:   kunstlicht kaars olie gas stroom

IV. Val van Srebrenica

De val van Srebrenica was een van de grootste rampen in de geschiedenis van de VN-vredesmissies. Het leidde tot internationale verontwaardiging en kritiek op de VN en Nederland. Karremans en zijn troepen werden beschuldigd van het niet beschermen van de burgers en het niet vragen om voldoende luchtsteun.

Karremans zelf heeft altijd volgehouden dat hij alles heeft gedaan wat in zijn vermogen lag om de burgers te beschermen. Hij heeft echter ook erkend dat hij fouten heeft gemaakt en dat hij niet in staat was om de enclave te verdedigen.

V. Na Srebrenica

Na de val van Srebrenica werd Karremans teruggeroepen naar Nederland. Hij werd onderworpen aan een onderzoek naar zijn rol tijdens de val van Srebrenica. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken van alle beschuldigingen.

Karremans besloot om met pensioen te gaan en trok zich terug uit het openbare leven. Hij heeft altijd volgehouden dat hij alles heeft gedaan wat in zijn vermogen lag om de burgers van Srebrenica te beschermen.

VI. Conclusie

Thom Karremans was een ervaren en gerespecteerde militaire officier die helaas betrokken raakte bij een van de grootste rampen in de geschiedenis van de VN-vredesmissies. Hoewel hij fouten heeft gemaakt tijdens de val van Srebrenica, heeft hij altijd volgehouden dat hij alles heeft gedaan wat in zijn vermogen lag om de burgers te beschermen.

FAQs:

1. Wat is Dutchbat III?
Dutchbat III was een Nederlandse VN-vredesmacht die in 1995 werd gestationeerd in Srebrenica, een enclave in Bosnië-Herzegovina.

2. Wat was de rol van Thom Karremans tijdens de val van Srebrenica?
Thom Karremans was de commandant van Dutchbat III tijdens de val van Srebrenica. Hij had de taak om de veiligheid van de enclave te waarborgen en de burgers te beschermen.

Lees ook:   Harry Muskee (1941-2011) – Zanger Cuby + Blizzards

3. Waarom werd luchtsteun geweigerd tijdens de val van Srebrenica?
Luchtsteun werd geweigerd door de VN omdat er geen consensus was over de vraag of deze nodig was.

4. Wat gebeurde er na de val van Srebrenica?
Na de val van Srebrenica werd Thom Karremans teruggeroepen naar Nederland. Hij werd onderworpen aan een onderzoek naar zijn rol tijdens de val van Srebrenica. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken van alle beschuldigingen.

5. Wat is de impact van de val van Srebrenica?
De val van Srebrenica was een van de grootste rampen in de geschiedenis van de VN-vredesmissies. Het leidde tot internationale verontwaardiging en kritiek op de VN en Nederland. Het had ook grote gevolgen voor de betrokken militairen en hun families.