Teddy Scholten (1926-2010) – Songfestivalwinnares

Teddy Scholten (1926-2010) – Songfestivalwinnares

Teddy Scholten, geboren als Dorothea Margaretha van Zwieteren op 11 mei 1926 in Rijswijk, was een Nederlandse zangeres. Ze is vooral bekend vanwege haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1959, waar ze Nederland vertegenwoordigde met het nummer “Een beetje”. In dit artikel gaan we dieper in op haar leven en carrière.

Vroege leven en carrière

Teddy Scholten werd geboren in Rijswijk als dochter van een banketbakker. Ze begon al op jonge leeftijd met zingen en trad op in lokale clubs en cafés. In de jaren 50 begon ze op te treden bij de AVRO, een Nederlandse publieke omroep.

In 1956 kreeg Scholten haar eerste grote doorbraak met het nummer “Wat een geluk”. Dit nummer werd een hit in Nederland en zorgde ervoor dat Scholten een bekende naam werd in de Nederlandse muziekwereld. Ze bracht in de jaren daarna nog verschillende andere nummers uit, waaronder “Jij en ik” en “Een moederhart, een gouden hart”.

Eurovisie Songfestival

In 1959 werd Teddy Scholten gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het nummer “Een beetje”. Dit nummer was geschreven door Dick Schallies en Willy van Hemert en werd een groot succes. Het nummer won uiteindelijk het festival en zorgde ervoor dat Scholten internationaal bekend werd.

Na het Eurovisie Songfestival

Na het winnen van het Eurovisie Songfestival bleef Teddy Scholten actief in de muziekwereld. Ze bracht nog verschillende albums uit en trad op in binnen- en buitenland. In 1965 stopte ze echter met zingen vanwege gezondheidsproblemen.

Lees ook:   De allereerste emoticon - :-)

Naast haar zangcarrière was Teddy Scholten ook actief als presentatrice. Ze presenteerde verschillende programma’s voor de AVRO, waaronder “Teddy en Henk”, samen met Henk van der Horst.

Overlijden

Teddy Scholten overleed op 8 april 2010 op 83-jarige leeftijd in haar woonplaats Rijswijk. Ze laat haar man, componist en tekstschrijver Henk Scholten, achter.

FAQs

1. Waar werd Teddy Scholten geboren?
Teddy Scholten werd geboren in Rijswijk, Nederland.

2. Wanneer won Teddy Scholten het Eurovisie Songfestival?
Teddy Scholten won het Eurovisie Songfestival in 1959 met het nummer “Een beetje”.

3. Wat waren de gezondheidsproblemen van Teddy Scholten?
Teddy Scholten stopte in 1965 met zingen vanwege gezondheidsproblemen.

4. Wat waren de andere hits van Teddy Scholten?
Naast “Een beetje” had Teddy Scholten nog verschillende andere hits, waaronder “Wat een geluk”, “Jij en ik” en “Een moederhart, een gouden hart”.

5. Met wie presenteerde Teddy Scholten het programma “Teddy en Henk”?
Teddy Scholten presenteerde het programma “Teddy en Henk” samen met Henk van der Horst.

In dit artikel hebben we het leven en de carrière van Teddy Scholten besproken. Haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1959 met het nummer “Een beetje” was een hoogtepunt in haar carrière en zorgde ervoor dat ze internationaal bekend werd. Teddy Scholten was een getalenteerde zangeres en presentatrice en zal altijd worden herinnerd als een van de grootste namen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.