Te elfder ure – Herkomst van de uitdrukking

Te elfder ure – Herkomst van de uitdrukking

De uitdrukking “te elfder ure” wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iets op het laatste moment gebeurt. Het is een idiomatische uitdrukking die zijn oorsprong vindt in het Nederlands. In dit artikel zullen we de herkomst van deze uitdrukking onderzoeken en de betekenis ervan verkennen.

Wat betekent “te elfder ure”?

De uitdrukking “te elfder ure” betekent letterlijk “op het elfde uur”. Het verwijst naar iets dat op het laatste moment gebeurt of besloten wordt. Het kan worden gebruikt om aan te geven dat er weinig tijd over is en dat er snel actie moet worden ondernomen.

De oorsprong van “te elfder ure”

De oorsprong van de uitdrukking “te elfder ure” is terug te voeren naar het gebruik van uren en tijdsaanduidingen in het verleden. In het oude Nederland, voordat de moderne tijdsmetingssystemen werden geïntroduceerd, werd de dag verdeeld in twaalf uren van variabele lengte.

Het elfde uur was het voorlaatste uur van de dag, vlak voor het twaalfde uur, dat middernacht aangaf. Omdat het elfde uur het laatste moment was voordat de dag voorbij was, werd het geassocieerd met het besluit om iets op het allerlaatste moment te doen.

Gebruik van “te elfder ure” in literatuur

De uitdrukking “te elfder ure” wordt vaak gebruikt in literatuur en andere vormen van geschreven tekst. Het wordt gebruikt om dramatische spanning op te bouwen en de urgentie van een situatie te benadrukken. Schrijvers gebruiken het om de lezer te laten voelen dat er weinig tijd over is en dat er snel gehandeld moet worden.

Lees ook:   François Mitterrand en de Europese Unie

Een voorbeeld van het gebruik van “te elfder ure” is te vinden in het boek “De avonturen van Tom Sawyer” van Mark Twain. In dit boek probeert Tom Sawyer zijn vrienden te redden op het allerlaatste moment, wanneer ze gevangen zitten in een grot. Het gebruik van de uitdrukking “te elfder ure” benadrukt de urgentie en spanning van de situatie.

FAQs

1. Wat is het verschil tussen “te elfder ure” en “op het laatste moment”?

Hoewel “te elfder ure” en “op het laatste moment” vergelijkbare betekenissen hebben, is er een subtiel verschil. “Te elfder ure” verwijst specifiek naar het elfde uur van de dag, terwijl “op het laatste moment” een meer algemene term is die gebruikt kan worden in verschillende contexten en tijdsperioden.

2. Is “te elfder ure” een veelgebruikte uitdrukking in het dagelijks leven?

Hoewel “te elfder ure” geen veelgebruikte uitdrukking is in het dagelijks leven, wordt het nog steeds regelmatig gebruikt in geschreven tekst, zoals literatuur, nieuwsartikelen en zakelijke communicatie.

3. Komt de uitdrukking “te elfder ure” ook voor in andere talen?

Hoewel de uitdrukking zijn oorsprong heeft in het Nederlands, komt een soortgelijke uitdrukking ook voor in andere talen. In het Engels wordt bijvoorbeeld vaak de uitdrukking “eleventh hour” gebruikt om naar hetzelfde concept te verwijzen.

4. Wat zijn enkele synoniemen voor “te elfder ure”?

Enkele synoniemen voor “te elfder ure” zijn “op het laatste moment”, “op het nippertje” en “op het allerlaatste moment”. Deze uitdrukkingen worden vaak gebruikt om dezelfde betekenis over te brengen.

5. Kan “te elfder ure” ook een positieve betekenis hebben?

Ja, “te elfder ure” kan ook een positieve betekenis hebben. Het kan aangeven dat iemand op het laatste moment een geniale oplossing bedenkt of een succesvolle actie onderneemt. In dit geval wordt het gebruikt om de veerkracht en het vermogen om snel te handelen te benadrukken.

Lees ook:   Waarom zitten er twaalf eieren in een doos?

Conclusie

De uitdrukking “te elfder ure” heeft zijn oorsprong in het Nederlands en verwijst naar iets dat op het laatste moment gebeurt. Het gebruik van deze uitdrukking in literatuur en andere geschreven teksten draagt bij aan de dramatische spanning en urgentie van een situatie. Hoewel “te elfder ure” geen veelgebruikte uitdrukking is in het dagelijks leven, blijft het een krachtige manier om de nadruk te leggen op de noodzaak van snel handelen.