Soldaat van Oranje (1977) – Film

Ben je op zoek naar een indrukwekkende Nederlandse film die je meeneemt naar de Tweede Wereldoorlog? Dan is Soldaat van Oranje uit 1977 een absolute must-see. Deze film vertelt het verhaal van een groep vrienden die zich verzet tegen de Duitse bezetting van Nederland en de keuzes die zij moeten maken in een oorlogssituatie. In dit artikel zullen we deze film van alle kanten bekijken en je laten zien waarom het een van de beste Nederlandse films ooit gemaakt is.

Soldaat van Oranje: De Plot

Soldaat van Oranje is gebaseerd op het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als piloot in de Koninklijke Marine. De film begint in 1939, wanneer Erik (gespeeld door Rutger Hauer) nog een student is in Leiden. Hij is een van de rijkste studenten van zijn jaar en brengt zijn tijd door met feesten en meisjes versieren. Maar wanneer de oorlog uitbreekt, verandert alles.

De Bezetting

De Duitsers bezetten Nederland en Erik en zijn vrienden moeten snel beslissen wat ze gaan doen. Sommigen sluiten zich aan bij het verzet, anderen kiezen voor collaboratie en weer anderen proberen neutraal te blijven. Erik besluit te vechten voor zijn land en sluit zich aan bij de geallieerde strijdkrachten in Londen. Hij wordt een spion en keert terug naar Nederland om informatie te verzamelen over de Duitsers.

De Vriendschap

Maar Soldaat van Oranje gaat niet alleen over de oorlog. Het gaat ook over vriendschap en loyaliteit. Erik en zijn vrienden moeten keuzes maken die hun vriendschap op de proef stellen. Sommigen van hen zullen sterven in de strijd, anderen zullen verraden worden. Maar hun vriendschap blijft bestaan, ondanks alles wat er gebeurt.

Lees ook:   Isaac Newton (1642-1727) – Ontdekker van de zwaartekracht

De Liefde

En natuurlijk is er ook liefde in de film. Erik wordt verliefd op de mooie Susan (gespeeld door Susan Penhaligon), maar hun relatie wordt op de proef gesteld door de oorlog. Susan is Joods en wordt opgepakt door de Duitsers. Erik doet er alles aan om haar te redden, maar slaagt daar niet in. Hun liefde blijft echter bestaan, zelfs wanneer ze van elkaar gescheiden zijn.

De Cast

Zoals eerder vermeld, wordt Erik Hazelhoff Roelfzema gespeeld door Rutger Hauer. Hauer is een van de bekendste Nederlandse acteurs en heeft in veel internationale films gespeeld, waaronder Blade Runner en Batman Begins. Andere bekende acteurs in Soldaat van Oranje zijn Jeroen Krabbé, Derek de Lint en Dolf de Vries.

De Regisseur

Soldaat van Oranje werd geregisseerd door Paul Verhoeven, die later internationaal succes zou hebben met films als RoboCop en Basic Instinct. Verhoeven is een van de bekendste Nederlandse regisseurs en heeft in totaal vier films gemaakt die genomineerd werden voor een Oscar. Soldaat van Oranje was zijn eerste grote succes.

De Impact

Soldaat van Oranje was niet alleen een enorm commercieel succes, het had ook een grote impact op de Nederlandse filmindustrie. De film werd genomineerd voor een Oscar en won meerdere Gouden Kalveren (de belangrijkste filmprijzen in Nederland). Maar nog belangrijker is dat de film het Nederlandse volk trots maakte op hun geschiedenis en hun strijd tegen de Duitsers. Soldaat van Oranje is nog steeds een van de meest geliefde films in Nederland en wordt vaak vertoond op speciale gelegenheden.

Lees ook:   Erich Honecker (1912-1994) - DDR-leider

Conclusie

Soldaat van Oranje is een onvergetelijke film die de oorlog in Nederland op een unieke manier in beeld brengt. Het is een film over vriendschap, liefde en loyaliteit, maar ook over de harde realiteit van oorlog en bezetting. De cast is geweldig en de regie van Paul Verhoeven is indrukwekkend. Als je deze film nog niet gezien hebt, is het zeker de moeite waard om hem te bekijken.

FAQs

1. Is Soldaat van Oranje gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Ja, Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als piloot in de Koninklijke Marine.

2. Wie speelt de hoofdrol in Soldaat van Oranje?

Rutger Hauer speelt de hoofdrol van Erik Hazelhoff Roelfzema.

3. Heeft Soldaat van Oranje prijzen gewonnen?

Ja, Soldaat van Oranje heeft meerdere Gouden Kalveren gewonnen, de belangrijkste filmprijzen in Nederland.

4. Wat is de boodschap van Soldaat van Oranje?

De boodschap van Soldaat van Oranje is dat vriendschap, liefde en loyaliteit belangrijker zijn dan welke oorlog dan ook. Het is ook een eerbetoon aan de Nederlandse mannen en vrouwen die hun leven op het spel zetten om hun land te bevrijden van de Duitse bezetting.

5. Is Soldaat van Oranje nog steeds relevant?

Absoluut. De film laat zien hoe oorlog en bezetting het leven van gewone mensen kunnen veranderen en is daarom nog steeds relevant in onze tijd. Het is ook een herinnering aan het belang van vrijheid en democratie.