Selene – De Griekse godin van de maan

Selene – De Griekse godin van de maan

Als het gaat om mythologie, heeft de Griekse mythologie een plekje in vele harten veroverd. De verhalen van goden en godinnen, helden en monsters hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog steeds relevant voor ons moderne leven. Een van de godinnen die ons bijzonder fascineert, is Selene, de Griekse godin van de maan. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wie Selene was, wat haar betekenis was voor de Grieken en hoe zij nog steeds invloed heeft op onze hedendaagse cultuur.

Wie is Selene?

Selene was de Griekse godin van de maan en dochter van de titanen Hyperion en Theia. Zij was de zus van de zonnewagenbestuurder Helios en de dageraads-godin Eos. Selene werd gezien als een mooie godin met lang haar en een bleke huid. Ze werd vaak afgebeeld met een maansikkel in haar handen en reed op een zilveren wagen, getrokken door twee witte paarden.

Selene werd vereerd door de oude Grieken als een belangrijke godin. Zij stond symbool voor de nacht en de maan, en werd vaak geassocieerd met vruchtbaarheid en groei. Haar aanwezigheid werd gezien als geruststellend en werd geassocieerd met rust en vrede.

Wat is de betekenis van Selene in de Griekse mythologie?

In de Griekse mythologie was Selene de godin van de maan en een belangrijke figuur in vele verhalen. Volgens de legende was Selene verliefd op de herder Endymion en bezocht hem elke nacht terwijl hij sliep. Deze mythe staat symbool voor de liefde tussen een godin en een sterveling en is nog steeds relevant in onze hedendaagse cultuur.

Lees ook:   Komeet veroorzaakte in 1618 schrik in (bij)gelovig Nederland

Een andere legende over Selene is dat zij de godin van de nacht was en een belangrijke rol speelde in de Griekse kosmologie. Zij werd gezien als de vrouwelijke tegenhanger van Helios, de zonnewagenbestuurder, en werd vaak geassocieerd met de cyclus van de maan.

Hoe heeft Selene invloed op onze hedendaagse cultuur?

De invloed van Selene is nog steeds te vinden in onze hedendaagse cultuur. Haar naam wordt nog steeds gebruikt als referentie naar de maan, en haar beeld wordt vaak gebruikt in kunst en literatuur als symbool voor de nacht en de maan.

Selene heeft ook invloed gehad op de sterrenkunde. De maankraters zijn vernoemd naar haar, en de NASA heeft zelfs een missie naar de maan vernoemd naar Selene, de Selene-missie.

Daarnaast heeft Selene invloed gehad op de mode-industrie. Haar beeld wordt vaak gebruikt op sieraden en kleding, en haar naam wordt gebruikt voor cosmetica en schoonheidsproducten.

Conclusie

Selene, de Griekse godin van de maan, was een belangrijke figuur in de Griekse mythologie en heeft nog steeds invloed op onze hedendaagse cultuur. Haar betekenis als symbool voor de nacht en de maan heeft haar een plekje gegeven in vele harten. De mythe van haar liefde voor de herder Endymion en haar rol in de Griekse kosmologie zijn nog steeds relevant in onze hedendaagse cultuur. Selene zal altijd een belangrijke figuur blijven in de mythologie en de geschiedenis van de mensheid.

FAQs

1. Wat is de betekenis van het woord Selene?
Selene is het Griekse woord voor maan. Het is ook de naam van de Griekse godin van de maan.

Lees ook:   Nederlanders in slavernij

2. Wat is de relatie tussen Selene en de zonnewagenbestuurder Helios?
Selene was de zus van Helios, de zonnewagenbestuurder. Zij stonden symbool voor dag en nacht en werden vaak samen afgebeeld in de Griekse mythologie.

3. Wat is de relatie tussen Selene en Endymion?
Volgens de Griekse mythologie was Selene verliefd op de herder Endymion en bezocht hem elke nacht terwijl hij sliep. Deze mythe staat symbool voor de liefde tussen een godin en een sterveling.

4. Hoe heeft Selene invloed gehad op de mode-industrie?
Het beeld van Selene wordt vaak gebruikt op sieraden en kleding, en haar naam wordt gebruikt voor cosmetica en schoonheidsproducten.

5. Wat is de Selene-missie?
De Selene-missie is een missie van de NASA naar de maan, vernoemd naar de Griekse godin van de maan Selene.