Romeinse mijlpalen – Belangrijke markeringspunten

Romeinse mijlpalen – Belangrijke markeringspunten

Als je aan Rome denkt, denk je waarschijnlijk aan het Colosseum, het Pantheon of misschien wel aan de Trevifontein. Maar wist je dat de Romeinen ook verantwoordelijk zijn voor een ander soort bezienswaardigheid? Namelijk de Romeinse mijlpalen. Deze markeringspunten hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Rome en het Romeinse Rijk. In dit artikel gaan we dieper in op deze mijlpalen en waarom deze zo belangrijk zijn voor de geschiedenis van Rome.

Wat zijn Romeinse mijlpalen?

Romeinse mijlpalen zijn stenen palen die langs de wegen van het Romeinse Rijk werden geplaatst. Deze palen dienden als kilometeraanduiding en waren dus vergelijkbaar met de kilometerpaaltjes die we tegenwoordig langs de snelweg zien. Daarnaast werden deze mijlpalen ook gebruikt om belangrijke gebeurtenissen en personen te herdenken. Zo werden er mijlpalen geplaatst ter ere van keizers, overwinningen en belangrijke bouwprojecten.

De geschiedenis van de Romeinse mijlpalen

De oudste Romeinse mijlpalen stammen uit de 3e eeuw voor Christus en werden geplaatst langs de Via Appia, de eerste grote verharde weg van het Romeinse Rijk. In de eeuwen daarna werden er steeds meer mijlpalen geplaatst langs de verschillende wegen die het Romeinse Rijk doorkruisten. Hierdoor ontstond er een uitgebreid netwerk van markeringspunten dat door het hele rijk liep.

De Romeinse mijlpalen waren niet alleen belangrijk voor de Romeinse overheid, maar ook voor de handelaren en reizigers die over de wegen reisden. Dankzij de mijlpalen konden zij hun reis beter plannen en wisten zij hoe ver zij nog moesten reizen tot hun bestemming. Daarnaast waren de mijlpalen ook belangrijk voor de veiligheid op de wegen. Door de mijlpalen wisten de reizigers namelijk waar zij zich bevonden en konden zij zich beter oriënteren.

Lees ook:   Erik de Rode en de ‘ontdekking’ van Groenland

Belangrijke mijlpalen

Een van de belangrijkste mijlpalen uit de geschiedenis van Rome is de Milliarium Aureum, oftewel de Gouden Mijlpaal. Deze mijlpaal werd in het jaar 20 voor Christus geplaatst door keizer Augustus en diende als het middelpunt van het Romeinse Rijk. Vanaf deze mijlpaal werden alle afstanden gemeten en werden alle belangrijke wegen van het rijk aangelegd.

Een andere belangrijke mijlpaal is de mijlpaal van Trajanus. Deze mijlpaal werd geplaatst ter ere van keizer Trajanus en markeerde het beginpunt van de Via Traiana, een belangrijke weg die het oosten van Italië verbond met de Adriatische Zee.

FAQs

Wat is het doel van de Romeinse mijlpalen?

Het doel van de Romeinse mijlpalen was om de afstanden langs de wegen van het Romeinse Rijk aan te geven. Daarnaast dienden de mijlpalen ook als markeringspunt voor belangrijke gebeurtenissen en personen.

Wanneer werden de eerste Romeinse mijlpalen geplaatst?

De eerste Romeinse mijlpalen werden geplaatst in de 3e eeuw voor Christus langs de Via Appia, de eerste grote verharde weg van het Romeinse Rijk.

Waarom waren de Romeinse mijlpalen belangrijk voor de handelaren en reizigers?

Dankzij de Romeinse mijlpalen konden handelaren en reizigers hun reis beter plannen en wisten zij hoe ver zij nog moesten reizen tot hun bestemming. Daarnaast waren de mijlpalen ook belangrijk voor de veiligheid op de wegen, omdat reizigers door de mijlpalen beter wisten waar zij zich bevonden.

Welke mijlpaal is het belangrijkst?

Een van de belangrijkste mijlpalen uit de geschiedenis van Rome is de Milliarium Aureum, oftewel de Gouden Mijlpaal. Deze mijlpaal diende als het middelpunt van het Romeinse Rijk en vanaf deze mijlpaal werden alle afstanden gemeten en werden alle belangrijke wegen van het rijk aangelegd.

Lees ook:   Schilderij Monet brengt 31 miljoen euro op

Zijn er nog Romeinse mijlpalen te zien?

Ja, er zijn nog steeds Romeinse mijlpalen te zien in verschillende delen van Europa. Zo zijn er bijvoorbeeld mijlpalen te zien langs de Via Appia in Italië en langs de Via Domitia in Frankrijk.

Conclusie

De Romeinse mijlpalen zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Rome en het Romeinse Rijk. Deze markeringspunten dienden niet alleen als kilometeraanduiding, maar ook als herdenkingsplaatsen voor belangrijke gebeurtenissen en personen. Daarnaast waren de mijlpalen belangrijk voor de veiligheid op de wegen en voor de handelaren en reizigers die over de wegen reisden. Hoewel veel mijlpalen in de loop der tijd verloren zijn gegaan, zijn er nog steeds enkele exemplaren te vinden in Europa.