Pointillisme (Divisionisme) – Kenmerken van de schildertechniek

Pointillisme (Divisionisme) – Kenmerken van de schildertechniek

In de kunstgeschiedenis zijn er veel verschillende stromingen te vinden. Eén van deze stromingen is het pointillisme, ook wel bekend als divisionisme. Deze schildertechniek maakte eind 19e eeuw furore in Frankrijk en heeft invloed gehad op vele kunstenaars. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van deze schildertechniek.

Wat is pointillisme?

Het pointillisme is een schildertechniek waarbij de kunstenaar kleine stipjes op het doek zet. Deze stipjes zijn in verschillende kleuren en naast elkaar geplaatst. Door de stipjes naast elkaar te zetten, ontstaat er een beeld dat van een afstandje een geheel vormt. De kunstenaar gebruikt het kleurenmengen niet op het palet, maar op het doek. Hierdoor ontstaat er een optische menging van kleuren.

Het pointillisme is ontstaan uit het impressionisme. De impressionisten gebruikten al kleur om de sfeer van het landschap weer te geven, maar bij het pointillisme gaat het veel verder. Door de techniek van het stippen ontstaat er een bijna wetenschappelijk effect. De kunstenaar probeert een object zo precies mogelijk weer te geven, zonder daarbij de subjectiviteit van de waarneming te verliezen.

Kenmerken van pointillisme

1. Optische menging van kleuren

Zoals eerder benoemd, ontstaat er bij het pointillisme een optische menging van kleuren. Dit komt doordat de kunstenaar de kleuren niet op het palet mengt, maar op het doek. Door kleine stipjes naast elkaar te zetten, ontstaat er een kleurenmenging die van een afstandje als één kleur wordt waargenomen.

2. Wetenschappelijk effect

Het pointillisme heeft een wetenschappelijk effect. De kunstenaar probeert zo precies mogelijk een object weer te geven. Hierdoor ontstaat er een bijna fotografisch effect. Door de stipjes naast elkaar te zetten, ontstaat er een beeld dat van een afstandje een geheel vormt.

Lees ook:   Jean-Baptiste Kléber – Franse generaal

3. Kleur als sfeermaker

Bij het pointillisme wordt kleur gebruikt als sfeermaker. De kunstenaar gebruikt kleur om de sfeer van het landschap weer te geven. Door de kleuren naast elkaar te zetten, ontstaat er een beeld dat een bepaalde sfeer uitstraalt.

4. Subjectiviteit van de waarneming

Bij het pointillisme wordt de subjectiviteit van de waarneming niet verloren. De kunstenaar probeert zo precies mogelijk een object weer te geven, maar dit gebeurt wel vanuit een bepaalde subjectiviteit. De kunstenaar bepaalt zelf welke kleuren hij gebruikt en hoe hij deze naast elkaar zet.

5. Invloed op andere kunstenaars

Het pointillisme heeft invloed gehad op vele kunstenaars. Zo zijn er verschillende kunstenaars die deze techniek hebben gebruikt, waaronder Georges Seurat en Paul Signac. Daarnaast heeft het pointillisme ook invloed gehad op andere stromingen, zoals het fauvisme en het expressionisme.

FAQs

1. Wat is de oorsprong van het pointillisme?

Het pointillisme is ontstaan uit het impressionisme. De impressionisten gebruikten al kleur om de sfeer van het landschap weer te geven, maar bij het pointillisme gaat het veel verder.

2. Wie zijn bekende kunstenaars die pointillisme hebben gebruikt?

Bekende kunstenaars die pointillisme hebben gebruikt zijn Georges Seurat en Paul Signac.

3. Wat is optische menging van kleuren?

Bij het pointillisme ontstaat er een optische menging van kleuren. Dit komt doordat de kunstenaar de kleuren niet op het palet mengt, maar op het doek.

4. Wat is het wetenschappelijk effect van het pointillisme?

Het pointillisme heeft een wetenschappelijk effect. De kunstenaar probeert zo precies mogelijk een object weer te geven. Hierdoor ontstaat er een bijna fotografisch effect.

Lees ook:   Wilders razend over aantijging ‘besmet’ PVV-logo

5. Heeft het pointillisme invloed gehad op andere stromingen?

Ja, het pointillisme heeft invloed gehad op andere stromingen, zoals het fauvisme en het expressionisme.

Conclusie

Het pointillisme is een schildertechniek waarbij kleine stipjes op het doek worden gezet. Door deze stipjes naast elkaar te zetten, ontstaat er een beeld dat van een afstandje als één geheel wordt waargenomen. Het pointillisme heeft invloed gehad op vele kunstenaars en heeft ook invloed gehad op andere stromingen, zoals het fauvisme en het expressionisme. Het wetenschappelijke effect en de subjectiviteit van de waarneming maken het pointillisme een bijzondere schildertechniek.