Oscar Wilde: van gevierde dandy tot paria

Oscar Wilde: van gevierde dandy tot paria

Oscar Wilde is een van de meest iconische schrijvers van de 19e eeuw en wordt vaak herinnerd als een excentrieke dandy met een scherpe pen. Hij was een man van vele talenten, waaronder schrijven, spreken en acteren. Maar zijn leven was niet zonder controverses en zijn publieke val was net zo dramatisch als zijn opkomst.

In dit artikel zullen we het leven van Oscar Wilde in detail bespreken, van zijn vroege jaren tot zijn tragische ondergang. We zullen kijken naar zijn werk, zijn relaties en de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn uiteindelijke ondergang.

Vroege jaren en opleiding

Oscar Wilde werd geboren op 16 oktober 1854 in Dublin, Ierland, als de tweede zoon van Sir William Wilde en Jane Wilde. Zijn vader was een gerenommeerde oogarts en zijn moeder was een dichteres en politiek activist. Wilde bracht zijn jeugd door in Dublin en ging uiteindelijk naar Trinity College, waar hij een briljante student was en bekend stond om zijn intellect en humor.

Na zijn afstuderen verhuisde Wilde naar Londen om rechten te studeren aan de Universiteit van Oxford. Hij blonk uit in zijn studie en werd verkozen tot president van de Oxford Union, een prestigieuze debatingclub. Maar hij was ook bekend om zijn flamboyante kleding en zijn sociale leven, dat zich richtte op het ontmoeten van andere intellectuelen en kunstenaars.

Wilde’s literaire carrière

Na zijn afstuderen in 1878, begon Wilde zijn literaire carrière. Hij publiceerde zijn eerste collectie gedichten in 1881, getiteld “Poems”. Het boek werd goed ontvangen en vestigde Wilde als een opkomend literair talent. In 1884 publiceerde hij een toneelstuk getiteld “Vera; or, The Nihilists”, dat echter niet zo succesvol was.

Lees ook:   Feitjes en weetjes over de Egyptenaren

In 1888 publiceerde Wilde zijn eerste roman, “The Picture of Dorian Gray”. Het boek vertelde het verhaal van een jonge man die zijn jeugd en schoonheid behield, terwijl zijn portret in zijn plaats verouderde en bederfde. Het boek was controversieel vanwege zijn thema’s van decadentie en homoseksualiteit, maar het werd ook geprezen om zijn briljante stijl en scherpe humor.

Wilde’s toneelstukken

In de jaren 1890 was Wilde een van de meest succesvolle toneelschrijvers van zijn tijd. Hij schreef talloze toneelstukken, waaronder “Lady Windermere’s Fan” (1892), “A Woman of No Importance” (1893), “An Ideal Husband” (1895) en “The Importance of Being Earnest” (1895). Deze stukken werden geprezen om hun scherpe humor en satirische blik op de Britse aristocratie.

Wilde’s persoonlijke leven

Hoewel Wilde een succesvolle carrière had, was zijn persoonlijke leven niet zonder problemen. Hij was openlijk homo, wat in die tijd een strafbaar feit was. In 1895 werd Wilde beschuldigd van homoseksualiteit en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Tijdens zijn gevangenschap schreef Wilde een brief aan zijn geliefde, Lord Alfred Douglas, getiteld “De Profundis”. De brief was een emotionele en spirituele reis van Wilde’s leven en zijn relatie met Douglas. Het werd pas gepubliceerd na Wilde’s dood in 1900.

Oscar Wilde’s nalatenschap

Oscar Wilde overleed op 30 november 1900 in Parijs, op de leeftijd van 46 jaar. Zijn nalatenschap als een groot schrijver en een van de meest iconische figuren van de 19e eeuw blijft bestaan. Zijn werk wordt nog steeds gelezen en geprezen om zijn briljante stijl en scherpe humor.

Lees ook:   De mulo, carrièreschool voor het ‘gewone’ volk

FAQs:

1. Wat was Oscar Wilde’s eerste roman?
– Oscar Wilde’s eerste roman was “The Picture of Dorian Gray”

2. Wat was Oscar Wilde’s bekendste toneelstuk?
– Oscar Wilde’s bekendste toneelstuk was “The Importance of Being Earnest”

3. Wat was het controversiële thema van “The Picture of Dorian Gray”?
– Het controversiële thema van “The Picture of Dorian Gray” was decadentie en homoseksualiteit

4. Wat was de titel van de brief die Wilde schreef aan zijn geliefde tijdens zijn gevangenschap?
– De titel van de brief was “De Profundis”

5. Waar en wanneer stierf Oscar Wilde?
– Oscar Wilde stierf op 30 november 1900 in Parijs.