Orde van de Kousenband – Ridderorde van het Verenigd Koninkrijk

Orde van de Kousenband – Ridderorde van het Verenigd Koninkrijk

De Orde van de Kousenband is een Britse ridderorde die in 1348 werd opgericht door koning Edward III. Het is de hoogste ridderorde in het Verenigd Koninkrijk en wordt verleend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor het land of voor de monarchie. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, de symboliek en de leden van deze prestigieuze orde.

Geschiedenis van de Orde van de Kousenband

De Orde van de Kousenband werd opgericht op 23 april 1348, tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Koning Edward III wilde een orde oprichten die de ridders van zijn hof zou verenigen en die de strijd tegen de Fransen zou ondersteunen. De naam van de orde is afkomstig van een anekdote waarin koning Edward III de kousenband van zijn maîtresse, de gravin van Salisbury, liet vallen tijdens een dans. Toen de andere gasten begonnen te lachen, raapte de koning de kousenband op en bond deze om zijn eigen been, terwijl hij zei: “Honi soit qui mal y pense” (Schande over hem die er kwaad van denkt).

De Orde van de Kousenband was de eerste ridderorde die in Engeland werd opgericht en wordt nog steeds beschouwd als de meest prestigieuze ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. De orde heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land en heeft vele beroemde leden gehad, waaronder koningin Elizabeth II.

Symboliek van de Orde van de Kousenband

De Orde van de Kousenband heeft een rijke symboliek die teruggaat tot de middeleeuwen. Het embleem van de orde is een blauwe kousenband met daarop de spreuk “Honi soit qui mal y pense” in gouden letters. De kousenband staat symbool voor moed en kracht, terwijl de spreuk herinnert aan de stichtingslegende van de orde.

Lees ook:   Chassidisme – Joodse vroomheidsbeweging

De leden van de orde dragen bij officiële gelegenheden een ceremoniële mantel en een hoed met witte veren. De mantel is van zwarte zijde met een rode voering en heeft een witte kousenband erop geborduurd. De hoed heeft drie witte struisvogelveren, die symbool staan voor moed, trouw en integriteit.

Leden van de Orde van de Kousenband

De Orde van de Kousenband heeft momenteel 24 leden, die allen door de koning of de koningin persoonlijk zijn uitgekozen. De leden van de orde worden aangeduid als “Knight Companion” of “Lady Companion” en hebben het recht om de letters “KG” of “LG” achter hun naam te plaatsen.

De leden van de orde zijn afkomstig uit verschillende maatschappelijke lagen en worden gekozen op basis van hun bijdrage aan de samenleving, hun verdiensten voor de monarchie of hun verdiensten op het gebied van kunst, wetenschap of sport. Bekende leden van de orde zijn onder andere prins Charles, prins William en prinses Anne.

FAQs over de Orde van de Kousenband

1. Wat is de Orde van de Kousenband?

De Orde van de Kousenband is een Britse ridderorde die in 1348 werd opgericht door koning Edward III. Het is de hoogste ridderorde in het Verenigd Koninkrijk en wordt verleend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor het land of voor de monarchie.

2. Waarom heet de orde de Orde van de Kousenband?

De naam van de orde is afkomstig van een anekdote waarin koning Edward III de kousenband van zijn maîtresse, de gravin van Salisbury, liet vallen tijdens een dans. Toen de andere gasten begonnen te lachen, raapte de koning de kousenband op en bond deze om zijn eigen been, terwijl hij zei: “Honi soit qui mal y pense” (Schande over hem die er kwaad van denkt).

Lees ook:   Helmut Schmidt (1918-2015) - Duitse bondskanselier

3. Hoeveel leden heeft de Orde van de Kousenband?

De Orde van de Kousenband heeft momenteel 24 leden, die allen door de koning of de koningin persoonlijk zijn uitgekozen. De leden van de orde worden aangeduid als “Knight Companion” of “Lady Companion” en hebben het recht om de letters “KG” of “LG” achter hun naam te plaatsen.

4. Wie zijn bekende leden van de Orde van de Kousenband?

Bekende leden van de orde zijn onder andere prins Charles, prins William en prinses Anne.

5. Wat is het symbool van de Orde van de Kousenband?

Het embleem van de orde is een blauwe kousenband met daarop de spreuk “Honi soit qui mal y pense” in gouden letters. De kousenband staat symbool voor moed en kracht, terwijl de spreuk herinnert aan de stichtingslegende van de orde.

Conclusie

De Orde van de Kousenband is een bijzondere ridderorde met een rijke geschiedenis en symboliek. De orde heeft vele beroemde leden gehad en speelt nog steeds een belangrijke rol in de samenleving van het Verenigd Koninkrijk. Door de ceremoniële mantel en hoed met witte veren hebben de leden van de orde een herkenbare uitstraling en zijn ze een symbool van de Britse traditie en cultuur.