Ontsnapping Alcatraz (1962) mogelijk toch geslaagd

Ontsnapping Alcatraz (1962) mogelijk toch geslaagd

Alcatraz, ook wel bekend als “The Rock”, was een zwaar beveiligde gevangenis gelegen op een eiland in de baai van San Francisco. Gedurende zijn 29 jaar in bedrijf werden talloze pogingen ondernomen om te ontsnappen uit deze beruchte gevangenis, maar slechts weinigen slaagden erin. Een van de meest fascinerende ontsnappingsverhalen is die van de ontsnapping van Alcatraz in 1962. Hoewel het officieel als een mislukking wordt beschouwd, zijn er aanwijzingen dat de ontsnapping mogelijk toch geslaagd is.

De ontsnappingspoging

Op de avond van 11 juni 1962 begonnen drie gevangenen, Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin, aan hun gewaagde ontsnappingspoging. Ze hadden gedurende maanden een uitgebreid plan uitgewerkt en waren erin geslaagd om een gat te maken in de muren van hun cellen. Met behulp van zelfgemaakte gereedschappen, zoals lepels en een zelfgemaakte boor, werkten ze in het geheim aan hun ontsnapping.

Tijdens de nacht van hun ontsnapping plaatsten de gevangenen papieren maché hoofden op hun bedden om de bewakers te misleiden. Onder de dekmantel van de duisternis en het lawaai van de golven, glipten ze door het gat in de celmuren en bereikten ze het dak van het gevangenisgebouw. Daar daalden ze af naar de kust, waar ze een opblaasbaar vlot hadden gemaakt van regenjassen en cementzakken.

De mysterieuze verdwijning

Toen de ochtend aanbrak en de gevangenisbewakers ontdekten dat de drie gevangenen verdwenen waren, werd er een grootschalige zoektocht gestart. Er werden vlotresten gevonden in de baai, maar er was geen spoor van de gevangenen. De autoriteiten concludeerden dat de drie mannen verdronken waren tijdens hun ontsnapping en de zaak werd gesloten.

Lees ook:   Glienicker Brücke – De brug naar de vrijheid

Maar er zijn aanwijzingen dat de ontsnapping mogelijk toch succesvol was. In de jaren na de ontsnapping zijn er verschillende rapporten geweest van mensen die beweerden de gevangenen te hebben gezien of van hen te hebben gehoord. Sommige familieleden beweerden zelfs contact te hebben gehad met de Anglin-broers. Deze getuigenissen hebben de speculatie over hun lot levend gehouden.

De mogelijke ontsnappingsroute

Een van de theorieën is dat de gevangenen erin slaagden om de sterke stromingen van de baai van San Francisco te trotseren en het vasteland te bereiken. Er zijn rapporten van een aantal vermiste personen die overeenkomen met de beschrijving van de gevangenen. Deze rapporten hebben geleid tot speculatie dat ze erin slaagden om te ontsnappen en een nieuw leven op te bouwen buiten de gevangenis.

Hoewel er geen definitief bewijs is om te bevestigen dat de ontsnapping succesvol was, blijft het verhaal van de ontsnapping van Alcatraz in 1962 een van de meest intrigerende mysteries in de geschiedenis van de gevangenis.

Conclusie

De ontsnapping van Alcatraz in 1962 blijft een fascinerend verhaal dat de verbeelding van mensen over de hele wereld prikkelt. Hoewel het officieel als een mislukking wordt beschouwd, zijn er talloze aanwijzingen die suggereren dat de ontsnapping mogelijk toch geslaagd is. Hoewel er geen definitief bewijs is, blijven de getuigenissen en speculaties voortleven, waardoor dit verhaal een blijvende plek heeft in de geschiedenis van Alcatraz.

FAQs

1. Wat maakt de ontsnapping van Alcatraz in 1962 zo speciaal?

De ontsnapping van Alcatraz in 1962 is vooral speciaal vanwege de gedurfde en complexe aard ervan. Het is een van de weinige ontsnappingspogingen waarbij gevangenen erin slaagden om uit de zwaar beveiligde gevangenis te ontsnappen en nooit meer gevonden werden.

Lees ook:   Rigardus Rijnhout – De Reus van Rotterdam

2. Zijn er ooit andere ontsnappingspogingen geweest in Alcatraz?

Ja, er zijn meerdere ontsnappingspogingen geweest in Alcatraz gedurende de tijd dat de gevangenis in bedrijf was. De meeste van deze pogingen waren echter onsuccesvol en de gevangenen werden snel gevangen genomen of gedood.

3. Wat maakt Alcatraz een beruchte gevangenis?

Alcatraz is berucht vanwege de strenge beveiligingsmaatregelen en de reputatie dat het ontsnappen vrijwel onmogelijk was. De gevangenis werd beschouwd als een van de meest ondoordringbare gevangenissen ter wereld.

4. Zijn er andere beroemde ontsnappingen uit Alcatraz?

Hoewel de ontsnapping van 1962 de meest bekende is, waren er ook andere ontsnappingen uit Alcatraz die de aandacht trokken. Een van de meest opmerkelijke was de ontsnapping van de beruchte gangster Al Capone, die erin slaagde om te ontsnappen aan de aandacht van de autoriteiten.

5. Zijn er plannen om Alcatraz opnieuw te openen als gevangenis?

Nee, Alcatraz is nu een toeristische attractie en wordt beheerd door het Nationaal Park Service. Het wordt niet langer gebruikt als gevangenis en er zijn geen plannen om het opnieuw te openen als zodanig.