Oklahoma – Amerikaanse staat

Oklahoma – Amerikaanse staat

Oklahoma is een staat in het zuiden van de Verenigde Staten, met als hoofdstad Oklahoma City. De staat grenst aan Texas, New Mexico, Colorado, Kansas, Missouri en Arkansas. Oklahoma heeft een oppervlakte van 181.195 km² en een bevolking van ongeveer 4 miljoen inwoners. Het is de 28e staat die in de Verenigde Staten werd opgenomen, op 16 november 1907.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Oklahoma waren indianenstammen zoals de Cherokee, de Chickasaw, de Choctaw, de Creek en de Seminole. In de jaren 1820 werd het gebied door de Verenigde Staten aangekocht als onderdeel van het Louisiana Territory. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd Oklahoma een strijdtoneel tussen de Confederatie en de Unie. Na de oorlog werd het gebied opgedeeld in territoria voor de indianen en voor de blanke kolonisten. In 1907 werd Oklahoma officieel de 46e staat van de Verenigde Staten.

Natuur

Oklahoma heeft een gevarieerd landschap met bergen, heuvels, prairies en bossen. Het hoogste punt van de staat is de Black Mesa, met een hoogte van 1.516 meter. In de staat bevinden zich ook verschillende nationale parken en natuurreservaten, zoals de Wichita Mountains Wildlife Refuge, de Chickasaw National Recreation Area en de Ouachita National Forest.

Economie

Oklahoma heeft een diverse economie met belangrijke sectoren zoals de landbouw, de olie- en gasindustrie, de luchtvaart en de technologie. De staat is een belangrijke producent van tarwe, katoen, vee en pluimvee. De olie- en gasindustrie is van oudsher een belangrijke motor van de economie van Oklahoma, met een aanzienlijk aantal oliebronnen en raffinaderijen. De luchtvaartindustrie is ook een belangrijke sector in de staat, met bedrijven zoals Boeing, American Airlines en Spirit AeroSystems die er grote vestigingen hebben.

Lees ook:   De kruisvaardervorstendommen, proeftuinen van het Europese kolonialisme?

Toerisme

Oklahoma heeft veel te bieden op het gebied van toerisme. De staat heeft talloze historische bezienswaardigheden, zoals het Cherokee Heritage Center, het National Cowboy and Western Heritage Museum en het Oklahoma History Center. Ook zijn er veel recreatiemogelijkheden, zoals vissen, jagen, wandelen en kamperen. Attracties zoals het Tulsa Zoo, het Oklahoma City Zoo and Botanical Garden, het Science Museum Oklahoma en de Tulsa Air and Space Museum & Planetarium trekken jaarlijks duizenden bezoekers.

FAQs

1. Wat is het hoogste punt van Oklahoma?
Het hoogste punt van de staat is de Black Mesa, met een hoogte van 1.516 meter.

2. Wat zijn de belangrijkste economische sectoren in Oklahoma?
Belangrijke sectoren zijn de landbouw, de olie- en gasindustrie, de luchtvaart en de technologie.

3. Welke historische bezienswaardigheden zijn er in Oklahoma?
Er zijn talloze historische bezienswaardigheden, zoals het Cherokee Heritage Center, het National Cowboy and Western Heritage Museum en het Oklahoma History Center.

4. Wat zijn de belangrijkste toeristische attracties in Oklahoma?
Attracties zoals het Tulsa Zoo, het Oklahoma City Zoo and Botanical Garden, het Science Museum Oklahoma en de Tulsa Air and Space Museum & Planetarium trekken jaarlijks duizenden bezoekers.

5. Wanneer werd Oklahoma een staat?
Oklahoma werd op 16 november 1907 officieel de 46e staat van de Verenigde Staten.