NSB – Geschiedenis (1931-1945) | Historiek
De Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) was een politieke partij in Nederland die actief was tijdens de periode van 1931 tot 1945. De NSB was sterk geïnspireerd door het nationaalsocialisme van Adolf Hitler en streefde naar een autoritair regime in Nederland. In dit artikel zullen we de geschiedenis van de NSB verkennen, vanaf de oprichting tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Oprichting van de NSB
De NSB werd opgericht op 14 december 1931 door Anton Mussert, een Nederlander die sterk beïnvloed was door het nationaalsocialisme. Mussert zag de NSB als een nationalistische en autoritaire beweging die Nederland zou bevrijden van de economische crisis en politieke verdeeldheid. De partij richtte zich op het aanspreken van de lagere sociale klassen en bood hen een alternatief voor de traditionele politieke partijen.
Opkomst en populariteit
De NSB wist snel aan populariteit te winnen, vooral onder teleurgestelde burgers die ontevreden waren over de gevestigde politieke partijen. De partij speelde in op nationalistische sentimenten en beloofde een sterke leider die de problemen van het land zou oplossen. De economische crisis van de jaren ’30 droeg ook bij aan de groei van de NSB, omdat veel mensen op zoek waren naar een nieuwe politieke oplossing.
De NSB werd bekend om haar antisemitische standpunten en haar steun aan het naziregime in Duitsland. Mussert bewonderde Hitler en streefde naar een soortgelijk regime in Nederland. Hoewel de NSB nooit een meerderheid in het parlement behaalde, wist de partij tijdens de jaren ’30 wel invloed uit te oefenen op de Nederlandse politiek.
De NSB tijdens de Tweede Wereldoorlog
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, collaboreerde de NSB met de Duitse bezetters. Mussert en andere NSB-leden werkten samen met de nazi’s en speelden een rol in het bestuur van Nederland tijdens de oorlog. De NSB richtte onder andere de Nederlandsche SS op, een paramilitaire organisatie die trouw was aan Hitler.
Veel Nederlanders zagen de NSB als landverraders en er ontstond al snel verzet tegen de partij. Naarmate de oorlog vorderde en de gruwelen van het naziregime bekend werden, nam de steun voor de NSB af. Na de bevrijding van Nederland in 1945 werd de NSB verboden en werden Mussert en andere leiders van de partij gearresteerd en berecht voor hun collaboratie met de vijand.
Conclusie
De NSB was een politieke partij in Nederland die actief was tijdens de periode van 1931 tot 1945. De partij was sterk geïnspireerd door het nationaalsocialisme en streefde naar een autoritair regime in Nederland. De NSB wist aanvankelijk aan populariteit te winnen, maar verloor steun tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege haar collaboratie met de nazi’s. Na de oorlog werd de NSB verboden en werden haar leiders berecht.
FAQs
1. Wat betekent NSB?
NSB staat voor Nationaal-Socialistische Beweging.
2. Wie was de oprichter van de NSB?
Anton Mussert was de oprichter van de NSB.
3. Waarom werd de NSB populair?
De NSB werd populair vanwege de economische crisis en de ontevredenheid over de gevestigde politieke partijen.
4. Wat gebeurde er met de NSB na de oorlog?
Na de oorlog werd de NSB verboden en werden haar leiders berecht voor collaboratie met de vijand.
5. Is de NSB nog steeds actief?
Nee, de NSB is na de Tweede Wereldoorlog verboden en is niet meer actief.