Nicholas Winton (1909-2015) – De ‘Britse Schindler’

Nicholas Winton (1909-2015) – De ‘Britse Schindler’

In de geschiedenis zijn er talloze mensen die hun leven hebben gewijd aan het helpen van anderen. Nicholas Winton is zo iemand. Hij heeft zijn leven gewijd aan het redden van Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg hiervan wordt hij vaak aangeduid als de “Britse Schindler”. In dit artikel zullen we zijn leven en prestaties in detail bespreken. We zullen zijn verhaal vertellen vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood.

Jeugd en vroege leven

Nicholas Winton werd geboren op 19 mei 1909 in Hampstead, Londen. Zijn ouders waren Duitse Joden die naar Engeland waren geëmigreerd. Hij kreeg een goede opleiding en studeerde aan de Universiteit van Cambridge. Na zijn afstuderen werkte hij in de financiële sector en reisde hij veel door Europa.

De redding van de kinderen

Eind jaren dertig bezocht Winton Praag in Tsjechoslowakije. Hij was getuige van de nazi-bezetting van het land en de vervolging van Joodse burgers. Hij besloot iets te doen om de kinderen te helpen die in gevaar waren. Hij zette een operatie op om kinderen uit Tsjechoslowakije te redden en naar Engeland te brengen.

De operatie

Winton werkte samen met anderen om geld in te zamelen, visa te verkrijgen en families te vinden die bereid waren om de kinderen te adopteren. Hij regelde ook transport voor de kinderen vanuit Praag naar Londen. In totaal slaagde hij erin om 669 kinderen te redden.

Erkenning en eer

Winton hield zijn werk tijdens de oorlog geheim en het duurde tot 1988 voordat zijn inspanningen bekend werden. Hij werd uitgenodigd voor een televisieprogramma waarin hij werd herenigd met enkele van de kinderen die hij had gered. Later ontving hij verschillende onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de Orde van de Witte Leeuw van Tsjechoslowakije. In 2002 werd hij geridderd door de koningin van Engeland.

Lees ook:   Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween
Overlijden en erfenis

Nicholas Winton overleed op 1 juli 2015 op 106-jarige leeftijd. Hij wordt herinnerd als een held en een redder van levens. Zijn werk heeft de levens van honderden kinderen gered en heeft de wereld laten zien wat één persoon kan bereiken als hij vastbesloten is om het goede te doen.

FAQs

1. Wie was Nicholas Winton?

Nicholas Winton was een Britse man die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen redde uit Tsjechoslowakije. Hij wordt vaak aangeduid als de “Britse Schindler”.

2. Hoe slaagde Winton erin om de kinderen te redden?

Winton werkte samen met anderen om geld in te zamelen, visa te verkrijgen en families te vinden die bereid waren om de kinderen te adopteren. Hij regelde ook transport voor de kinderen vanuit Praag naar Londen. In totaal slaagde hij erin om 669 kinderen te redden.

3. Wanneer werd Winton’s werk bekend?

Winton hield zijn werk tijdens de oorlog geheim en het duurde tot 1988 voordat zijn inspanningen bekend werden.

4. Welke onderscheidingen ontving Winton voor zijn werk?

Winton ontving verschillende onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de Orde van de Witte Leeuw van Tsjechoslowakije. In 2002 werd hij geridderd door de koningin van Engeland.

5. Hoe wordt Winton herinnerd?

Winton wordt herinnerd als een held en een redder van levens. Zijn werk heeft de levens van honderden kinderen gered en heeft de wereld laten zien wat één persoon kan bereiken als hij vastbesloten is om het goede te doen.

Conclusie

Nicholas Winton was een man die zijn leven wijdde aan het helpen van anderen. Zijn werk om Joodse kinderen te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de levens van honderden mensen gered en heeft de wereld laten zien wat één persoon kan bereiken als hij vastbesloten is om het goede te doen. Zijn erfenis zal voortleven als een inspiratie voor toekomstige generaties om op te komen voor wat juist is en om anderen te helpen in tijden van nood.