Na lang wikken en wegen… – Betekenis & herkomst

Na lang wikken en wegen… – Betekenis & herkomst

Wanneer je dit gezegde hoort, dan weet je dat er een moeilijke beslissing is genomen. Het kan gaan om een belangrijke keuze die iemand heeft gemaakt na het zorgvuldig afwegen van de voor- en nadelen. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? In dit artikel duiken we in de betekenis en herkomst van dit gezegde.

Wat betekent “Na lang wikken en wegen”

De uitdrukking “Na lang wikken en wegen” wordt gebruikt om aan te geven dat er een beslissing is genomen na zorgvuldig nadenken en afwegen van de voor- en nadelen. Het kan gaan om een belangrijke persoonlijke beslissing, maar ook om een zakelijke keuze.

Als iemand zegt: “Ik heb na lang wikken en wegen besloten om toch voor die nieuwe baan te gaan”, dan weet je dat deze persoon niet over één nacht ijs is gegaan.

De herkomst van “Na lang wikken en wegen”

De uitdrukking “Na lang wikken en wegen” komt uit de tijd dat er nog geen weegschalen bestonden. Mensen moesten toen op andere manieren hun producten wegen om te bepalen hoeveel ze waard waren. Dit deden ze door bijvoorbeeld stenen op een stapel te leggen en deze stapel te vergelijken met het product dat gewogen moest worden.

Het woord “wegen” komt dan ook van het Latijnse woord “vagi”, wat “stapel stenen” betekent. Het woord “wikkelen” komt van het Latijnse woord “vibrare”, wat “trillen” betekent. Dit verwijst naar het trillen van de schaal waarop het product werd gewogen.

Lees ook:   Wat zijn Arabieren?

De uitdrukking “Na lang wikken en wegen” komt dus voort uit een oude manier van wegen en is in de loop der tijd een gezegde geworden dat nog steeds veel wordt gebruikt.

FAQs

1. Waarom is het belangrijk om goed na te denken voordat je een beslissing maakt?

Het is belangrijk om goed na te denken voordat je een beslissing maakt, omdat je op die manier de voor- en nadelen tegen elkaar kunt afwegen. Hierdoor maak je een weloverwogen keuze en voorkom je dat je spijt krijgt van je beslissing.

2. Wat zijn de voordelen van het afwegen van de voor- en nadelen?

Door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing maken. Hierdoor voorkom je dat je impulsieve beslissingen maakt waar je later spijt van krijgt. Bovendien kun je door goed na te denken ook beter inschatten wat de consequenties van een keuze zijn.

3. Waarom wordt de uitdrukking “Na lang wikken en wegen” nog steeds veel gebruikt?

De uitdrukking “Na lang wikken en wegen” wordt nog steeds veel gebruikt omdat het een duidelijke en bekende uitdrukking is die goed weergeeft dat er een weloverwogen keuze is gemaakt.

4. Waar komt het woord “wegen” vandaan?

Het woord “wegen” komt van het Latijnse woord “vagi”, wat “stapel stenen” betekent. Dit verwijst naar de manier waarop mensen vroeger hun producten wogen door stenen op een stapel te leggen.

5. Wat is het verschil tussen wikkelen en wegen?

Wikkelen en wegen zijn twee verschillende dingen. Wegen verwijst naar het bepalen van het gewicht van een product, terwijl wikkelen verwijst naar het trillen van de schaal waarop het product werd gewogen.

Lees ook:   Zeldzaam schilderij Churchill geveild | Historiek

Conclusie

Na lang wikken en wegen is een uitdrukking die nog steeds veel wordt gebruikt om aan te geven dat er een weloverwogen beslissing is genomen. De herkomst van deze uitdrukking ligt in een oude manier van wegen, waarbij stenen op een stapel werden gelegd om het gewicht van een product te bepalen. Door goed na te denken voordat je een beslissing maakt, kun je een weloverwogen keuze maken en voorkom je dat je spijt krijgt van je beslissing.