Moordenaar Hendrik Jut en zijn kop-van-jut

Moordenaar Hendrik Jut en zijn kop-van-jut

Moordenaar Hendrik Jut en zijn kop-van-jut zijn twee termen die vaak voorkomen in de Nederlandse geschiedenisboeken. Hendrik Jut was een beruchte moordenaar die in de 19e eeuw actief was in Nederland. Zijn kop-van-jut is een term die vaak wordt gebruikt om een ​​persoon aan te duiden die de schuld krijgt van iets dat hij niet heeft gedaan. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van Hendrik Jut en zijn kop-van-jut.

Wie was Hendrik Jut?

Hendrik Jut werd geboren in 1851 in Den Haag. Hij groeide op in een arme familie en had geen gemakkelijke jeugd. Op jonge leeftijd begon hij met het plegen van kleine misdrijven en in 1872 werd hij veroordeeld voor diefstal. Hij werd naar een tuchthuis gestuurd en daar ontmoette hij een andere gevangene genaamd Pieter Goedbloed. Na zijn vrijlating bleef Hendrik Jut in contact met Pieter Goedbloed en samen begonnen ze met het plegen van misdaden.

In 1881 pleegde het duo een gruwelijke moord op twee vrouwen in Den Haag. Ze werden snel gearresteerd en tijdens het proces gaf Hendrik Jut toe dat hij de moorden had gepleegd. Hij werd ter dood veroordeeld en op 13 oktober 1883 werd hij opgehangen. Pieter Goedbloed kreeg levenslang.

Wat is een kop-van-jut?

Een kop-van-jut is een term die vaak wordt gebruikt om een ​​persoon aan te duiden die de schuld krijgt van iets dat hij niet heeft gedaan. Het komt oorspronkelijk van een attractie op kermissen waar deelnemers met een hamer op een hoofd moesten slaan. Dit hoofd werd de kop-van-jut genoemd.

Lees ook:   Nederland failliet? Hoe Nederland in 1844 bijna bankroet ging

De term werd voor het eerst gebruikt in de zaak van Hendrik Jut. Tijdens het proces probeerde Hendrik Jut de schuld van de moorden op Pieter Goedbloed te schuiven. Hij beweerde dat hij alleen had gehandeld en dat Goedbloed er niets mee te maken had. De pers pakte dit verhaal op en begon te schrijven over de kop-van-jut, oftewel Pieter Goedbloed.

FAQs

1. Wie was Hendrik Jut?
Antwoord: Hendrik Jut was een beruchte moordenaar die in de 19e eeuw actief was in Nederland.

2. Wat is een kop-van-jut?
Antwoord: Een kop-van-jut is een term die vaak wordt gebruikt om een ​​persoon aan te duiden die de schuld krijgt van iets dat hij niet heeft gedaan.

3. Wat was de rol van Pieter Goedbloed in de zaak van Hendrik Jut?
Antwoord: Pieter Goedbloed was de medeplichtige van Hendrik Jut bij de moorden op twee vrouwen in Den Haag.

4. Waarom werd Pieter Goedbloed niet ter dood veroordeeld?
Antwoord: Pieter Goedbloed werd veroordeeld tot levenslang omdat hij niet de hoofddader was van de moorden.

5. Hoe heeft de term kop-van-jut zich ontwikkeld?
Antwoord: De term kop-van-jut komt oorspronkelijk van een attractie op kermissen waar deelnemers met een hamer op een hoofd moesten slaan. Later werd de term gebruikt in de zaak van Hendrik Jut om de persoon aan te duiden die de schuld kreeg van iets dat hij niet had gedaan.

Conclusie

Hendrik Jut was een beruchte moordenaar die in de 19e eeuw actief was in Nederland. Zijn kop-van-jut, oftewel Pieter Goedbloed, werd een bekend begrip in Nederlandse geschiedenisboeken. De term kop-van-jut wordt nog steeds gebruikt om een ​​persoon aan te duiden die de schuld krijgt van iets dat hij niet heeft gedaan. Het is interessant om te zien hoe deze term is ontstaan ​​en hoe het zich heeft ontwikkeld.