Molotovcocktail dankt naam aan de Finnen

Molotovcocktail dankt naam aan de Finnen

De Molotovcocktail is een wapen dat zijn oorsprong heeft in de Tweede Wereldoorlog. Het is een eenvoudig te maken, maar zeer effectief wapen dat veelvuldig werd gebruikt tijdens de oorlog. De naam van de Molotovcocktail is afkomstig van de Finnen, die deze wapens gebruikten tegen de Sovjet-Unie tijdens de Winteroorlog van 1939-1940. In dit artikel zullen we de geschiedenis en de oorsprong van de Molotovcocktail nader bekijken.

Geschiedenis van de Molotovcocktail

De Molotovcocktail is een brandbom die bestaat uit een glazen fles gevuld met een brandbare vloeistof, meestal benzine. De fles is afgesloten met een doek die in brand gestoken kan worden en dient als lont. Het wapen werd voor het eerst gebruikt door de Finnen tijdens de Winteroorlog van 1939-1940. De Finnen, die onder leiding stonden van maarschalk Carl Gustaf Mannerheim, vochten tegen de Sovjet-Unie, die probeerde Finland binnen te vallen.

De Finnen waren sterk in de minderheid en hadden weinig wapens tot hun beschikking. Om toch te kunnen vechten tegen de Sovjet-Unie, begonnen ze zelf wapens te maken. Een van deze wapens was de Molotovcocktail. De Finnen gebruikten deze wapens met succes tegen de Sovjet-tanks. De Molotovcocktail was in staat om een tank stil te leggen of zelfs in brand te steken.

Na de Winteroorlog werd de Molotovcocktail gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Het wapen werd veelvuldig gebruikt door de Sovjet-Unie en de geallieerden. Het was een goedkoop en effectief wapen dat door gewone soldaten gemaakt kon worden.

Oorsprong van de naam Molotovcocktail

Lees ook:   Je schaapjes op het droge hebben – Herkomst

De naam Molotovcocktail is afkomstig van de voormalige Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken Vyacheslav Molotov. Molotov was verantwoordelijk voor de onderhandelingen met Finland over het grensverdrag tussen de twee landen. In juni 1940 viel de Sovjet-Unie Finland binnen en Molotov beweerde dat Finland de agressor was.

De Finnen gebruikten de Molotovcocktail tegen de Sovjet-tanks en noemden het wapen een “Molotov-cocktail” als een verwijzing naar Molotov. De Finnen gebruikten de term als een manier om Molotov te bespotten en te laten zien dat ze niet bang waren voor de Sovjet-Unie.

De Sovjet-Unie reageerde op de Finse acties door de vliegtuigen die voedsel en andere benodigdheden naar Finland brachten aan te vallen. Molotov beweerde dat de Sovjet-Unie geen vliegtuigen aanviel, maar alleen “Molotov-broodmanden” afwierp. De Finnen noemden de bommen die de Sovjet-Unie afwierp “Molotov-broodmanden” als een verwijzing naar de voedselhulp die de Sovjet-Unie beweerde te bieden.

Conclusie

De Molotovcocktail dankt zijn naam aan de Finnen die het wapen gebruikten tijdens de Winteroorlog van 1939-1940. De naam is afkomstig van Vyacheslav Molotov, de voormalige Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken, die verantwoordelijk was voor de onderhandelingen met Finland over het grensverdrag tussen de twee landen. De Finnen gebruikten de term als een manier om Molotov te bespotten en te laten zien dat ze niet bang waren voor de Sovjet-Unie.

FAQs:

1. Waarom werd de Molotovcocktail gebruikt tijdens de Winteroorlog?
De Finnen hadden weinig wapens tot hun beschikking en begonnen zelf wapens te maken. Een van deze wapens was de Molotovcocktail. De Finnen gebruikten deze wapens met succes tegen de Sovjet-tanks.

Lees ook:   Naar de gallemiezen gaan - Herkomst en betekenis

2. Wie was Vyacheslav Molotov?
Vyacheslav Molotov was de voormalige Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk was voor de onderhandelingen met Finland over het grensverdrag tussen de twee landen.

3. Waar komt de naam Molotovcocktail vandaan?
De naam Molotovcocktail is afkomstig van Vyacheslav Molotov, de voormalige Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken, die verantwoordelijk was voor de onderhandelingen met Finland over het grensverdrag tussen de twee landen.

4. Waarom gebruikten de Finnen de term Molotovcocktail?
De Finnen gebruikten de term als een manier om Molotov te bespotten en te laten zien dat ze niet bang waren voor de Sovjet-Unie.

5. Wanneer werd de Molotovcocktail voor het eerst gebruikt?
De Molotovcocktail werd voor het eerst gebruikt door de Finnen tijdens de Winteroorlog van 1939-1940.