molens kinderdijk

Molens Kinderdijk: een UNESCO-werelderfgoedlocatie

Molens Kinderdijk is een prachtige locatie in Nederland die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Kinderdijk is gelegen in de provincie Zuid-Holland en is beroemd om zijn 19 windmolens die dateren uit de 18e eeuw. Deze windmolens zijn gebouwd om het land te beschermen tegen overstromingen. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van Molens Kinderdijk, de functies van de molens, de architectuur en het bezoekerscentrum.

Geschiedenis van Molens Kinderdijk

Molens Kinderdijk werd gebouwd in de 18e eeuw. Het gebied was toen erg kwetsbaar voor overstromingen. In 1738 werd de eerste molen gebouwd, gevolgd door nog 18 andere molens. Deze molens hielpen bij het wegpompen van overtollig water uit het gebied. Dit gebeurde door de molenwieken in beweging te zetten. Het water werd via kanalen en sluizen naar de rivier de Lek gepompt. De molens hielden het land droog en beschermden het tegen overstromingen.

Functies van de molens

De molens van Kinderdijk hadden verschillende functies. Naast het wegpompen van overtollig water, dienden ze ook als graanmolens. Boeren brachten hun graan naar de molenaars, die het graan maalden tot meel. Dit meel werd vervolgens verkocht aan bakkers en andere klanten. De molens hadden ook een functie als woonhuis voor de molenaar en zijn gezin.

Architectuur van de molens

De molens van Kinderdijk hebben een unieke architectuur. Ze zijn gebouwd van hout en staan op een stenen fundering. De molens hebben een conische vorm en zijn voorzien van wieken. De wieken hebben een lengte van ongeveer 27 meter en zijn bedekt met zeilen. De zeilen zorgen ervoor dat de wieken draaien en zo het water wegpompen. De molens hebben een hoogte van ongeveer 26 meter en zijn van ver te zien.

Lees ook:   De vrienden van Quentin Blake: ‘Matilda, Mr. Stink en de minpins’

Bezoekerscentrum

Molens Kinderdijk is een populaire toeristische attractie. Er is een bezoekerscentrum waar toeristen meer kunnen leren over de geschiedenis van de molens en de functies ervan. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar waarbij bezoekers de molens van dichtbij kunnen bekijken. In het bezoekerscentrum zijn ook souvenirs te koop en is er een restaurant waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.

FAQs

1. Wat is de geschiedenis van Molens Kinderdijk?
Antwoord: De molens werden gebouwd in de 18e eeuw om het land te beschermen tegen overstromingen.

2. Hoeveel molens zijn er in Kinderdijk?
Antwoord: Er zijn 19 molens in Kinderdijk.

3. Wat is de functie van de molens?
Antwoord: De molens dienden als graanmolens en pompten overtollig water uit het gebied.

4. Waarom staan de molens op de UNESCO-werelderfgoedlijst?
Antwoord: De molens zijn een uniek voorbeeld van de Nederlandse waterbouwkunde en hebben een belangrijke rol gespeeld bij het droogleggen van het land.

5. Wat is er te doen in het bezoekerscentrum van Molens Kinderdijk?
Antwoord: In het bezoekerscentrum kun je meer leren over de geschiedenis van de molens, zijn er rondleidingen beschikbaar en kun je souvenirs kopen.