Michael Collins (1890-1922) – Iers revolutionair

Michael Collins (1890-1922) – Iers revolutionair

Michael Collins, geboren in 1890, was een Ierse revolutionair en een belangrijk figuur in de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij speelde een cruciale rol bij de oprichting van de Ierse Vrijstaat en wordt vaak beschouwd als een van de grondleggers van modern Ierland. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het leven en de nalatenschap van Michael Collins.

Jeugd en vroege leven

Michael Collins werd geboren op 16 oktober 1890 in West Cork, Ierland. Hij groeide op in een gezin van acht kinderen en zijn ouders waren boeren. Collins toonde al op jonge leeftijd interesse in de Ierse onafhankelijkheidsbeweging en raakte betrokken bij nationalistische activiteiten tijdens zijn tienerjaren.

Na het voltooien van zijn middelbare schoolopleiding vertrok Collins naar Londen om daar te werken. Hij vond werk bij een postkantoor, maar zijn hart bleef bij de strijd voor de Ierse onafhankelijkheid. Hij raakte betrokken bij de Gaelic League, een organisatie die de Ierse taal en cultuur bevorderde, en werd al snel een bekend gezicht in de Ierse nationalistische kringen in Londen.

Rol in de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog

Toen de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog in 1919 uitbrak, speelde Collins een cruciale rol in de organisatie van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) en in de planning van guerrillaoorlogvoering tegen het Britse leger. Hij stond bekend om zijn strategisch inzicht en was verantwoordelijk voor een aantal succesvolle aanvallen op Britse troepen en infrastructuur.

Collins werd al snel een van de meest gezochte mannen in Ierland en kreeg de bijnaam “The Big Fellow”. Hij was een meester in het vermijden van arrestatie en slaagde erin om verschillende keren aan de Britse autoriteiten te ontsnappen. Zijn populariteit groeide onder het Ierse volk, dat zijn vastberadenheid en moed bewonderde.

Lees ook:   Oosterscheldekering – Stormvloedkering van de Deltawerken

Oprichting van de Ierse Vrijstaat

In 1921 werd het Verdrag van Anglo-Iers ondertekend, waarmee een einde kwam aan de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Collins was een van de belangrijkste onderhandelaars namens de Ierse Republikeinse regering en speelde een cruciale rol bij het verkrijgen van een vorm van autonomie voor Ierland.

Na de ondertekening van het verdrag werd de Ierse Vrijstaat opgericht, een semionafhankelijke staat die deel uitmaakte van het Britse Gemenebest. Collins werd benoemd tot Minister van Financiën van de nieuwe staat en begon met het opbouwen van een nieuw Iers belastingsysteem en het hervormen van de economie.

Overlijden en nalatenschap

Helaas duurde de vrede niet lang. In augustus 1922 brak de Ierse Burgeroorlog uit tussen voor- en tegenstanders van het Verdrag van Anglo-Iers. Collins stond aan het hoofd van de pro-verdragstroepen, maar werd op 22 augustus 1922 tijdens een hinderlaag in County Cork gedood.

De dood van Collins was een zware klap voor Ierland en zijn begrafenis werd bijgewoond door duizenden mensen. Zijn nalatenschap leeft voort in de herinnering aan zijn rol in de strijd voor de Ierse onafhankelijkheid en zijn inzet voor het opbouwen van een nieuwe Ierse natie.

Veelgestelde vragen

1. Wat waren de belangrijkste bijdragen van Michael Collins aan de Ierse onafhankelijkheidsstrijd?

Michael Collins speelde een cruciale rol in het organiseren van het Ierse Republikeinse Leger en het plannen van guerrillaoorlogvoering tegen het Britse leger. Hij was verantwoordelijk voor succesvolle aanvallen op Britse troepen en infrastructuur, wat bijdroeg aan de uiteindelijke onafhankelijkheid van Ierland.

Lees ook:   Geen lont in het kruitvat – Vrij-socialisten en anarchisten in Noord-Nederland

2. Wat was de rol van Michael Collins bij de oprichting van de Ierse Vrijstaat?

Collins was een van de belangrijkste onderhandelaars namens de Ierse Republikeinse regering bij het Verdrag van Anglo-Iers. Hij speelde een cruciale rol bij het verkrijgen van autonomie voor Ierland en werd later benoemd tot Minister van Financiën van de nieuwe Ierse Vrijstaat.

3. Hoe is Michael Collins gestorven?

Michael Collins werd tijdens de Ierse Burgeroorlog gedood bij een hinderlaag in County Cork op 22 augustus 1922.

4. Wat is de betekenis van Michael Collins voor de Ierse geschiedenis?

Michael Collins wordt beschouwd als een van de grondleggers van modern Ierland en een van de belangrijkste figuren in de Ierse onafhankelijkheidsstrijd. Zijn vastberadenheid, moed en bijdragen aan de oprichting van de Ierse Vrijstaat hebben hem een blijvende plaats in de Ierse geschiedenis gegeven.

5. Wat zijn enkele bekende uitspraken van Michael Collins?

Een van de bekendste uitspraken van Michael Collins is: “Geduld heeft tijd nodig. Het heeft ook moed nodig.” Deze uitspraak benadrukt zijn vastberadenheid en geloof in het uiteindelijke succes van de Ierse onafhankelijkheidsstrijd.

Conclusie

Michael Collins was een Ierse revolutionair en een belangrijke figuur in de Ierse onafhankelijkheidsstrijd. Zijn bijdragen aan de oprichting van de Ierse Vrijstaat en zijn moedige optreden tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog hebben hem een blijvende plaats in de geschiedenis van Ierland gegeven. Collins’ vroege dood was een tragisch verlies, maar zijn nalatenschap blijft voortleven in de harten van het Ierse volk.