Mene mene tekel ufarsin – Betekenis en herkomst

Mene mene tekel ufarsin – Betekenis en herkomst

De uitdrukking “Mene mene tekel ufarsin” is een van de meest bekende Bijbelse citaten. Het komt uit het boek Daniël, hoofdstuk 5, waarin koning Belsazar een feestmaal houdt en de gouden en zilveren bekers gebruikt die zijn vader Nebukadnezar uit de tempel van Jeruzalem had gestolen. Tijdens het feest verschijnt er een hand die de woorden “mene mene tekel ufarsin” op de muur schrijft. De koning is zo verward dat hij Daniël vraagt om de betekenis van deze woorden te onthullen.

De betekenis van “Mene mene tekel ufarsin”

De vier woorden die op de muur werden geschreven, hebben elk een eigen betekenis:

  • Mene – Dit woord betekent “geteld” of “geteld en gewogen”. Het verwijst naar het feit dat God de daden van de koning heeft geteld en zijn koninkrijk heeft gewogen.
  • Tekel – Dit woord betekent “gewogen”. Het verwijst naar het feit dat de daden van de koning zijn koninkrijk niet waardig waren.
  • Ufarsin – Dit woord betekent “verdeeld”. Het verwijst naar het feit dat het koninkrijk van de koning verdeeld zal worden en aan anderen zal worden gegeven.

Samengevat betekent “mene mene tekel ufarsin” dus dat het koninkrijk van de koning is geteld en gewogen, maar niet waardig werd bevonden. Het zal worden verdeeld en aan anderen worden gegeven.

De herkomst van “Mene mene tekel ufarsin”

De oorsprong van deze uitdrukking is nogal onduidelijk. Sommige geleerden geloven dat de woorden afkomstig zijn uit een oude Babylonische legende, terwijl anderen denken dat ze een specifieke betekenis hadden in de Babylonische taal. Wat we wel zeker weten, is dat de woorden worden gebruikt in de Bijbel in het boek Daniël.

Lees ook:   Waarom worden Fransen vaak ‘haantjes’ genoemd?

FAQs

1. Wat is de betekenis van “Mene mene tekel ufarsin”?

De betekenis van deze uitdrukking is dat het koninkrijk van de koning is geteld en gewogen, maar niet waardig werd bevonden. Het zal worden verdeeld en aan anderen worden gegeven.

2. Waar komt de uitdrukking “Mene mene tekel ufarsin” vandaan?

De oorsprong van deze uitdrukking is nogal onduidelijk. Sommige geleerden geloven dat de woorden afkomstig zijn uit een oude Babylonische legende, terwijl anderen denken dat ze een specifieke betekenis hadden in de Babylonische taal.

3. Wat gebeurde er tijdens het feestmaal van koning Belsazar?

Tijdens het feestmaal gebruikte koning Belsazar de gouden en zilveren bekers die zijn vader Nebukadnezar uit de tempel van Jeruzalem had gestolen. Terwijl ze aan het feesten waren, verscheen er een hand die de woorden “mene mene tekel ufarsin” op de muur schreef.

4. Wat betekent het woord “mene”?

Het woord “mene” betekent “geteld” of “geteld en gewogen”. Het verwijst naar het feit dat God de daden van de koning heeft geteld en zijn koninkrijk heeft gewogen.

5. Wat betekent het woord “ufarsin”?

Het woord “ufarsin” betekent “verdeeld”. Het verwijst naar het feit dat het koninkrijk van de koning verdeeld zal worden en aan anderen zal worden gegeven.

Conclusie

De uitdrukking “mene mene tekel ufarsin” is een van de meest bekende Bijbelse citaten. Het komt uit het boek Daniël en betekent dat het koninkrijk van de koning is geteld en gewogen, maar niet waardig werd bevonden. Het zal worden verdeeld en aan anderen worden gegeven. Hoewel de oorsprong van de woorden nogal onduidelijk is, blijven ze een belangrijke rol spelen in de geschiedenis en de cultuur.